Українцям замість ковбаси масово продають фальсифікат: без м'яса, але зі шкірою та кістками

новини / Новини України
1 348
0

В Україні фальсифікація ковбаси досягла шокувальних масштабів. Експерти кажуть: натрапляли намагазини та точки на ринках, де всі 100% продукції – підробка. Замість м'яса використовують подрібнену шкіру та кістки, а продукцію виготовляють у кустарних умовах. При цьому на етикетках зазначають вигадані адреси виробництва.

Як в Україні фальсифікують ковбасу та яку краще не купувати, пише OBOZREVATEL.



Як і де продають фальсифікат?

У невеликих магазинчиках та на ринках трапляються продавці, які мають до 100% ковбаси-фальсифікату, розповідає директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, який регулярно проводить "рейди".

Буває різного рівня фальшування. Іноді на ковбасі другого ґатунку пишуть "вищий сорт" або "для дітей". А іноді за ковбасу видають продукт, що не містить м'яса.

"Якщо ви підете гуртовими базами по Києву – ви дуже здивуєтеся. Там цієї підробленої ковбаси дуже багато. З Білорусі, звідки хочеш. Деякі підприємства, які виробляють таку ковбасу в Україні, вказують неправильні адреси виробництва. Ми вирішили перевірити одну з таких адрес. Приїхали – а там підприємства немає. Навіть якщо потравлять покупців – нікого не знайдуть", – розповідає Несміянов.

Загалом же фальсифікатом можна назвати будь-які зміни у технології виробництва, які не відповідають нормам, каже декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування Лариса Баль-Приліпко.

Найчастіше у фальсифікованій ковбасі можна виявити кісткові включення та білки зі шкіри тварин. Тобто використовують залишки шкіри та кістки. Дрібні кісткові включення можуть не перемелюватись до кінця, потрапляти в організм людини та травмувати стравохід.

Дозування добавок, каже Несміянов, у сумнівній ковбасі не контролюють, склад може не збігатися із зазначеним на упакованні. Це загрожує різними захворюваннями систем організму в майбутньому.

"Замість м'ясної сировини використовують білково-жирові емульсії, і при цьому не повідомляють про це споживача. У рецептурі може бути прописано, що це жирна свинина, а там штучна жирова фракція. Є випадки, коли білок тваринного походження замінено на білок рослинного походження, або ж неповноцінний тваринний білок (зі шкіри тварин)", – погоджується Баль-Приліпко.

Щоправда, виробники фальсифікату також ідуть на хитрість: якщо подрібнену шкіру та кістки продають за ціною справжнього м'яса, то й ціну на таку продукцію ставлять наближену до вартості справжньої ковбаси.

Безпечніше купувати в мережах та великих магазинах

Щоб уберегти себе від неякісної ковбаси, Баль-Приліпко радить купувати продукцію у мережах магазинів. Якщо ви помітите недоліки – товар можна буде повернути. Також звертайте особливу увагу на маркування. На першому місці у складі ковбаси має стояти м'ясо свинини чи яловичина. Якщо на першому місці стоїть м'ясна сировина (ММО) – таку продукцію краще не брати.

Загалом єдиний шанс захистити себе від підробки – уважно вивчати товар, відмовитися від дешевої продукції та сумнівних торгових точок. При цьому доти, доки контролювальні органи не навчаться ефективно проводити перевірки, фальсифікат може потрапити до будь-якого українця.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

21:59
"Пряму вказівку дав Запаранюк": депутат "Слуги народу" зізнався, чому не прийшов на сесію Чернівецької облради
21:43
Замість зупинки дав газу: у Чернівцях патрульні переслідували водія без документів
21:22
Перевірятимуть статус військового обліку в реєстрі: для українців змінили процедуру оформлення паспорта за кордоном
21:00
Кадрові перестановки: хто очолив центр культури у Чернівцях
20:41
Чернівці попрощалися із воїном Василем Зельмановичем - фото
20:30
Який інтернет у Чернівцях справді швидкий і надійний? Думки чернівчан!
20:20
Дружина заробляє більше: що задекларував голова Чернівецької облради
20:00
У Буковинських Карпатах на відомого ведучого Комарова напав ведмідь

Колонка

Читають Коментують
У лісах Буковини вже з'являються делікатесні гриби, але їх легко переплутати із отруйними
25 398
"Не цінуємо своїх": мандрівниця розкритикувала захват візитом ведучого Комарова на Буковину
10 669
На зупинку на Калинівському ринку витратять майже три мільйони
10 137
"Клята війна": стало відомо про загибель захисника із Буковини Геннадія Рясова
8 064
У Чернівцях зустрінуть двох відважних воїнів, які загинули у Донецькій області
7 737
"Наш бус повністю знищений": волонтери з Чернівців, які потрапили під ракетний обстріл у Кривому Розі потребують допомоги
7 677
У Чернівцях горіла церква: що відомо
7 493
Познімали металеві секції: у центрі Чернівців зруйнували парканчик - фото
5 696
У Покровську загинув військовослужбовець Чернівецького обласного ТЦК
5 149
У чернівецькому храмі УПЦ релігієзнавця обізвали дурнем за зауваження про зміст молитовників
4 484

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм