Чернівці C
Молодий буковинець » новини » «Яка ж то смакота!»: господині із Кіцманщини розповіли унікальні рецепти народних страв

«Яка ж то смакота!»: господині із Кіцманщини розповіли унікальні рецепти народних страв

новини / Новини Чернівців / гаряча тема
9 382
0

Гастрономічний проєкт "Смаки Буковини" збирає унікальні рецепти традиційної народної кухні по всій території краю.

Його учасниці, вправні господині із села Ревне на Кіцманщині, поділилися рецептами самобутніх страв свого краю, йдеться в публікації "МБ".



Марія Григоряк – директорка будинку фольклору в селі Ревне, а Людмила Лагодин – художня керівниця.

Жінки розповідають, що на різні свята чи на поминки тут ще й досі готують традиційні буковинські страви, рецепти яких передалися від старших поколінь.

– На кожен Святий вечір у нас варять юшку з печерицями. Для неї беруть сухі печериці, їх варять і до них окремо роблять юшку. В нас кажуть – пражать. Туди дають борошно, цибульку і часничок. Борошно має бути такого золотистого кольору. Колись вона пражилася без олії, на сухій сковорідці. Потім цією юшкою заливають гриби. Це в нас головна страва на Святвечір та в піст,– розповідає Людмила Лагодин.

"Найдавніша начинка – із кукурудзяного борошна"

Серед інших традиційних страв – начинка.

Її готували із рису або ж з кукурудзяного борошна та запікали в печі.

– У нас жодне весілля не обходиться без начинки. Начинка із рису називалася риж. Та найдавніша – начинка із кукурудзяного борошна. Півлітрову банку кукурудзяного борошна запарювали. Потім заливали паленим цукром. На чисту сковорідку сипали склянку цукру, він там плавився, тримали його аж до коричневого кольору і розводили водою. Потім разом із гарячим молоком додавали до начинки. Такий цукор можна додавати в будь-яку начинку, і вона отримає солодкий карамельний смак, стає темніша. Потім до того додавали чайну ложечку соди і склянку кисляку, – каже пані Людмила.

– До начинки смажили багато цибулі, туди додавали трохи солі. Моя бабуся колись казала, що будь-яку страву, навіть солодку, треба солити, щоби краще проявився солодкий смак. Гусятницю або котел змащували маргарином чи маслом. До начинки ще додавали сто грамів олії і так запікали помішуючи. Туди доливали молока, якщо загуста була. Якщо готували в піст, то замінювали молоко компотом. Могли додавати ще консервованих вишень. Коли начинка випікалася, то її запах було чути на пів села. Робили її з домашньої кукурудзи, сушеної в печі, – продовжує Марія Григоряк.

Господині розповідають, що колись готували і солону начинку. В такому випадку до неї не додавали цукру, а запарювали водою.

– На склянку борошна йшло дві склянки води. Колись ніхто не готував за точними пропорціями. Коли господині ділилися між собою рецептами, то казали: "на око" або "скільки забере". Така начинка зазвичай подавалася до м’яса. Туди смажили цибулю, підчеревину, кришили червоного перчику. Потім клали у гусятницю, воно протушковувалося. А ще нею начиняли курку, – каже пані Марія.
Готували також начинку і з рису.

– Для неї рис заливають гарячим молоком, додають вершкового масла і залишають на деякий час, щоб він запарився. У цей час необхідно підготувати палений цукор та почистити яблука. Потім збивали яйця з цукром, домашній сир змішували зі свіжими або консервованими вишнями. Яблука добре вимішували і додавали до рису. Коли рис готовий, поверх викладали ще шар яблук. За необхідності додавали ще склянку молока. І тоді запікали в печі, – пояснюють жінки.

"Я і зараз готую цю страву"

Людмила розповідає, що однією з її улюблених страв в дитинстві була приготовлена бабусею юшка з дрібної риби.

– В річці дід ловив таку дрібненьку рибку, в нас на неї казали "швея". З неї випускали лише кишки, ні очі, ні зябра не вибирали. Її кидали в кукурудзяне борошно – і на сковорідку. Добре просмажували, щоб аж хрумтіла. Дехто просто смажив, без борошна. До неї смажили цибулі, додавали ложку кукурудзяної крупи. Воно трохи обсмажувалася. Потім додавали сметани. Цим заливали рибку, туди ще товкли часничку. До неї ще готували мамалигу і так їли. Яка то смакота! Я навіть зараз купую мойву і так готую.
Пані Марія родом із села Розтоки, що на Путильщині. Розповідає, що там однією з популярних страв є ковбаски. Для них кукурудзяне борошно пропарюють, змішують із тертою картоплею. Заправляють в кишку і так запікають.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
[related-news] [/related-news]

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

02:00
Не тільки в кулінарії: як ще можна використовувати лимон
01:45
Без масла та яєць: рецепт м’якого та ароматного печива
01:30
Чому споживання недостатньої кількості води є небезпечним для організму
01:15
"Чорна п’ятниця" наближається: поради, як уникнути помилок під час шопінгу
01:00
Як приготувати мигдалеве молоко в домашніх умовах
00:45
Чому редиску потрібно саджати тільки восени
00:30
Не тільки риба: чотири найкращих рослинних джерела омега-3
00:15
Шість продуктів, які допоможуть залишатися здоровими всю зиму
23:59
На фронті 174 зіткнення, на Покровському напрямку ворог зазнав відчутних втрат
23:45
П'ятниця стане початком "білої смуги" для чотирьох знаків Зодіаку. Кого обрали карти Таро
23:23
Названо овоч, який потрібно їсти всім щодня
22:58
Україна під час ракетного обстрілу Курщини поранила північнокорейського генерала - WSJ
22:43
Путін заявив, що Росія атакувала Україну ракетою середньої дальності "Орєшнік"
22:21
Міністри ЄС обговорили підвищення тарифів на аграрний імпорт із РФ і Білорусі
22:05
Сонце поверне щастя в життя цих знаків Зодіаку. На кого чекає період великої радості
21:41
Рекордні витрати на оборону, скорочення пенсій: у РФ затвердили бюджет на 2025-27 роки
21:20
Що станеться з організмом, якщо їсти картоплю щодня
21:00
Чернівчанка, яка очолила Міндовкілля розповіла, на чому повинна базуватися відбудова України
20:40
На збереження репродуктивних клітин військових у бюджеті заклали ₴190 мільйонів
20:20
ЗСУ створили першу школу підготовки операторів безпілотних роботизованих комплексів
20:18
Платіжне шахрайство: важливість двофакторної автентифікації*
20:00
У Чернівцях патрульні зупинили п'яного водія: вміст алкоголю перевищив норму в 14 разів
19:40
Рада ухвалила законопроєкт про безпеку в закладах середньої освіти: деталі
19:23
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
19:20
Становище України на фронті погіршилось: міністр оборони Британії зробив попередження
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують
На Буковині на організаторів ходи до Свято-Успенського монастиря УПЦ МП склали адмінпротоколи
26 604
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
23 390
Масштабна пожежа у Чернівцях: житловий будинок згорів дотла - фото
22 065
Будуть три черги: як завтра вимикатимуть світло
18 850
У Чернівцях "замінували" два торгові центри
11 138
Ці 8 популярних сьогодні прізвищ — колись могли отримати лише обрані українці
9 131
Мокрий сніг та ожеледиця на дорогах: яка буде погода завтра на Буковині
7 218
Скільки годин не буде світла на Буковині завтра, 21 листопада
7 205
Коли сьогодні на Буковині не буде світла: оновили графік знеструмлень
6 951
Коли завтра, 21 листопада, не буде світла на Буковині: опублікували графік знеструмлень
6 493
У "Чернівціобленерго" пояснили, коли можуть скасувати відключення світла на Буковині
6 455
Танцювали на весіллі та колядували: у Чернівцях показали етно-мюзикл про буковинські традиції
5 792
Відключення світла: для 6 областей скоротили або скасували графіки
5 594
Як підприємець з Буковини займається встановленням сонячних електростанцій
5 539
У Чернівцях на два дні повністю перекриють вулицю Буковинську
5 152
Якою буде максимальна пенсія у 2025 році: чи очікувати на підвищення виплат
1
Повітряна тривога в Чернівецькій області
0
Платіжне шахрайство: важливість двофакторної автентифікації*
0
З'явився графік вимкнення світла на Буковині на 22 листопада
0
Планові знеструмлення: де на Буковині 20 листопада не буде світла
0
Популярні текстури помад (кремові, матові, рідкі) та їх особливості*
0
Погода на Буковині 20 листопада
0
На Буковині попрощаються із відважним воїном, який загинув боронячи Україну
0
Графіки знеструмлень у Чернівецькій області на 20 листопада
0
Зеленський назвав причину, за якої Україна може програти війну
0
Росія тримає в Чорному морі носії "Калібрів": скільки та який залп
0
На Хмельниччині лунали вибухи: що відомо
0
БпЛА атакували арсенал у Новгородській області: яка зброя там зберігається
0
Названо овочі, які допоможуть швидко схуднути
0
Як підприємець з Буковини займається встановленням сонячних електростанцій
0

Свіжий номер

Афіша

1 006 0

«Піккардійська терція» запрошує на чарівний різдвяний концерт у Чернівцях

З вірою у ЗСУ та різдвяним настроєм! Відома вокальна формація "Піккардійська Терція" вирушає у великий всеукраїнський різдвяно-новорічний благодійний тур, аби разом із шанувальниками

30 лис 2023

політика, влада

економіка

здоров'я

Прес Релізи

культура

спорт

Logo

"Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.