В Україні фальсифікація ковбаси досягла шокувальних масштабів. Експерти кажуть: натрапляли намагазини та точки на ринках, де всі 100% продукції – підробка. Замість м'яса використовують подрібнену шкіру та кістки, а продукцію виготовляють у кустарних умовах. При цьому на етикетках зазначають вигадані адреси виробництва.
Як в Україні фальсифікують ковбасу та яку краще не купувати, пише OBOZREVATEL.
Як і де продають фальсифікат?У невеликих магазинчиках та на ринках трапляються продавці, які мають до 100% ковбаси-фальсифікату, розповідає директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, який регулярно проводить "рейди".
Буває різного рівня фальшування. Іноді на ковбасі другого ґатунку пишуть "вищий сорт" або "для дітей". А іноді за ковбасу видають продукт, що не містить м'яса.
"Якщо ви підете гуртовими базами по Києву – ви дуже здивуєтеся. Там цієї підробленої ковбаси дуже багато. З Білорусі, звідки хочеш. Деякі підприємства, які виробляють таку ковбасу в Україні, вказують неправильні адреси виробництва. Ми вирішили перевірити одну з таких адрес. Приїхали – а там підприємства немає. Навіть якщо потравлять покупців – нікого не знайдуть", – розповідає Несміянов.
Загалом же фальсифікатом можна назвати будь-які зміни у технології виробництва, які не відповідають нормам, каже декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів та природокористування Лариса Баль-Приліпко.
Найчастіше у фальсифікованій ковбасі можна виявити кісткові включення та білки зі шкіри тварин. Тобто використовують залишки шкіри та кістки. Дрібні кісткові включення можуть не перемелюватись до кінця, потрапляти в організм людини та травмувати стравохід.
Дозування добавок, каже Несміянов, у сумнівній ковбасі не контролюють, склад може не збігатися із зазначеним на упакованні. Це загрожує різними захворюваннями систем організму в майбутньому.
"Замість м'ясної сировини використовують білково-жирові емульсії, і при цьому не повідомляють про це споживача. У рецептурі може бути прописано, що це жирна свинина, а там штучна жирова фракція. Є випадки, коли білок тваринного походження замінено на білок рослинного походження, або ж неповноцінний тваринний білок (зі шкіри тварин)", – погоджується Баль-Приліпко.
Щоправда, виробники фальсифікату також ідуть на хитрість: якщо подрібнену шкіру та кістки продають за ціною справжнього м'яса, то й ціну на таку продукцію ставлять наближену до вартості справжньої ковбаси.
Безпечніше купувати в мережах та великих магазинах
Щоб уберегти себе від неякісної ковбаси, Баль-Приліпко радить купувати продукцію у мережах магазинів. Якщо ви помітите недоліки – товар можна буде повернути. Також звертайте особливу увагу на маркування. На першому місці у складі ковбаси має стояти м'ясо свинини чи яловичина. Якщо на першому місці стоїть м'ясна сировина (ММО) – таку продукцію краще не брати.
Загалом єдиний шанс захистити себе від підробки – уважно вивчати товар, відмовитися від дешевої продукції та сумнівних торгових точок. При цьому доти, доки контролювальні органи не навчаться ефективно проводити перевірки, фальсифікат може потрапити до будь-якого українця.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
23-12-2021, 22:48
0
1 300