RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Одним підвищать, а у інших відберуть зовсім. Що буде з пенсіями 2021 року

З 1 грудня планово підвищується прожитковий мінімум. Автоматично збільшаться пенсії і надбавки для багатьох категорій українців. Однак це тільки одне з нововведень, яке очікує пенсіонерів в найближчому майбутньому.

Як зміняться виплати пенсіонерам, на які суми вони зможуть розраховувати і коли їм чекати наступного підвищення пенсій, йдеться у публікації сайту "Сьогодні".



Якою буде мінімальна пенсія

З 1 грудня прожитковий мінімум для непрацездатних осіб підвищується з нинішніх 1712 грн до 1769 грн – на 57 грн, або на 3,3%. Відповідно, 1769 грн становитиме мінімальна пенсія для нових пенсіонерів.

Таким же буде розмір соціальної допомоги для тих, хто досяг пенсійного віку, але не має достатньо стажу для отримання пенсії, і для осіб з інвалідністю.

Оскільки, відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом".

Ці виплати залишаться на такому ж рівні і в першій половині наступного року. Чергове підвищення прожиткового мінімуму заплановано тільки на липень 2021-го.

Одночасно зі зростанням прожиткового мінімуму збільшується і максимальний розмір пенсій. Він становить 10 прожиткових мінімумів. Відповідно, з 1 грудня максимальна пенсія зможе досягати 17 690 грн.

Крім пенсій і соцдопомоги, збільшуються різні пенсійні надбавки і виплати, "прив'язані" до прожиткового мінімуму.

А от для пенсіонерів старше 65 років, які мають 30 років стажу (жінки) і 35 років (чоловіки), мінімальна пенсія розраховується, виходячи з мінімальної зарплати, а не прожиткового мінімуму.

Тому підвищення прожиткового мінімуму не вплине на пенсії цих людей. Але їх пенсії підвищували зовсім нещодавно – у вересні, коли зросла мінімальна зарплата. Сьогодні мінімальна виплата для таких пенсіонерів становить 2000 грн (40% від мінімальної зарплати).

Кому підвищать пенсії 2021 року

Наступного року в уряді планують підвищувати пенсії в кілька етапів.

Так, вже з 1 січня 2021 року зростуть пенсії, "прив'язані" до мінімальної зарплати. Це насамперед пенсії тих, кому виповнилося 65 років і хто має страховий стаж 30 (жінки) або 35 років (чоловіки).

Мінімальна пенсія для таких людей становитиме 2400 грн (40% від мінімальної зарплати, яка, згідно з проєктом держбюджету, зросте до 6000 грн).

Згідно з постановою Кабміну №849 від 16 вересня, 1 березня пройде індексація пенсій. Будуть перераховані раніше призначені пенсії і надбавки до них. Очікується, що індекс індексації становитиме 11%, і це підвищення відчують близько 9 млн пенсіонерів з 11 млн.

Також з 1 березня продовжать отримувати 500 грн доплати пенсіонери старше 80 років (за умови, що їх пенсія менше середньої зарплати). З цього дня мінімальна пенсія для людей старше 80 років повинна буде становити 2600 грн (при наявності страхового стажу 20 років у жінок і 25 років у чоловіків). Різницю при необхідності доплачуватимуть у вигляді держдопомоги.

З 1 квітня перерахують пенсію працюючим пенсіонерам, зробивши поправку на трудовий стаж.

З 1 липня в зв'язку зі зростанням мінімальних зарплат знову підвищаться пенсії тих, у кого стаж 30 або 35 років (у жінок і чоловіків відповідно). Їх мінімальна пенсія становитиме вже 2600 грн (після зростання мінімальних зарплат до 6500 грн).

Також з 1 липня отримуватимуть надбавки пенсіонери 75-79 років – 400 грн за умови, що їх пенсії не перевищують середньої зарплати.

Крім того, з 1 липня очікується підвищення мінімальних пенсійних виплат для тих, кому не вистачає стажу, і для людей з інвалідністю в зв'язку з черговим зростанням прожиткового мінімуму. Виплати зростуть з 1769 до 1854 грн. Також зростуть багато надбавки.

Ще одне підвищення прожиткового мінімуму заплановано на 1 грудня 2021 року. Тоді найменша пенсія становитиме 1934 грн.

Одним підвищать, а у інших відберуть зовсім. Що буде з пенсіями 2021 року


Пенсія чи держдопомога?

Після пенсійної реформи 2017 року Україна з'явилася категорія людей пенсійного віку, які не мають права на пенсію. Це ті, хто більшу частину свого життя не працював або працював нелегально (з їхньої зарплати не сплачувались пенсійні внески). Таким людям нараховують пенсію, а державну допомогу, яка дорівнює прожитковому мінімуму.

2020 року право на пенсію мали лише ті, кому виповнилося 60 років і хто мав страховий стаж 27 років. Якщо менше – можна претендувати лише на соцдопомогу в розмірі прожиткового мінімуму.

З 2021 року 60-річні зможуть оформити пенсію тільки за наявності стажу не менше 28 років.

Також 2021 року зможуть оформити пенсію ті, кому виповнилося 63 роки і хто має стаж від 18 до 28 років. Або ті, кому виповнилося 65 років і чий стаж від 15 до 18 років.

До речі, 31 грудня 2020 року закінчується строк дії "Порядку призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримало права на пенсійну виплату", який був затверджений постановою Кабміну №1098 від 27 грудня 2017 року.

Цей факт деякі ЗМІ потрактували як скасування пенсій для людей, яким не вистачає стажу. Однак правильніше було б сказати, що з 2021 року підвищиться вік, з якого призначатимуть держдопомогу за віком.

До кінця 2020 року право на таку допомогу мають люди, які досягли 60-річного віку і мають 15 років стажу. З 2021 року держдопомогу за віком призначатимуть з 65 років. Раніше цього віку можна претендувати лише на допомогу по малозабезпеченості.

Як докупити стаж

Якщо для отримання пенсії (а не соцвиплати) не вистачає кількох років стажу, його можна докупити – поступово або відразу. Щоправда, платити доведеться немало.

"Докуповувати" стаж поступово – значить, добровільно платити єдиний соціальний внесок. Такий договір про добровільне соціальне страхування можна укласти в місцевій податковій.

Плата становитиме 22% від мінімальної зарплати – це мінімальний розмір єдиного соціального внеску. Зараз це 1100 грн на місяць, 2021 року буде 1320 грн.

Відзначимо, що пенсійні виплати виявляться все одно більше – як ми повідомляли вище, з 1 грудня 2020 року мінімальна пенсія становитиме 1769 грн, в грудні 2021-го це буде вже 1934 грн.

За такою схемою можна оплачувати стільки років стажу, скільки не вистачає до пенсії. А ось якщо є бажання докупити бракуючий стаж "оптом", заплатити доведеться в подвійному розмірі – близько 44% від мінімальної зарплати за кожен місяць (точніше порахують в податковій, оскільки існує "знижка за опт" – зменшений коефіцієнт).

Але таким чином можна купити не більше 5 років відсутнього стажу.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
25-11-2020, 11:38
Коментарів 0 Переглядів 4 246

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.