RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Капуста з її цілорічним сезоном використання в холодну пору року користується у господинь більшою популярністю, оскільки в цей час багато овочів вже привізні, й ціна на них традиційно зростає. Представники сімейства капустяних, як вважається, мають масу корисних властивостей, але разом з тим деяким людям - протипоказані.

Про це розповіла дієтолог Світлана Фус у своєму Facebook.



Кому не слід налягати на капусту

Присутність капусти в раціоні краще мінімізувати людям, які страждають нирково-кам'яною хворобою, оскільки цей овоч багатий пуринами.

У свіжому вигляді не можна при панкреатиті.

"При загостренні виразкової хвороби шлунку чи дванадцятипалої кишки, коліту капуста перетворюється з ліків в подразнюючий фактор", - зазначила експерт.

Також вона звернула увагу, що капуста містить гойтрогени - речовини, які перешкоджають засвоєнню йоду щитовидною залозою.

Втім, за словами Фус, при термічній обробці та квашенні ці речовини стають вже неактивними.

Які корисні властивості у капусти

У всіх представниках сімейства капустяних (хрестоцвітних) - білокачанна, червонокачанна, савойська, броколі, брюссельська, цвітна, пекінська, кольрабі - рослинного білка більше, ніж в інших овочах і зелені: від 1.8 до 2.5 г на 100 г продукту.

Крім того, в капусті багато клітковини - від 2.5 до 3.5 г - яка годує корисну захисну мікрофлору кишечника людини, стимулює її ріст і активність і поліпшує тим самим її здоров'я.

"Якщо щодня в раціоні буде 200 г однієї з капуст, так ви отримаєте майже 1/3 частину добової потреби харчових волокон і 1/5 рослинного білка", - розповіла дієтолог.

Капустяні вітаміни

Ще однією перевагою капусти є наявність вітамінів і мінералів, які накопичуються в більшій кількості, ніж в інших харчових рослинах.

У білокачанної капусти вітамін С присутній у формі аскорбігена, який майже не руйнується при кулінарній обробці. Головне, щоб приготування не затягнулося. Також добре зберігається вітамін С й у квашеній капусті.
Вітамін U, що має репаративні властивості, сприяє загоєнню ран, виразок, має антигістамінну дію, знижує виникнення алергічних реакцій.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
18-12-2021, 00:16
Коментарів 0 Переглядів 1 077

Теги - капуста
Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.