RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Затримання вагнерівців у Білорусі. Нардеп Ар'єв оприлюднив матеріали спецоперації СБУ, проведення якої у Зеленського заперечують

Народний депутат від "Євросолідарності" Володимир Ар'єв оприлюднив матеріали, які, за його словами, стосуються спецоперації СБУ проти бойовиків ПВК Вагнера, затриманих у липні 2020 під Мінськом.

Нагадаємо, що тоді білоруські силовики затримали 33 російських найманців, звинувативши їх у намірі дестабілізувати обстановку в країні напередодні президентських виборів.



Пізніше з’ясувалося, що росіяни прямували до Венесуели і Сирії, а завербувала їх, як повідомив журналіст Юрій Бутусов, Служба безпеки України.

За його даними, співробітники спецслужби намагалася виманити вагнерівців, так як раніше вони брали участь у бойових діях на Донбасі і причетні, зокрема, до знищення літака ІЛ-76 у червні 2014 року, в результаті аварії якого загинули 49 українських військовослужбовців.

Крім того, журналістка Яніна Соколова оприлюднила аудіозапис, на якому зафіксовано переговори найманців з оперативником СБУ, який їх вербував.

У свою чергу на Банковій проведення такої операції заперечували, стверджуючи, що все це лише "чутки".

"Маячня. Я про це читав. Сумно, що деякі засоби масової інформації передрукували Комсомольську правду (здається, російську), зробили з цього сенсацію в Україні. Я не знаю ні про який „злив“ якоїсь там операції", — заявив тоді президент Володимир Зеленський, коментуючи звинувачення у тому, що операцію української спецслужби зірвав його Офіс.

У свою чергу Ар'єв заявив, що у його розпорядженні опинилися документи, що підтверджують спробу СБУ виманити російських найманців для притягнення їх до кримінальної відповідальності.

"Є лист начальника 5 управління СБУ, департамент контррозвідки, датований 13 липня 2020", — розповів він.

В оприлюдненому документі керівника головного слідчого управління інформують про те, що в рамках кримінальної справи, яка розслідується з травня 2014 у зв’язку з російською агресією, у 2019−20 роках український оперативник "Сергій Петрович" встановив анкетні дані і опитав 40 осіб, готових для відправки до Венесуели і Сирії, і задокументував їх свідчення щодо злочинів на території України.

Ар'єв також зазначає, що вказане ім'я значиться тільки у документах з грифом "секретно".

Крім того, є протокол огляду носіїв інформації від 25 липня 2020 в рамках цієї ж кримінальної справи, який підписаний слідчим СБУ і містить прізвища бойовиків, що фігурують на записах.

"Також підпис слідчого СБУ стоїть на протоколах з розшифровками розмов вагнерівців з вербувальником. А саме — під протоколом з розшифровками розмови з бойовиком Харитоновим, раніше оприлюдненою Яніною Соколовою", — повідомив нардеп.

Він наполягає, що рейс на Стамбул, на який російські найманці повинні були сісти 25 липня в рамках спецоперації СБУ по їх затриманню, було скасовано за розпорядженням з Офісу президента.

"Бойовики залишилися у Білорусі, а 29 липня вони були затримані місцевим КДБ. Причина скасування — ключовий момент, і тут роль Офісу Зеленського є ключовою, тому що команда на перенесення вильоту була саме звідти. У наступні 4 дні операцію було злито", — заявив Ар'єв.

У зв’язку з цим він наполягає на створенні у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії, яка має встановити причину провалу настільки ретельно підготовленої спецоперації СБУ.

"У мене є повний пакет документів по всім вагнерівцям, задокументованих українськими спецслужбами. Протоколи розшифровок розмов вербувальника з вагнерівцями, підписані старшим слідчим СБУ, підозри, які направлялися до суду і підписані відповідальною особою Офісу генпрокурора, зокрема, щодо того ж вищезазначеного Харитонова. Все доводить цинічну брехню влади, яка намагалася приховати факт проведення цієї операції, яка насправді є унікальною… Бойовики, які могли опинитися в руках українських правоохоронців, у підсумку були відпущені білоруськими спецслужбами до РФ і уникли покарання", — підсумував парламентарій.

Нагадаємо, 29 липня білоруські силовики заявили про затримання 33 бойовиків підконтрольної Кремлю неофіційної приватної військової компанії Вагнера. 2 серпня прокуратура обрала їм запобіжний захід у вигляді арешту. У Радбезі Білорусі повідомили, що нібито розшукують ще близько 200 бойовиків, які перебувають на території країни.

Влада Білорусі заявили, що метою бійців ПВК була дестабілізація ситуації в країні перед президентськими виборами. Частина затриманих воювала на Донбасі на боці "ДНР" і "ЛНР". Всупереч клопотанням України про їхню екстрадицію, Мінськ передав найманців Москві.

Президент України Володимир Зеленський назвав рішення Білорусі про передачу членів ПВК Вагнера Росії несправедливим і таким, що не відповідає дружнім міждержавним відносинам.
Редактор: Юрій Коверзнєв
4-09-2020, 16:14
Коментарів 0 Переглядів 1 636

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!