RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Радіо | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Господиня Людмила Зубкова з Кострижівки знає чимало рецептів давніх страв і частенько готує їх для своєї сім’ї. Стравами буковинської кухні вона поділилася у гастрономічному проєкті "Смаки Буковини".

Унікальні давні рецепти пані Людмила розповіла і нам, йдеться в публікації "МБ".



– Мені багато рецептів перейняла від бабусі та прабабусі. Вони були дуже гостинними. Колись мені бабуся казала: "Якщо до тебе приходить хтось до хати, навіть не питай, чи їла та людина, зроби чаю і хоча б хліба з варенням дай. Не можна відправляти гостя голодного з хати". Я й запам’ятала ці її слова. Вона дуже любила готувати, завжди на столі були якісь смаколики. Традиції поважала, її в селі всі знали як дуже добру людину. Ходила плести вінки для молодят. Вона багато традицій знала, але ми були молоді, тай не дуже цікавилися, а зараз от шкодую. Вчила нас і того, що потрібно все готували з любов’ю, душу вкладати в кожну страву. Тоді все виходить по-справжньому смачно, – розповідає пані Людмила.

"Це напій мого дитинства"

Пані Людмила розповідає, що зараз доглядає за двома внуками. Готує і для них давні страви.

– Колись готували дуже смачні пляцки. Це були такі смаколики для нас малих. Для пляцка треба 200 грамів смальцю, 200 грамів сметани, три яйця, відбираємо лише жовтки, 3,5 склянки борошна. Замішується пісочне тісто, даю туди трохи цукру і солі. Далі розкладаю на деку корж. Зверху на нього кладу будь-яке варення, головне, щоби не рідке. Коли коржі спечені, змащую зверху збитими білками. Духовку вимикаю і кладу ще коржі туди підсушитися. Виходить така гарна скоринка, – каже жінка.

Із напоїв дуже добре пам’ятаю киселицю. Мовляв, у дитинстві її часто готували, а зараз вже всі призабули цей рецепт.

– Для неї потрібно кілограм вишень. Варимо компот, вишні потім з нього виймаємо. Потім всипаємо в той компот склянку кукурудзяного борошна і варимо її в тому компоті хвилин 20. Весь час помішуємо. У кінці туди додаємо трошки лимонного соку. Можна замість свіжих вишень використовувати варення. Головне, щоби сік був. Ще моя прабабка готувала таку киселицю. Виходь дуже смачно, це напій мого дитинства, – захоплено розповідає пані Людмила.

"Внукам не всі страви подобаються"

Ще одна давня страва – затирка. Однак внуки пані Людмили не оцінили такий рецепт, та ще й попросили більше не готувати.

– Я пробувала її готувати, але їм не сподобалося, тому більше й не роблю. Вони звикли, що страва має бути зовні гарна, а на затирку глянули – тай скривилися,– жартує жінка.

– Готувати її не важко. До борошна додаємо два яйця, руками перетираємо. Виходить тісто, яке колись називали "щепаним". Зайве борошно висипали. Це тісто кидали в кипляче молоко і варили. У кінці давали цукор або сіль.

Пам’ятає Людмила і давні традиції пов’язані з їжею. У її родині вони дуже цінувалися. Багато з них пов’язані із Різдвяними святами.

– На Святу вечерю зарання замочували пшеницю. Потім вранці дівчата тією водою вмивалися. Бабуся казала, що це для того, щоб обличчя було таке ж гарне, як та пшеничка. Першу вечерю збирали в мисочку і відносили живності: собакам, котам, курям. Не давали лише свиням. Бабка завжди сіно під скатертину на стіл клала, а ми, три малі сестри, лізли під нього кудахтати. Шкода, що зараз ці традиції потрохи відходять у минуле, – розповідає господиня.





Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
9-07-2021, 17:52
Коментарів 0 Переглядів 1 347

Це пов’язано із переходом Буковини у "жовту" зону
Назвали кількість нововиявлених випадків коронавірусу в Чернівецькій області за останню добу
• Новини партнерів





ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Обласна рада виділилила на реалізацію цих проектів понад 2 млн грн


«Це що – безкоштовно? Та ну!». Блог Надії Макушинської
Про дітей і (не)втрачені можливості
«Так вони знущаються над нами». Блог Надії Будної
У черзі до банку люди розмовляють про очікуване підвищення тарифів на комунальні послуги восени
«Вам гроші заплатили, а ви напишете!» Блог Анни Семьонової
Не підслуховувати наших людей протягом останнього часу вже не можу.
загрузка...
ВІДЕО Переглянути все відео
Залізничники запевняють, що геодезисти зі Львова ділянку обстежили і тут можна відновлювати рух потягів

Усі шанувальники гіпермаркету "Ашан" тепер мають можливість без проблем дістатися до свого улюбленого магазину, оскільки перший етап ремонту вулиці Хотинської вже завершено.

Сьогодні ми поспілкувалися з керівником однієї із служб таксі у Чернівцях – MOEcoTAXI – Тимуром Ванчуровим і розпитали його про принципи та особливості роботи їхнього сервісу.

25.09.21 р. о 12.00 у приміщенні Чернівецької обласної організації товариства "Знання" України відбудеться конкурсний відбір на І навчальний семестр.

Привітання з Днем лісівника начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Гончара.