RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Кілька порад щодо звільнення від негативних емоцій

Кожен день для нашої психіки схожий на безперервну стрічку інстаграму — на жаль, у ній є не лише позитивні, але й негативні враження. І більшості з нас складно від'єднатися від нав'язливого потоку, захистивши себе від негативних емоцій. Психіка — безрозмірний накопичувач пам'яті про все те, що ми пережили з раннього дитинства; те, що ми можемо не пам'ятати, але підсвідомо відчуваємо у деяких ситуаціях, інформує Ukr.Media.

Людське сприйняття сьогодні існує в інформаційно-емоційному надлишку, що нагнітається швидко мінливим середовищем, онлайн-можливостями і блогерами-інфлюенсерами. У існуючій парадигмі час для себе — розкіш, а психіка — втомлений спринтер на низькому старті. Але оскільки ми чудово обізнані, яку користь для організму несуть здорове харчування і спорт, час визнати, що ментальне здоров'я теж потребує підтримки. А точніше, паузи, перерви, тайм-ауту. Щоб відпочити, обміркувати і усвідомити. Перезавантажитися.



Психічне перезавантаження неможливе без емоційного детоксу — очищення свідомості і оновлення енергії для продуктивної роботи розуму. Негативні почуття мають властивість накопичуватися, досягаючи критичної маси, а там недалеко до зриву або внутрішнього вигоряння. На думку психологів, це відбувається головним чином через придушення страхів або травм, від яких ви вирішили позбутися. Самопереконання у тому, що ви викинули проблему з голови, не означає позбавлення з гарантією — певні тригери, посилені свіжими емоціями, здатні перезапустити руйнівну дію травми.

Стрес посилює збіг несприятливих впливів: ненормований графік роботи, неприємності у особистому житті, конфлікти з близькими, неможливість усамітнення. Організм гнучко реагує на стресові ситуації і може звикнути до постійного дискомфорту, і у якусь мить ви вже не усвідомлюєте згубного впливу негативу, акумульованого у підсвідомості. Згодом неочевидна психологічна проблема перетвориться на фізичну, реально виражену у різних симптомах: безсонні, знервованості, головному болю, нетравленні шлунку, ослабленні імунітету, хронічній втомі, млявості, безсонні.

Але навіть якщо не доводити до тривожних симптомів, психіці не зашкодить перезавантаження з профілактичною метою. І взагалі, коли, якщо не зараз? Сидячи вдома, ви можете без поспіху освоїти триступеневу методику за бестселером німецького психолога Лаури Рітталер "Емоційний детокс" (Emotional Detox). Готові? Розпочнемо.

Розберіться з минулим

Психологи ділять минуле на два етапи: дитинство і наступний період — до сьогодення. Незважаючи на термін давності, дитинство чинить серйозний вплив на нашу поведінку. Почуття, тривоги і травми "внутрішньої дитини" надійно зберігаються у сейфах підсвідомості, хоча мозок навіює зворотне — виключно з самозахисту. У зрілому віці непророблені травми можуть проявитися у нераціональній поведінці або емоційних сплесках. Втім, усе можна подолати — для когось під час психотерапії, а для інших — самостійно, за допомогою аналізу емоцій і свідомих зв'язків.

Інший спосіб змиритися з впливом минулого — застосувати його до сьогодення. Запитайте себе, чи траплялися у житті ситуації, які і сьогодні викликають у вас почуття дискомфорту. Наприклад, сварка з кимось, незакінчена важлива справа або вчинок, від думок про який ви досі заливаєтеся фарбою сорому. Вирішити проблему допоможуть активні дії: зізнайтеся собі, що досі страждаєте, і знайдіть спосіб змінити частину минулого, щоб повністю закрити гештальт.

Візуалізуйте почуття

Завдяки соцмережам і месенджерам, ми майже відвикли бути наодинці з собою. Завжди знайдеться мем, новинна спокуса або медіа-маневр, що відволікає від власних думок. Водночас внутрішній діалог дуже важливий для емоційного балансу, особливо у режимі стресу. Для того, щоб відновити з собою контакт, практикуйте візуалізацію думок, записуючи (або замальовуючи) їх у щоденник або блокнот. Головний принцип: не лінуючись, щодня або ситуативно.

Цей щабель емоційного детоксу не передбачає скутості. Записувати треба усе. Будь-які карлючки, непристойні слова, уривки пропозицій — виливайте на папір усі емоції без залишку. Якщо хочете, ховайте щоденник під матрац, аби переконати себе, що ніхто, крім вас, його не прочитає. Регулярна практика допоможе краще розуміти свої почуття і їх природу, а з часом — заміщати деструктивні установки.

Медитуйте

Розібратися з тим, що у вас у голові, допоможуть два перших пункти, а у "прибиранні" підсвідомого без медитації не обійтися. Як ви зрозуміли, там з дитинства вирують і розмножуються переживання, про які ви вже не пам'ятаєте, а вони досі псують вам життя і здоров'я — ментальне та фізичне. Щоденні сеанси медитації перед сном допоможуть відновити гармонію у душі. Налаштуйтеся на неквапливий процес, дозволяючи вечірнім вправам на розслаблення стати рутиною. І не забудьте вимкнути смартфон! А краще залиште його на кухні, нехай подумає над своєю поведінкою.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Аліна Книжник
17-08-2020, 00:24
Коментарів 0 Переглядів 1 104

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.