Зарезервуйте собі здоров’я за зиму. Починайте це робити вже сьогодні, і ось чому.
Ми не раз помічали, що влітку менше хворіємо, а в кінці зими та на початку весни накопичується загальна втома, активуються сезонні загострення багатьох хронічних захворювань. Чому так відбувається розповіла лікар-дієтолог, Світлана Скиталінська.
Є кілька причин:— за довгу зиму вичерпуються резерви організму, особливо, якщо ми не підтримуємо їх відповідним харчуванням та способом життя;
— взимку ми мало буваємо на свіжому повітрі і ця зимова гіподинамія негативно впливає на всі види обміну речовин;
— відбуваються різкі коливання атмосферного тиску;
— нерідко буває переохолодження організму — при різких змінах температури;
— у здорових людей можливий гіповітаміноз вітамінів С і D.
— у людей із хронічними хворобами органів травлення погіршується засвоєння всіх інших вітамінів, чутливість до холоду, з’являється мерзлякуватість, тому не варто списувати слабкість та втому на зиму, а краще переконатися, чи з організмом все добре.
Акцент — на природному вітаміні С"Легкий хронічний дефіцит вітаміну С може проявлятися загальною слабкістю, дратівливістю, незрозумілими болями у м’язах та суглобах, гіперемованими набряклими яснами, геморагічними крововиливами в області волосяних фолікулів шкіри нижніх кінцівок", - розповідає лікар дієтолог Оксана Скиталінська.
Вітамін С не може запасатися в організмі, тому його важливо "розтягувати" на весь день.
Вітамін С нормалізує активність імунних клітин, активує синтез антитіл, особливо імуноглобулінів А та М, пригнічує запальні та алергічні процеси.
Шість головних ризиків. Що потрібно знати про вітаміни й мінерали
Уявіть собі: концентрація вітаміну С у нейтрофілах (різновиди лейкоцитів) в 150 разів вища, ніж у плазмі крові.
Це мають бути джерела із легкозасвоюваним вітаміном С. Легкозасвоюваність забезпечує присутність супутника вітаміну С — вітаміну РР або його ще називають біофлавоноїдами (міститься у кольорових пігментах ягід, плодів та листя).
Дуже хорошими джерелами вітаміну С є:
— плоди шипшини, морожені полуниця, чорна смородина, обліпиха; лимони, мандарини, яблука, апельсини, горобина;
— білокачанна капуста, цвітна капуста, зелена цибуля, кріп, петрушка, щавель, шпинат. Найкраще, коли присутні різні джерела одночасно.
Дефіциту вітаміну D можна запобігати, вживаючи жирну морську рибу та доповнюючи додатковим прийомом.
Тому яскрава кольорова тарілка взимку — це не лише красиво, але і дуже стратегічно правильно.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
17-12-2021, 23:40
0
1 199