RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Сьогодні ні для кого не є новиною, що Covid-19 небезпечний не лише неоднозначним та важким перебігом, а й негативними наслідками. Якщо на початку коронавірус "бив" лише по хронічних захворюваннях, то сьогодні нищівного удару зазнають і абсолютно здорові органи. Тому часто після перенесення Covid-19 спостерігається загальна слабкість, втома та нетиповий біль. Якщо ж протягом трьох тижнів після зараження вас все ще не покидає хворобливий стан, то варто говорити про постковідний сидром. Як же виявити симптоми цього патологічного стану та як на них реагувати, розповіли лікарі медико-діагностичного центру "Волошка", медичного центру "Базисмед", "Західного судинного центру", "Клініки мікрохірургії ока Медікус-Чернівці" та "Центру інноваційної медицини та лазерної хірургії".

Якими наслідками страшний Covid-19 і що потрібно знати про постковідний синдром?*


Як коронавірус впливає на загальний стан людини та функції організму

"Зростаюча кількість медичних даних і свідчень пацієнтів показує, що деякі з них, які перенесли коронавірусну інфекцію, не можуть позбутися наслідків хвороби навіть через кілька місяців після первинного захворювання. За попередніми оцінками, 10% пацієнтів з COVID-19 можуть як і раніше відчувати симптоми більше ніж через три тижні після зараження… Сьогодні в світі таких хворих від 10 до 30 мільйонів і їх кількість лише зростає, – розповідає Людмила КАНЬОВСЬКА, лікар медико-діагностичного центру "Волошка", доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб.

Якими наслідками страшний Covid-19 і що потрібно знати про постковідний синдром?*

– Постковідний синдром включає в себе ознаки та симптоми, які розвиваються після інфекції COVID-19, зберігаються понад 12 тижнів і не пояснюються альтернативним діагнозом. А все тому, що коронавірус – підступне захворювання, яке здатне вражати практично всі органи і системи: верхні дихальні шляхи, бронхи і легені, нервову систему, шлунково-кишковий тракт, серцево-судинну систему. Окрім цього слід зазначити, що багато прихованих захворювань, наприклад, преддіабет або метаболічний синдром, в період гострого COVID-19 різко прискорюють свій розвиток, за лічені дні переходячи в повністю сформований діабет 1 або 2 типу.

До основних ознак порушення загального самопочуття після коронавірусу відносяться: слабкість, різке зниження толерантності до фізичного навантаження, порушення ритмів життєдіяльності, біль в м'язах, психоемоційні проблеми, нестійкий емоційний стан з перепадами настрою, низьким самоконтролем поведінки, панічні атаки. Якщо ж ви відчуваєте скутість у грудях, неможливість глибоко вдихнути, бронхоспазм – це перші ознаки ускладнень функціонування дихальної системи. До основних неврологічних проявів відносяться: інтенсивні головні болі, порушення терморегуляції. У одних людей після COVID-19 тривалий час зберігається субфебрильна температура (37-37,5 градусів), у інших – знижена (до 36 градусів), світлобоязнь, парестезія порушення нюху, смаку. Такі симптоми можуть спостерігатися до декількох місяців, – пояснюють у медико-діагностичному центрі "Волошка".

Відмінною рисою COVID-19 є виражений вплив на серцево-судинну систему. У кожного п'ятого пацієнта інфекція стає причиною аритмії, гострої або хронічної серцевої недостатності. У таких випадках допомога кардіолога є вкрай необхідною. Обстеження та кардіограма допоможуть зупинити прогресування хвороби та зупинити порушення артеріального тиску, розвиток міокардиту, поліморфний дермальний ангіїт, порушення серцевого ритму.

Якщо ви помітили будь-які зміни в роботі організму – негайно зверніться до сімейного лікаря або до вузького спеціаліста. Відповідно до симптомів, він призначить вам потрібну діагностику – здачу аналізів, рентген, УЗД, ЕКГ, а пізніше – підбере лікування. Важливо й контролювати рівень гемоглобіну та ревмопроби, – рекомендує Людмила КАНЬОВСЬКА. – До тепер невідомо, як COVID-19 вплине на людей з часом. Однак вчені рекомендують лікарям уважно стежити та контролювати стан пацієнтів, які перенесли COVID-19. Це дасть можливість побачити як функціонують системи їх органів після одужання".

Як коронавірус впливає на центральну нервову систему (ЦНС)

Наш мозок, як і всі інші органи, негативно реагує на COVID 19. Залежно від загального фізичного та психоемоційного стану людини рівень враження ЦНС вірусом буде різним. Які неврологічні прояви погіршення роботи ЦНС виникають після SARS-Cov2 та як із ними боротися, розповів лікар-невропатолог медичного центу "Базисмед" Владислав Васильович ДОЦЮК.

Якими наслідками страшний Covid-19 і що потрібно знати про постковідний синдром?*

"Наразі лікарі концентрують зусилля на лікуванні гострих наслідків COVID 19, що загрожують життю, однак існує висока ймовірність того, що цитокіновий шторм, великі й малі інсульти, ушкодження ГЕБ (гематоенцефалічного бар`єру) та високий рівень запалення у мозковій речовині спричиняють довготривалі нейропсихіатричні розлади у людей. Вже найближчими роками лікарні всього світу можуть бути перезавантажені напливом осіб з депресією, посттравматичними стресовими розладами, тривогою, інсомнією, психозами. Доведено, що SARS-Cov2 здатний викликати патологічні зміни в центральному та периферичному відділах нервової системи, за рахунок як прямого інфікування нейронів, так і опосередковано, через імунні та запальні механізми.

Розглядаються 3 стадії уражень нервової системи. Так, на першій стадії пацієнти мають лише порушення відчуття смаків і запахів, не потребують спеціальних втручань; на другій стадії SARS-Cov2 викликає посилену імунну відповідь із високими
рівнями цитокінів – цитокіновий шторм, що спричиняє підвищення рівня феритину. Внаслідок гіперкоагуляції утворюються кров’яні тромби, що можуть стати причиною інсульту. Також може розвинутись васкуліт судин, які живлять м’язи та нерви. На додачу, спричиняється вироблення автоантитіл, які ушкоджують черепні й периферичні нерви та м’язи. А на третій стадії, унаслідок набряку мозку і прямого нейронального ураження можуть розвиватися делірій, енцефалопатія, судомний синдром, – пояснює лікар-невропатолог медичного центу "Базисмед" Владислав Васильович ДОЦЮК.

– Важливо зазначити, що, хоча COVID 19 має численні неврологічні прояви, ці самі симптоми нерідко зумовлені не інфекцією, а іншими гострими чи хронічними неврологічними станами.

Щодо діагностики неврологічних проявів постковідного синдрому – пацієнт має пройти довізитний скринінг, який включає питання про порушеня нюху та смаку, гарячку, кашель, задишку, контакти із хворими на COVID 19, вимірювання температури, артеріального тиску, частоту серцевих скорочень та насичення крові киснем.

Також неврологи в усьому світі користуються сучасними шкалами, які допомагають в постановці діагнозу при інсультах, когнітивних порушеннях, депресіях, тривожних розладах. Щодо обстежень, то більшість пацієнтів для постановки діагнозу проходять КТ- або МРТ-обстеження, а також після SARS-Cov2 неврологам доведеться ближче познайомитись з такими лабораторними аналізами, такими як цитокіни, D-димер, С-реактивний білок, феритин, лейкоцитарною формулою, а також ПЛР тестами, – розповідають у медичному центрі "Базисмед". –

Щоб унормувати загальний неврологічний стан після перенесеного ковіду чи під час "постковідного синдрому" доведеться вести здоровий спосіб життя. Комплекс виснажливіх сидромів, які суттєво погіршують життя після перенесеної хвороби, може спостерігатись тижнями і навіть місяцями. Люди з судинними чинниками ризику, такими як ожиріння, АГ і цукровий діабет, мають гірші наслідки порівняно зі здоровими та фізично активними індивідами, які інфіковані SARS-Cov2. Як наслідок, рекомендації регулярних фізичних вправ, здорового харчування, зменшення стресових факторів, покращення умов для сну набувають ще більшого значення у контексті попереджання серцевих нападів та інсультів під час пандемії. Здатність здорового організму опиратися вірусу SARS-Cov2 підвищує шанси на швидке і повне одужання після зустрічі з інфекцією, – пояснює Владислав Васильович ДОЦЮК.

– А щоб якомога швидше відновити нюх, лікарі радять користуватись зволожувачами повітря, користуватись соляними розчинами для носу, збагачувати раціон вітамінами групи В та тренувати нюх зранку і ввечері за допомогою ефірних олій лимону, гвоздики та евкаліпту".

Тромбоз як один із наслідків COVID-19

Вченими доведено, що одним із найнебезпечніших наслідків коронавірусу є тромбоз. І саме він є причиною великої кількості летальних випадків. Судинний хірург "Західного судинного центру" Юрій Васильович ОЛІНИК розповів, як виявити цю недугу на ранніх стадіях та запобігти її прогресуванню.

Якими наслідками страшний Covid-19 і що потрібно знати про постковідний синдром?*

"Як відомо, тромбоз – це утворення згустку крові в просвіті судини, що супроводжується локальним чи системним порушенням кровообігу. Тромботичні ускладнення, що виникають у людей, які перенесли вірусне захворювання COVID-19 спричинене SARS-CoV-2, або є наразі хворими, несуть реальну небезпеку для здоров’я та життя. Вони посідають друге місце по частоті ускладнень цього захворювання, після легеневих. Механізми впливу самого вірусу на систему згортання крові людини до кінця не вивчені, отже знання лікарів всього світу направлене на профілактику тромбоутворення та лікування тих тромбів, що вже утворились, – розповідає Юрій Васильович ОЛІНИК.

Якщо після коронавірусу ви помітили раптове збільшення в об’ємі однієї (рідше двох) нижньої кінцівки; біль, ущільнення та почервоніння шкіри над підшкірними венами; холодну шкіру однієї з кінцівок, що супроводжується сильним болем; біль за грудиною, що супроводжується задухою та значним пришвидшенням серцебиття, вам слід звернутись за медичною допомогою.

На сьогодні існує цілий ряд специфічних обстежень, які проводяться для визначення стану згортальної системи крові. Доступним та досить інформативним є коагулограма, проте вона не завжди може дати відповіді на всі питання. В таких випадках лікар призначає визначення рівня D-димеру, МНО та ін. Також слід зазначити важливу роль у виявленні судинних захворювань та тромботичних ускладень УЗД судин, що допоможе не тільки виявити тромб у судині, а й чітко визначити його розміри, фіксацію до стінок судини та, відповідно, ризик його відриву. Повна професійна діагностика судинних захворювань сьогодні доступна у "Західному судинному центрі" м. Чернівці.

Групи ризику тромботичних ускладнень під час або після коронавірусної хвороби такі самі, як і для легеневих ускладнень, а саме: вік старше 65 років, зайва вага; наявність супутньої патології: цукровий діабет, хронічні обструктивні захворювання легень, артеріальна гіпертонія, хронічні серцево-судинні захворювання. А ризик тромбоутворення у пацієнтів з варикозною хворобою підшкірних вен нижніх кінцівок зростає в декілька разів через хронічний застій крові в цих венах! Тому, висококваліфіковані судинні хірурги "Західного судинного центру" нагадують, що профілактикою тромботичних ускладнень є своєчасне усунення факторів ризику – планове лікування за допомогою безопераційних лазерних технологій.

Якщо вже стався тромбоз – призначається відповідне лікування тромботичних ускладнень, особливо тих, що спричинені коронавірусною хворобою. Надання допомоги в такому випадку потребує чіткого розуміння, в якій саме судині чи судинному басейні знаходяться тромботичні маси, оцінюються додаткові фактори ризику, отже препарати мають призначатись виключно за рекомендаціями. Необхідно пам’ятати, що неправильно підібрана доза антитромботичних препаратів або їхня комбінація може призвести до не менш грізного ускладнення – неконтрольованої кровотечі, – переконують у "Західному судинному центрі".

Чим небезпечний COVID-19 для зору

Іншим негативним наслідком коронавірусу є порушення функцій зору. Дуже часто після курсу лікування Covid-19 пацієнти починають скаржитися на слабкий зір та втрату його різкості. Що ж свідчить про проблеми з очима і як на них реагувати, розповіла лікар-офтальмолог ПП "Клініка мікрохірургія ока Медікус-Чернівці" Наталія ПУЛИК.

Якими наслідками страшний Covid-19 і що потрібно знати про постковідний синдром?*

"Посковідний синдром – це сукупність симптомів, що виникають після перенесеного Covid-19 і проявляються довготривало. Вченими встановлено, що до 80% людей не можуть самостійно позбутися цього патологічного стану, незалежно від того, на який орган він впливає. Наші очі, на ряду з іншими органами і системами, зазнають нищівного удару цього вірусу. За останні місяці до нас звернулись по допомогу більше кількох десятків пацієнтів, які перехворіли Covid-19 і помічають різного роду проблеми з очима, що виникли на 2-3 місяць після одужання, – ділиться Наталія ПУЛИК, лікар-офтальмолог ПП "Клініка мікрохірургія ока Медікус-Чернівці".

– Якщо говорити простими словами – коронавірус викликає в організмі людини такі патологічні процеси, що призводять до запалення ендотелію (оболонки, що вкриває кровоносні судини зсередини), а це платформа для утворення тромбів. Тому, досить часто, внаслідок перенесеного Covid-19 у перехворівших виникає передня ішемічна нейрооптикопатія, іншими слова "трофічне голодування" ока.

Основними симптомами постковідного синдрому на очах є різке зниження зору, зміна світловідчуття, періодичне виникнення "туману" перед очима, сильний головний біль, біль за очним яблуком, відчуття дискомфорту в очах, свербіж, різь і печіння в очах, виділення з очей і сльозотеча, – застерігає лікар-офтальмолог Наталія ПУЛИК.

Якщо ви помітили хоч один із зазначених симптомів – вам час звернутись до офтальмолога, адже краще попередити хворобу, аніж боротися з її наслідками. Пам’ятайте, передумовою виникнення хворобливих симптомів може бути серйозне захворювання очей, що може спровокувати часткову або повну втрату зору, без своєчасного лікування.

При появі проблеми із зором, не зволікайте зі зверненням до офтальмолога, – рекомендують у "Клініці мікрохірургії ока Медікус-Чернівці".

Як Covid-19 впливає на функції носа

Часто пацієнти, які перехворіли коронавірусом ще довго скаржаться на важке дихання, закладений ніс та втрату нюху. І, на жаль, лише одиниці легко переносять ці симптоми і швидко повертаються до звичного життя. У більшості людей, у яких спостерігаються ускладнення в носовій порожнині, як правило, або викривлена носова перегородка, або вони мають хронічні захворювання носа. Як же реагувати на порушення функцій носа розповів Артур Леонідович ФІЛІНСЬКИЙ, лікар-отоларинголог дорослого і дитячого профілю "Центру інноваційної медицини і лазерної хірургії".

Якими наслідками страшний Covid-19 і що потрібно знати про постковідний синдром?*

"Після Covid-19 усі проблеми, які були до цього в носі загострюються. Поліпи ростуть ще швидше, хронічний гайморит прогресує, гіпертрофовані носові раковини ще більше гіпертрофуються, – говорить Артур Леонідович ФІЛІНСЬКИЙ.

Ускладнення в носі після Covid-19 заважають повноцінно жити, забираючи сили та енергію. Все пояснюється тим, що викривлена переділка носа – не косметичний недолік, а недуга, що підриває здоров’я. Саме важке дихання, яке є одним із посковідних симптомів, спричиняє недостатнє надходження кисню в мозок, погіршення якості сну, зміни в роботі серця, хронічну втомлюваність, головні болі, погіршення зору, стрибки тиску. Тому людям, у яких були проблеми з поліпами, з утрудненим диханням, хропінням до ковіду – після перенесеної хвороби обов'язково потрібно зробити спіральну комп’ютеру томографію придаткових пазух носа в трьох проекціях та пройти відеоендоскопічне обстеження носоглотки.

Варто пам’ятати, що усі консервативні заходи – судинозвужувальні краплі, пігулки та дихальна гімнастика – мають лише тимчасовий і невиразний ефект, адже вони ніяк не впливають на анатомію порожнини носа. Однак у "Центрі інноваційної медицини та лазерної хірургії" можна позбутися проблем, що не дають вільно дихати.

Ніколи не ігноруйте свої симптоми, особливо після коронавірусу, та дотримуйтеся рекомендацій лікаря. На початку прогресування хвороби її легко зупинити та позбутися причини, що рушить ваше здоров’я не в той бік. Тому якщо вас щось не влаштовує у самопочутті, рішуче звертайтеся до лікаря", – рекомендує лікар-отоларинголог "Центру інноваційної медицини та лазерної хірургії".
Редактор: Марія Фернюк
15-04-2021, 18:25
Коментарів 0 Переглядів 7 385

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!