DataLife Engine > новини > Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*

Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*

* На правах реклами

Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*


При виборі посуду для смаження та запікання багато господинь стикається з серйозною дилемою, пов'язаною з вибором матеріалу цього посуду. На ринку існує дуже широкий вибір листів та форм, починаючи від емальованих, закінчуючи силіконовими. Однак найбільш популярними вважаються три варіанти: нержавіюча сталь, загартоване скло та кераміка.
У цій статті ми розберемо всі плюси та мінуси кожного з варіантів та з'ясуємо, який з них найбільш практичний та зручний для домашнього використання. Розібратися в цьому питанні нам допоможуть експерти компанії AEG, які виробляють інноваційну кухонну техніку та знають все про вибір правильного посуду для неї.

Плюси та мінуси форми з нержавіючої сталі



Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*


Фахівці вважають, що найкращим матеріалом форми для смаження та запікання є нержавіюча сталь. На прикладі моделі форми для смаження AEG A9KLLC0 давайте розберемо, в чому полягають основні переваги такого виконання:
  • швидке та рівномірне прогрівання. Матеріал відмінно проводить тепло і розподіляє його по всій площі. Тому не утворюється вогнищ з підвищеною температурою нагріву, в яких їжа швидко пригорає;
  • універсальність. Форма може використовуватися абсолютно з будь-якими типами духових шаф та її можна встановлювати на індукційну варильну поверхню;
  • простий догляд та очищення. Нержавіюча сталь дуже легко відмивається від будь-яких забруднень і не втрачає свій привабливий зовнішній вигляд навіть через роки використання.
З мінусів, які можна пред'явити такому посуду, залишається тільки висока ціна. Якісна нержавіюча сталь коштує відносно дорого, тому не всі господині вибирають такі форми для домашнього використання. Однак експерти запевняють: набагато вигідніше один раз вкласти трохи більше грошей в покупку якісного посуду, ніж змінювати той, що став непридатним вже через пару років використання.

Особливості роботи із чавунною формою



Чавун – ще один витривалий та надійний матеріал. Форма з чавуну дуже швидко нагрівається, а охолодження відбувається дуже довго за рахунок великої товщини металу. Чавунна форма відмінно підходить для запікання м'яса та риби, приготування овочевих рагу та навіть випічки. Про смаження на чавуні и казати нічого - картопелька або плов виходять смачними саме з такого посуду.

З головних плюсів виділимо:
  • стійкість до високих температур. Форма не деформується навіть на відкритому вогні або в духовці на максимальній потужності;
  • висока теплоємність матеріалу. Тепло рівномірно розсіюється по всьому об'єму металу, забезпечуючи рівномірне прогрівання страв без пригорання окремих ділянок;
  • проста чистка будь-якими засобами. Чавун не боїться абразивних матеріалів та хімії. Його можна почистити абсолютно будь-яким засобом, який є під рукою.
Однак є й недоліки у форми для смаження з чавуну, головний з яких – велика вага. Вона може бути у кілька разів більше, ніж у форми з нержавійки, що обумовлено великою товщиною використовуваного металу. А необхідність в такій товщині випливає з другого недоліку – крихкість. Чавун може розколотися від різкого удару.

Керамічна форма, її переваги та недоліки



Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*


Кераміка має практично аналогічні зі склом характеристики. Вона добре прогрівається в духовці і забезпечує ефективну циркуляцію повітря для рівномірного прогріву страви. Плюс, такий посуд зазвичай має декоративну обробку і відмінно підходить відразу для подачі на стіл. Для смачної печені придумані навіть спеціальні індивідуальні горщики, в яких блюдо запікається до ароматної скоринки та зберігає максимум корисних речовин.
Мінус кераміки – крихкість та боязнь різкого перепаду температур. З таким посудом треба ставитися максимально акуратно.

Підводячи підсумок варто зазначити, що за всіма функціональними характеристиками лідирує нержавіюча сталь. А невелика переплата під час покупки повністю покривається довгим терміном служби та простотою використання. Вдалої покупки!



Повернутися назад