RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Газ в Європі рекордно дорожчає, до понад 1000 доларів за тисячу кубів.

"Нафтогаз України" запевняє, що це не позначиться на тарифах для українців. Енергопостачальні компанії ще в березні опублікували свої ціни для кінцевих споживачів. Вони коливаються від 7,60 до 16 грн за 1 куб. м. Такі ціни діють в межах так званих річних тарифів, які на сьогодні є базовими.

Та навіть, якщо цифри в платіжках залишаться такими ж, подорожчання газу серйозно вплине на бізнес та промислові підприємства. Адже для них енергоносії постачаються за ринковою ціною. Наразі вона коливається у межах 25-30 тисяч гривень за 1000 кубів газу.

"Буде більше хімії і різних добавок"

– Хліб, цукор, соняшникова олія, молочні та м’ясні продукти, тепличні овочі – злетить в ціні все. Там, де є термічна обробка, є газ, а його ціна зараз просто шокує…. Тому, якщо за підсумками серпня інфляція у нас була 10,2%, то, думаю, в кінці року хоч би в 14-15% вкластися. Рекордні цінники на газ позначаться на вартості продуктів харчування вже у вересні-жовтні. У підприємств просто не залишається іншого виходу. Держстат, крім зрізу споживчих цін, дає інформацію за цінами виробників. У них відображаються витрати на сировину, виробництво тощо. Так от, якщо ціни на продукцію, порівняно з минулим роком, на серпень виросли на 10%, то ціни виробників – більш ніж на 40%. Ця різниця в 30% мене сильно турбує. Зрозуміло, що ми побачимо її в споживчих цінах – це лише питання часу, – пояснив нам голова Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Експерти пророкують зростання цін на цукор, хліб, м’ясні та молочні продукти, яйця та інше.

– Зрозуміло, що будуть підвищувати ціни з оглядкою на купівельну спроможність населення. По можливості, стануть переносити накрутки на більш елітну продукцію, скажімо, з хліба – на торти. Адже люди і так вже купують їжу вкрай економно. Також варто очікувати погіршення якості – стануть масло замінювати спредами, буде більше хімії і різного роду добавок, – говорить О. Пендзин.

"Не можемо працювати собі у збиток"

Ми поцікавилися в чернівецьких підприємців, як подорожчання газу вплине в подальшому на вартість продукції.
Гендиректор одного з найбільших в області виробників м’ясної продукції приватного підприємства "Колос" Ігор Кібіч зазначає, що зростання цін на газ вплине на весь бізнес без винятків.

– Це вплине на будь-який бізнес. Якщо піднімається вартість газу, зростає в ціні вугілля, а значить – збільшуються ціни на продукцію, яку ми випускаємо. Це не наше бажання – підвищити ціни, це автоматичний процес. Тут арифметика дуже проста. Якщо я платив, до прикладу, за щось 10 тисяч на місяць, мені доведеться платити 15 тисяч. Ми ж не можемо працювати собі в збиток. До того ж буде менший попит на продукцію, бо в людей грошей немає. Влада каже, що буде стримувати ціни. Можливо, для людей вони і стримують, але не для бізнесу і виробництва. А люди будуть купувати продукти, але вже дорожчі, і все одно платитимуть за той газ, ціну на який підняли на виробництві. Можна сказати, у такий спосіб просто обдурюють людей, – пояснює Ігор Кібіч.

Керівництво Чернівецького хлібокомбінату зазначає теж саме: через зростання цін на газ зросте вартість продукції.

– Звичайно, ми будемо змушені підвищити ціну на продукцію в середньому на 8-10%, оскільки за останні пів року відбувся значний ріст цін на енергоносії, зокрема: газ – майже втричі, електроенергію – на 23%, а також на певні види допоміжної сировини, які використовуються для виробництва хліба та хлібобулочних виробів, а саме: дріжджі – 7%, цукор – 37,5%, соняшникову олію – 9%. Але, незважаючи на це, ці фактори жодним чином не вплинуть на якість нашої продукції та її вагу. Ми і надалі використовуватимемо сировину найвищої якості і не будемо компенсувати втрати за рахунок ваги продукції. Тому, спираючись на багаторічну довіру споживачів та підприємців до нашого заводу, сподіваємось, що підвищення цін не позначиться на економічних показниках нашого бізнесу, – пояснює адміністрація Василь Сандуляк, заступник директора АТ "Чернівецький хлібокомбінат".підприємства.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
14-10-2021, 12:15
Коментарів 0 Переглядів 3 643

Через ремонт обладнання низка населених пунктів залишиться без електрики

Не стало захисника вчора, 13 серпня, під час виконання бойового завдання в Донецькій області
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Стрічку знімали впродовж 10 днів у Карпатах та на кількох локаціях у Чернівцях

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

"Контінентал Фармерз Груп" стартувала з посівом озимого ріпаку 2025 року врожаю. Першими сівалки зайшли на поля Компанії в Чернівецькій області. Загалом ріпак планують вирощувати на всіх кластерах "Контінентал" на сумарній площі 34,7 тис га. У підсумку структура посівних площ Компанії на новий сезон передбачає 88,8 тис. га під озимі культури, зокрема 40,9 тис. га — під озиму пшеницю та 13,2 тис. га — під озимий ячмінь.

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.