RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Мінкульт програв касацію щодо перейменування УПЦ МП

Верховний суд України залишив без задоволення касаційну скаргу Міністерства культури України на рішення Окружного адміністративного суду Києва про припинення перейменування Української православної церкви Московського патріархату.

Про це йдеться в рішенні суду за результатами засідання 11 грудня, опублікованого в Єдиному реєстрі судових рішень, передає Інтерфакс-Україна.



"Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які встановили, що застосування заходів забезпечення цього позову шляхом заборони здійснення всіх уповноважених реєстраційним органам будь-яких реєстраційних дій щодо відомостей до Єдиного державного реєстру про Київську митрополію УПЦ і її структурних релігійних організацій до вирішення цього спору по суті заявлених позовних вимог є доцільним і необхідним, оскільки невжиття таких заходів може суттєво ускладнити або взагалі зробити неможливим виконання рішення суду, в разі задоволення позовних вимог, і ускладнити ефективний захист і відновлення прав і інтересів позивача, для захисту яких він звернувся до суду", - йдеться в обґрунтуванні позиції суду.

При цьому наголошується, що доводи касаційної скарги не спростовують зазначених висновків суду і зводяться до переоцінки встановлених судами першої та апеляційної інстанції обставин.

Постанова набирає чинності з дня її прийняття та оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, Верховна Рада 20 грудня 2018 прийняла в цілому закон, який зобов'язує православну церкву Московського патріархату в своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви. 22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон, а 26 січня він був офіційно опублікований в газеті "Урядовий кур'єр".

Документ передбачає, що релігійна організація, що входить в структуру релігійної організації з центром в державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупованої нею території, зобов'язана в назві відображати належність до такого центру за межами країни. Вона буде зобов'язана в своїй статутній назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Відповідно до закону, якщо протягом 4 місяців церква з центром у РФ не подасть на реєстрацію зміни до статуту про перейменування, її статут в цій частині втратить чинність.

Мінкультури провело релігієзнавчу експертизу і оприлюднило перелік релігійних організацій, яким необхідно внести зміни в свою назву і статут, вказавши в їх числі і УПЦ МП.

У УПЦ МП заявили, що вони не підпадають під закон, який зобов'язує релігійні організації вказувати в назві свій релігійний центр, якщо такий розташований в країні-агресора. Згідно з позицією УПЦ МП, їх адміністративний центр розташований не в Москві, а в Києві, а зв'язок з Москвою у них тільки духовний.

Представники церкви відмовилися змінювати назву і пообіцяли звернутися до Конституційного Суду. Крім того, Православна церква Московського патріархату не визнає Православну церкву України, створену на об'єднавчому соборі 15 грудня і що отримала томос про автокефалію в січні 2019 року.

22 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву Київської митрополії УПЦ МП про забезпечення позову у справі про скасування наказу Мінкультури Україна, згідно з яким Київська митрополія УПЦ МП повинна внести зміни в свою назву.

Згодом Мінкультури подало апеляцію на це рішення суду. Але 22 липня рішення Окружного адмінсуду було підтверджено постановою Шостого апеляційного адміністративного суду.

У відповідь на це Міністерство культури України звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ці рішення судів і прийняти нове рішення, яким у задоволенні клопотання про забезпечення позову відмовити. Касаційна скарга була аргументована тим, що порядок скасування реєстраційних дій щодо релігійних організацій визначено законодавством і суб'єкти державної реєстрації не можуть здійснювати такі дії.

У листопаді перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко заявила, що міністерство найближчим часом має намір активізуватися щодо вирішення питання про перейменування УПЦ МП, не уточнивши, які саме заходи має намір прийняти відомство.
Редактор: Юрій Коверзнєв
16-12-2019, 22:15
Коментарів 0 Переглядів 1 659

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.