RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Лікарка назвала 8 продуктів, які викликають алергію

Лікарка назвала 8 продуктів, які викликають алергію


Сьогодні поговоримо про найвідоміші алергени. Існує поняття “велика вісімка алергенів”. Це молоко, яйця, пшениця, риба, горіхи, соя, морепродукти та арахіс. Серед дітей найбільш поширеними алергенами вважаються молоко, яйця і пшениця.

Про це пише УКР.Здоров'я.



З чим це пов’язано? Чому одні продукти частіше викликають алергію, а інші – рідше? Чому один білок стає алергеном, а інший – ні? Насправді, щоб відповісти на це питання, у нас поки все ще недостатньо даних, але дещо ми вже знаємо.

По-перше, білок має бути досить великим, щоб його помітила імунна система і щоб він міг проникнути в певні тканини. Тобто він мусить мати певний розмір. Цьому розміру відповідають білки молока, яєць і пшениці.

По-друге, білок мусить мати певну структуру, щоб бути розпізнаним клітинами імунної системи. І ось тут ми поки тільки підбираємося до цієї загадки.

Чому деякі білки імунній системі подобаються менше, а деякі – більше? Але факт залишається фактом, і білки молока, яєць, пшениці належать до найпоширеніших алергенів.

Якщо у людини алергія викликана яйцями або молоком, чи справді потрібно повністю виключити всі форми цих продуктів? Як виявилося, все значно цікавіше. У яєць, як і у молока, існує кілька білків, здатних викликати алергічні реакції, і вони мають різну термостабільність. Тобто, з точки зору алергії, сире яйце або яєшня – це два абсолютно різні продукти. Вся річ у тім, що деякі білки яєць, наприклад, білок овомукоїд, належить до термостабільних, тобто він зберігається у всіх варіантах страв з яйцем: випічці, омлеті, некруто зварененому.

Також існують термолабільні білки яєць, які руйнуються під час нагрівання. Якщо у людини алергію викликають саме вони, то вона не зможе їсти некруто зварені яйця, але зможе вживати круто зварені або кекси.

Подібна ситуація і з молочними продуктами. Якщо алергію викликає казеїн, то з ним складніше, оскільки він термостабільний і буде зберігатися під час нагрівання. А якщо алергія на сироваткові білки, то з ними простіше, адже вони руйнуються під впливом температур. Тоді немає ніяких заборон і можна вживати випічку, млинці, сирники, какао, топлене молоко.

Ці нюанси допоможуть вам зберегти раціон різноманітним, незважаючи на певні обмеження.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
13-12-2019, 00:18
Коментарів 0 Переглядів 2 866



Присутні віддали шану загиблим Героям Олександру Щербанюку та Василю Аксенину та відслужили молебень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.

Запрошуємо всіх разом підтримати та визначити кращі бренди Чернівців!