Олена Георгіян із Верхніх Петрівців виготовляє шоколад вручну вже близько пів року. Дівчина закінчила медичний університет і зараз проходить інтернатуру в Сторожинецькій лікарні за спеціальністю "Терапія".
"За шоколадом я відпочиваю"Дівчина розповідає, що на виготовлення шоколаду її надихнув наречений. Спочатку спробувала готувати його лише для себе, а згодом вирішила перетворити своє хобі в справу і виготовляти цукерки на замовлення, йдеться в публікації "МБ".
– Моя основна робота – медицина. Виготовлення цукерок – це моє хобі. Це справа, яка мені приносить радість. За виготовленням шоколаду я відпочиваю, можу забути клопоти, які маю в лікарні. Таку ідею мені підказав наречений. Я вирішила спробувати. Спочатку детально вивчила цю справу, читала в інтернеті, шукала в соцмережах, хто теж таким займається. Зрозуміла, що це справді цікаво. Кілька разів спробувала. Перші рази не виходило. Через деякий час, після багатьох спроб, почало виходити, зрозуміла технологію. Спочатку робила для себе і в подарунок близьким, а потім створила сторінки в соцмережах і почала приймати замовлення. Над назвою сторінки думала довго і обрала Little Choco Dreams, – розповідає дівчина.
Для роботи Олена використовує натуральний італійський шоколад.
– Найскладніше – правильно розтопити шоколад і довести до різних температур. Часто люди думають, що це просто – шоколад розтоплюєш, заливаєш у формочки, і все. Насправді, це значно складніше. Шоколад потрібно доводити до певних температур, потім охолоджувати, знову розігрівати, або додавати какао-масло. Створювати знову кристалічну форму шоколаду з розтопленої маси досить складно. Одразу фігурки не виходили з формочки, чи з’являвся білий наліт. Було важко зрозуміти цю технологію, – розповідає майстриня.
Дівчина також розповіла детальніше про процес виготовлення шоколаду.
– Перший етап – розтоплення шоколаду до 45 градусів. Після цього я його знову охолоджую до 35 градусів і додаю какао-масло, щоб утворилася кристалічна форма. Потім знову охолоджую до 30 градусів і тоді вже з ним працюю – заливаю у формочки чи роблю фігурки чи створюю декор. Спеціального посуду немає, розтоплюю на паровій бані. Тут важливо, щоби вода не потрапила всередину і щоб шоколад не топився під дією високих температур. Щоб навчитися цього, я витратила близько місяця, – розповідає Олена.
"Ціни ставлю якомога нижчі"Для наповнювачів і декорування шоколаду дівчина використовує сублімовані ягоди, різні засушені фрукти, горішки, кондитерські присипки.
– Для декорування можна використати будь-що. Головне, щоб це були сухі інгредієнти, вони можуть тривалий час зберігатися. Я дуже люблю використовувати сублімовані малину, апельсин і маршмелоу. Ідеї для декорування інколи вигадую сама, іноді шукаю в інтернеті, або ж замовник пропонує.
Найчастіше шоколад купують на подарунки, розповідає дівчина. Це можуть бути набори цукерок із написами "Вітаю!", "З ювілеєм!", "Люблю".
– Бувало, що клієнти хочуть якісь особливі малюнки чи фігурки у вигляді іграшок, ялинок, різних персонажів. Витрачаю близько двох днів на виготовлення набору шоколаду. Щодо цін, то намагаюся ставити якомога нижчі, враховую собівартість продукції і додаю 20-30 гривень до вартості набору за працю. До прикладу, плитки шоколаду коштують 50-70 гривень, набір від шести цукерок з якоюсь іграшкою коштує від ста гривень. Найдорожчий набір, який я виготовляла, коштував 270 гривень. Все залежить від кількості цукерок і застосування написів, – розповідає Олена.
Дівчина зазначає, що домашній шоколад значно кращий і корисніший від магазинного. Він не містить хімічних добавок, пальмової олії, консервантів, ароматизаторів. Та зберіється він значно коротший термін – 3-6 місяців.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-12-2021, 20:23
0
3 238