RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ці популярні напої здатні пошкодити ваші зуби

Зіпсувати зуби можна не лише шоколадними цукерками і карамеллю.

Серед головних ворогів здорової і гарної посмішки — напої, які деякі люди п'ють практично щодня, інформує Ukr.Media.



Від харчування безпосередньо залежить стан зубів, тому дуже важливо звертати увагу як на продукти, так і на напої у своєму раціоні, адже навіть чашечка нешкідливого еспресо, яка вживається щоранку, або один келих вина можуть відбитися на білизні і здоров'ї посмішки.

Про напої, вживання яких точно слід скоротити, ми розповімо вам далі.

Пакетовані соки, газована вода і бутильований чай

З дитинства нам говорять про те, що солодке шкодить зубам. І тут справа не у цукрі як такому, а у наявності карієсогенних бактерій у роті, які полюбляють ним поласувати. Чим більше цукру ви вживаєте, тим краще почуваються ці бактерії — і, як наслідок, на зубах з'являється карієс.

На жаль, цукор є практично у всіх пакетованих соках, морсах, газованій воді, воді з фруктовими сиропами і холодному бутильованому чаї.

У баночці якоїсь "шипучки" 0,33 л міститься близько 9 ложок цукру — а тепер уявіть, скільки цукру потрапить у ваш організм, якщо ви подужаєте літрову пляшку. Найцікавіше, що солодкі та газовані напої лише збільшують спрагу.

Дієтична газована вода

Не слід скуповувати напої з гучним написом "0 ккал" і "без цукру". Газованої води і лимонади з цукрозамінниками у складі нічим не кращі за класичні з цукром.

Якщо ви п'єте напій, у якому серед інгредієнтів є стевія, еритрит, сорбіт, а також кислоти — ортофосфорна, яблучна, лимонна, ви не дбаєте про своє здоров'я і здоров'я порожнини рота.

Так, для фігури такі "шипучки" є безпечними, а ось для зубів вони є руйнівними. Кислоти, які додають для поліпшення смаку, осідають на зубах і також утворюють їжу для карієсогенних бактерій. Крім того, кислоти здатні викликати ерозію емалі.

Ерозія емалі являє собою некаріозне ураження зубів деструктивного характеру.

Якщо говорити простою мовою, це захворювання призводить до "стирання" емалі. Зуби не лише страждають з естетичного боку, але й стають більш чутливими до гарячої та холодної їжі і навіть до чищення.

Свіжовичавлені соки

Спровокувати ерозію емалі може і часте вживання свіжих соків, оскільки у них високий вміст кислоти. Якщо зуби піддаються цьому захворюванню, вони стають легкою мішенню для бактерій, а це означає, що у них швидше буде розвиватися карієс.

Якщо ви полюбляєте напої, у яких одночасно містяться і цукор, і кислоти, ви знищуєте свої зуби з подвійною силою. Така рідина діє одразу на усі зуби, і її часте вживання призводить до утворення тріщин та зміни кольору емалі.

Якщо у цей момент ви вчасно не звернетеся до лікаря, то у кращому випадку пошкодите зуби, а у гіршому — можете й зовсім їх втратити.

Насторожено ставтеся до тих напоїв, у складі яких є Е338 — ортофосфорна кислота. Вона відома як відмінний засіб для виведення плям.

Але якщо ви використовуєте її не у якості прального засобу, а "всередину", приготуйтеся до того, що рано чи пізно ваші зуби почнуть руйнуватися — а разом з ними й нігті. Ортофосфорна кислота вимиває з організму кальцій, внаслідок чого крихкими можуть стати й кістки.

Кава

За умови тривалого вживання кави, особливо у великих кількостях, ви ризикуєте отримати коричневий наліт на зубах і потемніння краю ясен. На слизовій утворюється темний ореол, на якому дуже добре розмножуються бактерії.

Також кава заважає засвоєнню деяких вітамінів і мікроелементів, наприклад, кальцію, магнію, натрію. Щоб нейтралізувати кофеїн, у організмі вивільняється кальцій.

Це призводить до зменшення щільності кісток: зуби стають крихкими і втрачають свій блиск. Щоб цього уникнути, необхідно заповнювати запаси кальцію у організмі.

Але не поспішайте розчаровуватися. Кава несе чимало позитивного у наше життя! У каві містяться антиоксиданти, які сприяють загоєнню ранок на слизовій порожнини рота. Крім того, у каві немає кислот, що руйнують зубну емаль (на відміну від газованих напоїв, соків, компотів).

Американські хіміки виявили антибактеріальні властивості кави, які активні проти стрептококів, що викликають карієс.

Отже, кава допомагає запобігти карієсу, але за умови дотримання кількох важливих умов: вона має бути без цукру, сиропу і молока. Рекомендується випивати не більше 2-3 чашок кави на день (приблизно по 130 мл).

Алкогольні напої

Будь-який алкоголь може викликати зневоднення організму, за якого відбувається найменше виділення слини. Брак цього компонента може призвести до розвитку захворювань ясен і до карієсу. Алкоголь руйнує емаль, а деякі алкогольні напої можуть негативно відбитися на її кольорі.

Наприклад, червоне вино містить дубильні речовини і кислоти, через які білизна зубів може серйозно постраждати.

Однак не потрібно одразу після келиха вина посилено чистити зуби щіткою — так ви можете травмувати емаль і загнати барвник у більш глибокі шари. Краще зробити це через годину після трапези.

Вино також можна розбавити мінеральною водою.

Зрозуміло, ніхто не наполягає на тому, щоб ви повністю відмовлялися від задоволення насолодитися холодною газованою водою — якщо ви вип'єте одну баночку кока-коли, нічого страшного не станеться.

Головне — не зловживати такими напоями і не вживати їх у нічний час, оскільки вони уповільнюють процеси самоочищення порожнини рота. Після "шипучки" прополощіть рот звичайною водою.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
10-04-2021, 00:58
Коментарів 0 Переглядів 1 010

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!