Як здійснили відкриття
Вони вивчили роботу фактора росту фібробластів FGF21 – це ендокринний гормон, який контролює регуляцію енергетичного балансу організму, пише 24tv.ua
Раніше дослідники з'ясували, що він продукується в печінці у відповідь на вживання цукру і впливає на чутливість клітин до інсуліну.
У рамках дослідження вчені виявили, що білок змінює активність нейронів у вентрально-медіальній частині гіпоталамуса. Саме ця ділянка мозку відповідає за гормональний обмін та відповідає за такі функції, як терморегуляція, сон, харчова і статева поведінка.
Чутливість до глюкози підвищують рецептори нейронів
Біологи встановили, що рецептори для FGF21 є на поверхні глутаматергічних нейронів гіпоталамуса: зв’язуючись із ними, білок підвищує чутливість клітин до глюкози й у результаті послаблює потяг до солодкої їжі.
Наразі дослідники працюють над розробкою препаратів-аналогів FGF21, які допоможуть контролювати потяг до солодкого.
Подібні препарати вже використовують для лікування діабету й ожиріння.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram