Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*

новини
2 209
0
* На правах реклами

Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*


При виборі посуду для смаження та запікання багато господинь стикається з серйозною дилемою, пов'язаною з вибором матеріалу цього посуду. На ринку існує дуже широкий вибір листів та форм, починаючи від емальованих, закінчуючи силіконовими. Однак найбільш популярними вважаються три варіанти: нержавіюча сталь, загартоване скло та кераміка.
У цій статті ми розберемо всі плюси та мінуси кожного з варіантів та з'ясуємо, який з них найбільш практичний та зручний для домашнього використання. Розібратися в цьому питанні нам допоможуть експерти компанії AEG, які виробляють інноваційну кухонну техніку та знають все про вибір правильного посуду для неї.

Плюси та мінуси форми з нержавіючої сталі



Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*


Фахівці вважають, що найкращим матеріалом форми для смаження та запікання є нержавіюча сталь. На прикладі моделі форми для смаження AEG A9KLLC0 давайте розберемо, в чому полягають основні переваги такого виконання:
  • швидке та рівномірне прогрівання. Матеріал відмінно проводить тепло і розподіляє його по всій площі. Тому не утворюється вогнищ з підвищеною температурою нагріву, в яких їжа швидко пригорає;
  • універсальність. Форма може використовуватися абсолютно з будь-якими типами духових шаф та її можна встановлювати на індукційну варильну поверхню;
  • простий догляд та очищення. Нержавіюча сталь дуже легко відмивається від будь-яких забруднень і не втрачає свій привабливий зовнішній вигляд навіть через роки використання.
З мінусів, які можна пред'явити такому посуду, залишається тільки висока ціна. Якісна нержавіюча сталь коштує відносно дорого, тому не всі господині вибирають такі форми для домашнього використання. Однак експерти запевняють: набагато вигідніше один раз вкласти трохи більше грошей в покупку якісного посуду, ніж змінювати той, що став непридатним вже через пару років використання.

Особливості роботи із чавунною формою



Чавун – ще один витривалий та надійний матеріал. Форма з чавуну дуже швидко нагрівається, а охолодження відбувається дуже довго за рахунок великої товщини металу. Чавунна форма відмінно підходить для запікання м'яса та риби, приготування овочевих рагу та навіть випічки. Про смаження на чавуні и казати нічого - картопелька або плов виходять смачними саме з такого посуду.

З головних плюсів виділимо:
  • стійкість до високих температур. Форма не деформується навіть на відкритому вогні або в духовці на максимальній потужності;
  • висока теплоємність матеріалу. Тепло рівномірно розсіюється по всьому об'єму металу, забезпечуючи рівномірне прогрівання страв без пригорання окремих ділянок;
  • проста чистка будь-якими засобами. Чавун не боїться абразивних матеріалів та хімії. Його можна почистити абсолютно будь-яким засобом, який є під рукою.
Однак є й недоліки у форми для смаження з чавуну, головний з яких – велика вага. Вона може бути у кілька разів більше, ніж у форми з нержавійки, що обумовлено великою товщиною використовуваного металу. А необхідність в такій товщині випливає з другого недоліку – крихкість. Чавун може розколотися від різкого удару.

Керамічна форма, її переваги та недоліки



Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*


Кераміка має практично аналогічні зі склом характеристики. Вона добре прогрівається в духовці і забезпечує ефективну циркуляцію повітря для рівномірного прогріву страви. Плюс, такий посуд зазвичай має декоративну обробку і відмінно підходить відразу для подачі на стіл. Для смачної печені придумані навіть спеціальні індивідуальні горщики, в яких блюдо запікається до ароматної скоринки та зберігає максимум корисних речовин.
Мінус кераміки – крихкість та боязнь різкого перепаду температур. З таким посудом треба ставитися максимально акуратно.

Підводячи підсумок варто зазначити, що за всіма функціональними характеристиками лідирує нержавіюча сталь. А невелика переплата під час покупки повністю покривається довгим терміном служби та простотою використання. Вдалої покупки!
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: