«Бабуся навчила мене цих рецептів» : господиня з Буковини поділилася рецептами давніх страв

новини / Новини Чернівців / Життя
3 829
0

Господиня Людмила Зубкова з Кострижівки знає чимало рецептів давніх страв і частенько готує їх для своєї сім’ї. Стравами буковинської кухні вона поділилася у гастрономічному проєкті "Смаки Буковини".

Унікальні давні рецепти пані Людмила розповіла і нам, йдеться в публікації "МБ".



– Мені багато рецептів перейняла від бабусі та прабабусі. Вони були дуже гостинними. Колись мені бабуся казала: "Якщо до тебе приходить хтось до хати, навіть не питай, чи їла та людина, зроби чаю і хоча б хліба з варенням дай. Не можна відправляти гостя голодного з хати". Я й запам’ятала ці її слова. Вона дуже любила готувати, завжди на столі були якісь смаколики. Традиції поважала, її в селі всі знали як дуже добру людину. Ходила плести вінки для молодят. Вона багато традицій знала, але ми були молоді, тай не дуже цікавилися, а зараз от шкодую. Вчила нас і того, що потрібно все готували з любов’ю, душу вкладати в кожну страву. Тоді все виходить по-справжньому смачно, – розповідає пані Людмила.

"Це напій мого дитинства"

Пані Людмила розповідає, що зараз доглядає за двома внуками. Готує і для них давні страви.

– Колись готували дуже смачні пляцки. Це були такі смаколики для нас малих. Для пляцка треба 200 грамів смальцю, 200 грамів сметани, три яйця, відбираємо лише жовтки, 3,5 склянки борошна. Замішується пісочне тісто, даю туди трохи цукру і солі. Далі розкладаю на деку корж. Зверху на нього кладу будь-яке варення, головне, щоби не рідке. Коли коржі спечені, змащую зверху збитими білками. Духовку вимикаю і кладу ще коржі туди підсушитися. Виходить така гарна скоринка, – каже жінка.

Із напоїв дуже добре пам’ятаю киселицю. Мовляв, у дитинстві її часто готували, а зараз вже всі призабули цей рецепт.

– Для неї потрібно кілограм вишень. Варимо компот, вишні потім з нього виймаємо. Потім всипаємо в той компот склянку кукурудзяного борошна і варимо її в тому компоті хвилин 20. Весь час помішуємо. У кінці туди додаємо трошки лимонного соку. Можна замість свіжих вишень використовувати варення. Головне, щоби сік був. Ще моя прабабка готувала таку киселицю. Виходь дуже смачно, це напій мого дитинства, – захоплено розповідає пані Людмила.

"Внукам не всі страви подобаються"

Ще одна давня страва – затирка. Однак внуки пані Людмили не оцінили такий рецепт, та ще й попросили більше не готувати.

– Я пробувала її готувати, але їм не сподобалося, тому більше й не роблю. Вони звикли, що страва має бути зовні гарна, а на затирку глянули – тай скривилися,– жартує жінка.

– Готувати її не важко. До борошна додаємо два яйця, руками перетираємо. Виходить тісто, яке колись називали "щепаним". Зайве борошно висипали. Це тісто кидали в кипляче молоко і варили. У кінці давали цукор або сіль.

Пам’ятає Людмила і давні традиції пов’язані з їжею. У її родині вони дуже цінувалися. Багато з них пов’язані із Різдвяними святами.

– На Святу вечерю зарання замочували пшеницю. Потім вранці дівчата тією водою вмивалися. Бабуся казала, що це для того, щоб обличчя було таке ж гарне, як та пшеничка. Першу вечерю збирали в мисочку і відносили живності: собакам, котам, курям. Не давали лише свиням. Бабка завжди сіно під скатертину на стіл клала, а ми, три малі сестри, лізли під нього кудахтати. Шкода, що зараз ці традиції потрохи відходять у минуле, – розповідає господиня.





Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Скільки часу щотижня приділяти фізичній активності, аби довго жити - відповідь вчених
01:45
Ці три рослини потрібно обрізати в січні: будуть краще рости після зими
01:30
Що необхідно їсти і пити відразу після тренування, щоб наростити м'язи
01:15
Ці прилади тягнуть найбільше світла: вимикайте їх після користування
01:00
Курятина ніколи не буде сухою, якщо скористатися цими хитрощами
00:45
Як зберігати мед, щоб він не кристалізувався: поради, які варто знати
00:30
Які продукти є найкращими для сніданку: легко запам'ятати
00:15
І навіть кава: продукти, які можуть прискорити ваше старіння
30 січня, 2025
23:57
Держсекретар США запевняє, що Трамп всерйоз налаштований щодо Гренландії
23:42
Гороскоп на 31 січня: Тельцям - приємні моменти, Левам - ділова пропозиція
23:35
Як почистити часник за 10 секунд: чотири способи від шеф-кухарів
23:17
СБУ викрила російських командувачів, відповідальних за удар по гіпермаркету в Харкові
22:56
Постачання нафти через найбільший у РФ порт зупинилося після атаки українських дронів
22:38
За рік борг України перед Світовим банком зріс на 65%
22:18
Чотири знаки Зодіаку отримають особливий шанс: карти Таро обіцяють їм неймовірні зміни
21:57
Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги Україні
21:43
Комбінат хлібопродуктів та нежитлові будівлі: яке майно хочуть продати на Буковині у 2025 році
21:19
Генштаб ЗСУ: армія РФ атакувала 85 разів від початку дня, найбільше – на Покровському напрямку
21:00
Сьогодні - найтепліший день, відзавтра - похолодання: погода на Буковині
20:40
На Буковині парафія УПЦ МП поскаржилася уряду США на «фальшиві» збори щодо переходу в ПЦУ
20:20
Міськрада Чернівців просить Зеленського демобілізувати військових, які 3 роки на фронті
20:00
У центрі Чернівців пропонують облаштувати містечко народних майстрів
19:40
Реформа МСЕК: за якими критеріями встановлюватимуть групу інвалідності
19:20
У Києві запровадили оголошення хвилини мовчання у громадському транспорті
19:00
Буковинський - на Іллі Міського: у Чернівцях перейменували провулок
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм