RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Герпетична вірусна інфекція (ГВІ) або герпес – це ціла група вірусних захворювань. Назва "герпес" походить від грецького слова herpes – "повзучий". Ця підступна інфекція може вражати не тільки шкіру та слизові оболонки, але також і центральну нервову систему (ЦНС) та внутрішні органи. Крім того, герпес може порушувати нормальний перебіг вагітності та вносить дискомфорт у статеве життя. Про симптоми, профілактику та лабораторні дослідження герпесу – у нашому матеріалі.

«Повзуча» інфекція – герпес. Причини, симптоми. Де можна здати аналізи в Чернівцях?*


Сам термін "герпес" відомий у медичній практиці вже понад два тисячоліття – "застуду" або "гарячковий герпес" згадував у своїх працях Геродот, а також легендарні "батьки медицини" – Авіценна, Парацельс, Гіппократ.
Вірус простого герпесу (ВПГ, лат. – herpes simplex) у наш час поширений дуже широко. За статистикою, близько 60-90% людей, які досягли 18-річного віку, інфіковані одним або декількома видами герпесвірусів. Як повідомляє Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), за частотою інфікування та хвороб, викликаних ГВІ (15,8%), ця інфекція поступається лише грипу та іншими ГРЗ (35,8%).

Типи вірусів герпесу

Сімейство герпесвірусів (Herpesviridae) налічує понад 80 представників, 8 з яких патогенні для людини:
● герпесвіруси I і II типів – віруси простого герпесу (ВПГ), HSV-1 і HSV-2;
● герпесвірус III типу – варицелла-зостер вірус (ВЗВ, VZV);
● герпесвірус IV типу – вірус Епштейна-Барр (ВЕБ, EBV);
● герпесвірус V типу – цитомегаловірус (ЦМВ, CMV);
● герпесвірус VI типу – винуватець синдрому хронічної втоми (СХВ) у дорослих пацієнтів і "помилкової краснухи" у малюків.

Герпесвіруси VII і VIII типів на сьогодні ще не вивчені повністю. Однак вчені припускають, що вірус VII типу може бути пов’язаний з лімфопроліферативними захворюваннями (до них належать деякі форми лейкозів і гемобластозів), а вірус VIII типу – з саркомою Капоші.
Найпоширеніші штами – це I і II типи, віруси простого герпесу. ВПГ-1 зазвичай зосереджений в ротовій порожнині, вражає також очі, шкіру. "Район проживання" ВПГ-2 – ділянка геніталій, за що його називають урогенітальним герпесом.

Симптоми герпесу

Віруси герпесу живуть в нервових гангліях. Коли герпетичний процес загострюється, герпесвіруси потрапляють до місця прояву по нервових закінченнях. Проявляється герпетична інфекція у вигляді дрібних бульбашок (везикул). Коли везикули лопаються, на їхньому місці утворюються ранки.

Характерна симптоматика перед появою висипань така:
● у місцях майбутніх висипань відчувається печіння і свербіж;
● шкіра набрякає;
● можуть збільшуватися лімфатичні вузли.

Крім того, організм може сигналізувати про загострення герпетичного процесу ознобом, лихоманкою, підвищеною стомлюваністю, сонливістю та іншими ознаками інтоксикації.

Як відбувається зараження герпесом

Герпесвіруси потрапляють в організм після побутового або статевого контакту із зараженою людиною. Вони проникають через слизові оболонки або пошкоджену шкіру. Також віруси герпесу нерідко передаються внутрішньоутробно від майбутньої матері до плоду або дитині безпосередньо в процесі пологів (неонатальний герпес).

Крім прямих причин зараження, виділяють ще й непрямі причини загострень і рецидивів герпетичного процесу. "Сплячий" в організмі герпес може заявити про себе у зв’язку з:
● тривалою перевтомою;
● неякісним харчуванням, суворими дієтами;
● сильними стресами;
● частими ГРЗ;
● порушенням режиму дня, нестачею сну;
● переохолодженням;
● нестачею вітамінів (гіпо- та авітамінози);
● збоями в роботі імунної системи;
● надмірним впливом ультрафіолетового випромінювання;
● прийомом ліків, що пригнічують імунну відповідь організму.

Небезпека герпесвірусів полягає в тому, що вони здатні вражати практично будь-який орган або цілу систему людського організму. Доведено, що прямий зв’язок вірусів герпесу з виникненням онкологічних захворювань, захворювань центральної нервової системи та імунної системи. Крім того, герпес I типу може привести до проблем із зором, помутніння рогівки, розвитку більма та навіть до повної сліпоти. Урогенітальний герпес (II тип) нерідко стає причиною безпліддя, неможливості виносити вагітність, різних дефектів і каліцтв плоду, мертвонародження або смерті дитини незабаром після народження.

Діагностика та профілактика герпесу

Всеукраїнська мережа лабораторій МедЛаб проводить дослідження на наявність в організмі всіх поширених типів герпесвірусів. Передусім це вірус простого герпесу (Herpes simplex virus), типи HSV-1 і HSV-2. Аналізами можна визначити:

Наявність антитіл до герпесу 1 і 2 типу:
● Herpes simplex virus тип 1, антитіла IgМ;
● Herpes simplex virus тип 1, антитіла IgG;
● Herpes simplex virus тип 2, антитіла IgМ;
Herpes simplex virus тип 2, антитіла IgG;
Herpes simplex virus типи 1 + 2, антитіла IgМ;
Herpes simplex virus типи 1 + 2, антитіла IgG.

ВАЖЛИВО! Наявність антитіл IgM вказує або на недавнє зараження вірусом, або на загострення хронічної форми. Ці антитіла виробляються через 4-6 днів після першого потрапляння вірусу в кров і циркулюють в ній 1-2 місяці.
Через півтора-два тижні з моменту інфікування з’являються антитіла IgG, які залишаються в крові на все життя.
Крім того, в лабораторії проводяться і ПЛР-дослідження, за допомогою яких можна визначити наявність в організмі не антитіл, а ДНК самих вірусів герпесу 1 і 2 типів:
Herpes simplex virus типи 1 + 2 ПЛР (зішкріб, сеча, біоптат, змив з кон;
Herpes simplex virus типи 1 + 2 ПЛР (плазма крові);
Герпес-комплекс, типи 1+2 (типування методом ПЛР).

Про решту різновидів герперсвірусних інфекцій та аналізи на них – читайте в нашій наступній статті!

Матеріал для дослідження можна здати в наших кабінетах за адресами:

м. Чернівці, вул. Чорноморська, 4-А (вхід із вул. Герцена) – лабораторний центр
м. Чернівці, вул. Пилипа Орлика, 2-А
м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 226

УВАГА! Ще одне нове відділення! Будемо раді Вас бачити за новою адресою:
м. Чернівці, вул. Руська, 194-Б
Т.: + 38 097 536 57 98, + 38 050 507 88 50, + 38 096 507 88 50, +38 067 127 87 78.
Графік роботи відділень:
Пн-пт: з 08.00 до 15.00, сб: 09.00 до 12.00.
Інформацію можна отримати на:
https://medlabtest.ua
https://www.facebook.com/medlabtest/


Ліцензія серія АЕ №571609 від 20.11.2014 р. МОЗУ
Редактор: Марія Фернюк
25-11-2020, 13:55
Коментарів 0 Переглядів 4 966

Теги -

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги