RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Роки без хвороб": п'ять звичок, які "прокачують" здоров'я

Люди в усьому світі жити довго, ніж будь-коли, і за такий прогрес доводиться платити. Вік збільшує ризик хронічних захворювань, таких як рак, пише Главред.

На щастя, зміна способу життя може знизити ці ризики і максимально збільшити тривалість життя.

У дослідженні, опублікованому в British Medical Journal (BMJ), вивчався вплив п'яти заходів здорового способу життя на тривалість життя і показники захворюваності.



Щоб зібрати свої результати, дослідники проаналізували дані про 73 196 зареєстрованих медсестер в США, які при зарахуванні не страждали від раку, серцево-судинних захворювань і діабету.

Дані дослідження є одними з найбільших досліджень факторів ризику основних хронічних захворювань у жінок.

Точно так само подальше дослідження медичних працівників-це триваюче протягом десятиліть дослідження чоловічого здоров'я і частоти серйозних захворювань, таких як рак, хвороби серця та інші судинні захворювання.

П'ять факторів способу життя з низьким ризиком - відмова від куріння, здорова вага( ІМТ), не менше 30 хвилин щоденної фізичної активності, помірне споживання алкоголю і якісна дієта - були використані для розрахунку оцінки здорового способу життя.



Сума цих п'яти балів дала остаточну оцінку способу життя з низьким рівнем ризику в діапазоні від 0 до 5, причому більш високі бали вказували на більш здоровий спосіб життя.

Оцінка учасників проводилася регулярно протягом більше 20 років. За цей час були зареєстровані нові діагнози і випадки смерті від раку, серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу.

Після поправки на вік, етнічну приналежність, сімейний анамнез та інші потенційно впливові фактори очікувана тривалість життя без раку, серцево-судинних захворювань і діабету у віці 50 років склала 24 роки для жінок, які не дотримувалися факторів способу життя низького ризику, і 34 роки для жінок, які прийняті чотири або п'ять факторів низького ризику.

Точно так само очікувана тривалість життя без будь-яких з цих хронічних захворювань становила 24 роки серед чоловіків, які не дотримувалися факторів способу життя низького ризику, і 31 рік серед чоловіків, які прийняли чотири або п'ять факторів способу життя низького ризику.

У жінок з чотирма або п'ятьма факторами способу життя низького ризику очікувана тривалість життя без основних хронічних захворювань на 10,6 років більше, ніж у жінок з нульовими факторами способу життя низького ризику, в той час як у чоловіків тривалість життя без основних хронічних захворювань збільшилася на 7,6 років в порівнянні з жінками з нульовим рівнем фактори способу життя з низьким ризиком.

Чоловіки, які багато курили (15 або більше сигарет на день) або страждали ожирінням (індекс маси тіла 30 і більше), мали найнижчу частку (75 відсотків або менше) очікуваної тривалості життя без хвороб у віці 50 років.

Це обсерваційне дослідження, тому неможливо встановити причину, і автори вказують на деякі обмеження, такі як самопроголошені звички способу життя та учасників, які в основному є білими фахівцями в галузі охорони здоров'я, тому результати можуть не застосовуватися в більш загальному плані.

Проте дані охопили велику кількість людей з детальною та повторною оцінкою факторів способу життя протягом тривалого періоду спостереження.

У своїх заключних зауваженнях автори дослідження заявили: "Державна політика щодо поліпшення харчування і фізичної середовища, що сприяє прийняттю здорового харчування і способу життя, а також відповідні політики і правила (наприклад, заборона на куріння в громадських місцях або обмеження трансжирів) мають вирішальне значення для збільшення тривалості життя, особливо тривалості життя без серйозних хронічних захворювань ".

Як правильно харчуватися

Дотримання здорової і збалансованої дієти є важливою частиною підтримки хорошого здоров'я і допомагає вам почувати себе краще.

"Це означає вживання в їжу різноманітних продуктів в правильних пропорціях і вживання потрібної кількості їжі і напоїв для досягнення і підтримки здорової маси тіла", - пояснює NHS.

Керівництво Eatwell Guide показує, що для того, щоб мати здорову і збалансовану дієту, люди повинні намагатися:

- Щодня їжте не менше п'яти порцій різноманітних фруктів і овочів.
- Вибирайте їжу з продуктів з високим вмістом крохмалю, таких як картопля, хліб, рис або макарони.
- Вживайте молочні або кисломолочні продукти.
- Їжте квасолю, бобові, рибу, яйця, м'ясо та інший білок.
- Вибирайте ненасичені масла і пасти і їжте їх в невеликих кількостях.
- Пийте багато рідини (не менше шести-восьми склянок на день).
- "Якщо ви вживаєте їжу та напої з високим вмістом жиру, солі та цукру, їжте їх рідше і в невеликих кількостях", - радить NHS.

Як пояснює орган охорони здоров'я, більшість людей їдять і п'ють занадто багато калорій, занадто багато насичених жирів, цукру і солі і недостатньо фруктів, овочів, жирної риби або клітковини.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
"Роки без хвороб": п'ять звичок, які "прокачують" здоров'я
Редактор: Аліна Книжник
5-03-2021, 00:45
Коментарів 0 Переглядів 892


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!