RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Комунальникам дадуть доступ до квартир українців: як "Слуги народу" хочуть змінити правила

В Україні ряд "Слуг народу" підготував скандальний законопроєкт №2458 до другого читання. Якщо в першому варіанті документа доступ в житло дозволяли за будь-яке порушення договору, то зараз таке право отримає тільки представник газового оператора.

При цьому операторам дозволять через 30 днів після попередження відключати боржників від блакитного палива.



Комунальникам дозволять вриватися в квартири українців

У першій редакції законопроєкту говорилося, що за порушення умов договору (в тому числі і за борги) постачальник міг вдиратися до квартири. Автор законопроєкту Євген Пивоваров в коментарі OBOZREVATEL запевнив, що цю норму до другого читання приберуть.

Однак в результаті її не прибрали, в цього лише перефразовували. Тепер в документі написано: "Представник оператора газорозподільної системи чи іншого підприємства, з яким укладено договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, має право доступу до житла". Це нібито має забезпечити безпеку. Мовляв, якщо в квартирі витік, постачальник має право в неї потрапити.

Юрист Олександр Плахотник впевнений: таке формулювання порушує статтю 30-ту Конституції України (про недоторканність житла).

"Якби в документі йшлося про доступ до житла за умови, якщо без такого доступу представника оператора була б загроза життю, тоді б не було і претензій. Зараз же не зрозуміло, що може бути підставою для доступу в житла, чи не стане заборгованість причиною для того, щоб потрапити в квартиру і примусово відключити газопостачання", – говорить OBOZREVATEL Плахотник.

Комунальникам дадуть доступ до квартир українців: як "Слуги народу" хочуть змінити правила


З такими висновками юриста погоджуються і в головному науково-експертному управлінні Верховної Ради. Там зазначають: "Запропоноване законопроектом положення щодо встановлення законодавством порядку доступу до житла є неприйнятною з огляду на положення Основного Закону України (Конституції – ред)"

Крім того, згідно з документом, відключити газ можуть за умови, якщо у будинку є заборгованість, про яку письмово попередили і за 30 днів боржник ніяк не відреагував на претензію.

До речі, норму про доступ в житло не підтримували навіть співавтори законопроєкту. Ще один з авторів законопроекту Юрій Камельчук також підтвердив у розмові з OBOZREVATEL: документ приймуть без скандальної правки. "Я уточнював, чи підтримується ця норма: не підтримується, якщо вона залишилася, вона повинна бути змінена або викинута взагалі. Якщо це так буде залишатися, то я відкличу свій підпис і не буду голосувати в другому читанні", – сказав Камельчук.

Як і говорив Камельчук, норму змінили. Правда, її умови частково залишилися.

З мешканцями укладуть договори без їх згоди

"Кожен власник багатоквартирного будинку повинен був укласти договір в паперовому вигляді. Люди не хотіли бути ініціаторами цього самостійно. На 1 травня 2020 року дуже мало було договорів", – розповів в коментарі OBOZREVATEL Пивоваров.

В українців був рік на те, щоб вибрати, який формат відносин з постачальником вибрати: колективний або індивідуальний. Якщо цей шанс проігнорувати, з кожним автоматично підпишуть індивідуальний договір, а з ним доведеться внести абонплату в розмірі 15-22 грн.

З одного боку, в Україні необхідно змінювати закон про житлово-комунальні послуги. Як мінімум потрібно вдосконалити питання підписання договорів. А ось з доступом в квартири є ціла низка питань. І хоча відключати комунальні послуги боржникам – загальносвітова практика, українська Конституція забороняє без загрози здоров'ю або без санкції суду вторгатися в чужу нерухомість.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
13-07-2020, 12:35
Коментарів 0 Переглядів 2 713


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги