Великдень – найбільш шановане й радісне християнське свято.
Про це пише unian.ua
Великодня трапеза є таким собі апофеозом кулінарної майстерності, адже до цього віряни впродовж 40 днів дотримувалися суворого Великого посту.
На Великдень в Україні традиційно накривають багатий стіл з різними м’ясними та рибними стравами, салатами, десертами і вином.
Однак чільне місце на святковому столі, звісно ж, займають паска з крашанками і писанками. До Світлого Христового Воскресіння, яке цьогоріч святкується 19 квітня, залишилися лічені дні, тож господиням слід визначитися зі святковим меню: що обов’язково слід приготувати, а якими стравами можна урізноманітнити великодній стіл.
Яловичина з овочами
- Яловичина
- 1 кг картопля
– 1 кг цибуля ріпчаста
– 300 г кабачок
– 250 г часник
– 5 зубчиків олія
– 125 мл гірчиця
– 2 ч. л. суміш прованських трав
– 2 ст. ложки сік одного лимона, сіль, перець.
Робимо маринад для м’яса. Часник очистити і дрібно нарізати, потім змішати його з олією, лимонним соком, гірчицею, спеціями і сіллю. Половиною маринаду обмазати м’ясо, загорнути його в фольгу і залишити на 2 години.
Після закінчення цього часу розігріти духовку до 200°С, змастити деко жиром, дістати з фольги м’ясо й покласти на деко. Запікати в духовці 2 години, час від часу поливаючи маринадом.
Очистити картоплю і цибулю, розрізати на чотири частини. Покласти їх до м’яса через 60 хвилин після того, як воно було поставлено в духовку.
Кабачок очистити від шкірки, нарізати кружечками й додати до м’яса та картоплі за 15 хвилин до закінчення процесу готування.
Перед подачею м’ясо порізати й подавати разом з овочами.
Буженина на великодній стіл
- Свинячий окіст (нежирне м’ясо) –1,5 кг
- зерниста гірчиця – 200 г
- бутони гвоздики – 1 ст.
- ложка коричневий цукор – 2 ст. л. спеції для м’яса, лимон, олія оливкова, сіль.
Окорок помити, обсушити рушником, зробити в ньому ножем неглибокі надрізи, нашпигувати гвоздикою і посолити. Натерти свинину спеціями для м’яса, зернистою гірчицею, злегка присипати цукром.
Загорнути м’ясо у фольгу і запікати в духовці 2-2,5 години при 170°С. Перед закінченням запікання (хвилини за 3), фольгу акуратно розгорнути, щоб не обпектися парою, і полити м’ясо соком, що виділився.
Не накриваючи фольгою, запікати буженину ще 15 хв. Дістати буженину з духовки, скропити лимонним соком. Подавати страву гарячою з тушкованими овочами або як холодну закуску.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram