RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Капуста з її цілорічним сезоном використання в холодну пору року користується у господинь більшою популярністю, оскільки в цей час багато овочів вже привізні, й ціна на них традиційно зростає. Представники сімейства капустяних, як вважається, мають масу корисних властивостей, але разом з тим деяким людям - протипоказані.

Про це розповіла дієтолог Світлана Фус у своєму Facebook.



Кому не слід налягати на капусту

Присутність капусти в раціоні краще мінімізувати людям, які страждають нирково-кам'яною хворобою, оскільки цей овоч багатий пуринами.

У свіжому вигляді не можна при панкреатиті.

"При загостренні виразкової хвороби шлунку чи дванадцятипалої кишки, коліту капуста перетворюється з ліків в подразнюючий фактор", - зазначила експерт.

Також вона звернула увагу, що капуста містить гойтрогени - речовини, які перешкоджають засвоєнню йоду щитовидною залозою.

Втім, за словами Фус, при термічній обробці та квашенні ці речовини стають вже неактивними.

Які корисні властивості у капусти

У всіх представниках сімейства капустяних (хрестоцвітних) - білокачанна, червонокачанна, савойська, броколі, брюссельська, цвітна, пекінська, кольрабі - рослинного білка більше, ніж в інших овочах і зелені: від 1.8 до 2.5 г на 100 г продукту.

Крім того, в капусті багато клітковини - від 2.5 до 3.5 г - яка годує корисну захисну мікрофлору кишечника людини, стимулює її ріст і активність і поліпшує тим самим її здоров'я.

"Якщо щодня в раціоні буде 200 г однієї з капуст, так ви отримаєте майже 1/3 частину добової потреби харчових волокон і 1/5 рослинного білка", - розповіла дієтолог.

Капустяні вітаміни

Ще однією перевагою капусти є наявність вітамінів і мінералів, які накопичуються в більшій кількості, ніж в інших харчових рослинах.

У білокачанної капусти вітамін С присутній у формі аскорбігена, який майже не руйнується при кулінарній обробці. Головне, щоб приготування не затягнулося. Також добре зберігається вітамін С й у квашеній капусті.
Вітамін U, що має репаративні властивості, сприяє загоєнню ран, виразок, має антигістамінну дію, знижує виникнення алергічних реакцій.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
18-12-2021, 00:16
Коментарів 0 Переглядів 1 011

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"