Нержавійка, чавун або кераміка: яка форма краще підходить для смаження та запікання*
* На правах реклами
При виборі посуду для смаження та запікання багато господинь стикається з серйозною дилемою, пов'язаною з вибором матеріалу цього посуду. На ринку існує дуже широкий вибір листів та форм, починаючи від емальованих, закінчуючи силіконовими. Однак найбільш популярними вважаються три варіанти: нержавіюча сталь, загартоване скло та кераміка.
У цій статті ми розберемо всі плюси та мінуси кожного з варіантів та з'ясуємо, який з них найбільш практичний та зручний для домашнього використання. Розібратися в цьому питанні нам допоможуть експерти компанії AEG, які виробляють інноваційну кухонну техніку та знають все про вибір правильного посуду для неї.
Плюси та мінуси форми з нержавіючої сталі
Фахівці вважають, що найкращим матеріалом форми для смаження та запікання є нержавіюча сталь. На прикладі моделі форми для смаження AEG A9KLLC0 давайте розберемо, в чому полягають основні переваги такого виконання:
- швидке та рівномірне прогрівання. Матеріал відмінно проводить тепло і розподіляє його по всій площі. Тому не утворюється вогнищ з підвищеною температурою нагріву, в яких їжа швидко пригорає;
- універсальність. Форма може використовуватися абсолютно з будь-якими типами духових шаф та її можна встановлювати на індукційну варильну поверхню;
- простий догляд та очищення. Нержавіюча сталь дуже легко відмивається від будь-яких забруднень і не втрачає свій привабливий зовнішній вигляд навіть через роки використання.
Особливості роботи із чавунною формою
Чавун – ще один витривалий та надійний матеріал. Форма з чавуну дуже швидко нагрівається, а охолодження відбувається дуже довго за рахунок великої товщини металу. Чавунна форма відмінно підходить для запікання м'яса та риби, приготування овочевих рагу та навіть випічки. Про смаження на чавуні и казати нічого - картопелька або плов виходять смачними саме з такого посуду.
З головних плюсів виділимо:
- стійкість до високих температур. Форма не деформується навіть на відкритому вогні або в духовці на максимальній потужності;
- висока теплоємність матеріалу. Тепло рівномірно розсіюється по всьому об'єму металу, забезпечуючи рівномірне прогрівання страв без пригорання окремих ділянок;
- проста чистка будь-якими засобами. Чавун не боїться абразивних матеріалів та хімії. Його можна почистити абсолютно будь-яким засобом, який є під рукою.
Керамічна форма, її переваги та недоліки
Кераміка має практично аналогічні зі склом характеристики. Вона добре прогрівається в духовці і забезпечує ефективну циркуляцію повітря для рівномірного прогріву страви. Плюс, такий посуд зазвичай має декоративну обробку і відмінно підходить відразу для подачі на стіл. Для смачної печені придумані навіть спеціальні індивідуальні горщики, в яких блюдо запікається до ароматної скоринки та зберігає максимум корисних речовин.
Мінус кераміки – крихкість та боязнь різкого перепаду температур. З таким посудом треба ставитися максимально акуратно.
Підводячи підсумок варто зазначити, що за всіма функціональними характеристиками лідирує нержавіюча сталь. А невелика переплата під час покупки повністю покривається довгим терміном служби та простотою використання. Вдалої покупки!
Повернутися назад