Сочевичний суп по-турецькиІнгредієнти:
1 скл сочевиці,
1 цибулина,
1 морквина,
1 стебло селери,
1 зубчик часнику,
по 0,5 ч. л. куркуми й чорного свіжозмеленого перцю,
оливкова олія для смаження,
2 ст. л. свіжовичавленого соку лимона або лайма,
1,5 л курячого бульйону
Приготування: Насамперед ретельно промийте сочевицю, залийте водою і дайте їй постояти близько години. За цей час жорстка оболонка бобів розбухне, вони швидше зваряться й краще вберуть аромати овочів і спецій. У каструлі з товстими стінками розігрійте дві столові ложки оливкової олії й опустіть в неї порізаний пластинками часник. Варіть на повільному вогні, постійно помішуючи. Щойно часник підрум’яниться і дасть аромат, обережно вийміть його з олії шумівкою. Покладіть у каструлю нарізані кубиками цибулю й селеру та натерту на грубій тертці моркву. Постійно помішуючи, обсмажуйте овочі на повільному вогні хвилин 5-7. Вони мають зарум’янитися, але не потемніти.
Коли овочі будуть готові, злийте воду з сочевиці й викладіть її в каструлю. Додайте спеції, перемішайте та залийте киплячим курячим бульйоном.
Доведіть суміш до кипіння, зменште вогонь до мінімуму й готуйте суп під кришкою 20 хвилин. Наприкінці варіння посоліть страву за смаком. А вже в тарілці заправте суп свіжою зеленню та соком лайма.
Качиний суп із грибами та ялівцемІнгредієнти:Для бульйону: 40 г кореня селери,
качині крильця, хребет (без грудки),
3 гілочки розмарину,
1 велика цибулина, порізати,
1 велика морквина, порізати великими шматками,
5 горошин духмяного перцю,
4 горошини ялівцю.
Для супу: 15 г сушених білих грибів,
200 мл сметани,
сіль, перець за смаком,
1 ст. л. борошна,
2 картоплини.
Приготування: Всі інгредієнти для бульйону покласти у велику каструлю і залити 3 л води. Варити на повільному вогні годину. Гриби залити 200 мл окропу. Залишити на 30 хвилин. Бульйон відцідити через дрібне сито в чисту каструлю. Відокремити залишки м'яса від кісток. Гриби відцідити зберігаючи рідину, дрібно порізати і разом з відцідженої рідиною влити в бульйон. Картоплю почистити, порізати кубиками. Туди ж покласти картоплю. Суп посолити за смаком і варити до готовності картоплі. Борошно ретельно змішати зі сметаною, додати в суп і перемішати. Довести до кипіння, варити ще 2-3 хвилини, зняти з вогню і залишити ще на 5 хвилин, накривши кришкою.
Порада: Особливо смачним качиний суп виходить якщо готувати не з сирої качки, а із залишків печеної. До речі, гуска для цієї страви також дуже підходить.
Зупа помідороваІнгредієнти:50 г вершкового масла,
1 велика цибулина, дрібно порізати,
1 зубок часнику, вичавити,
2 середні морквини, почистити, порізати напівкружечками,
2 ст.л. цукру,
1 ч. л. солі (або більше, за смаком),
1 л помідорів у власному соку,
1,5 л води або курячого бульйону,
250 мл вершків 30%,
1 ст. л. борошна,
200 г довгозернистого рису,
300 мл води.
Приготування:В 3-х літровій каструлі розігріти вершкове масло. Додати цибулю і часник. Тушкувати до м'якості. Додати моркву, перемішати, потушкувати ще хвилину. Додати сіль, цукру і воду. Варити на середньому вогні до м'якості моркви. Додати помідори з соком і варити ще хвилин 30. Помідори повинні трохи розвариться. Потім трохи рідини з супу злити в окремий посуд. Сам суп разом з овочами збити до однорідності блендером. Можна суп протерши через сито. Вершки змішати з борошном і влити в збитий суп. Довести до кипіння. Якщо суп здасться занадто густим, додати трохи злитої рідини. Зняти вогню. Накрити готовий томатний суп кришкою, і хай настоюється. Рис промити і відварити до готовності.
В порційну миску класти гірку рису і заливати томатним супом. Можна додати в кожну порцію трохи вершків і зелень петрушки.
Суп "Журек"Інгредієнти: Для закваски (її можна також придбати готову в супермаркеті):0, 5 скл житнього борошна,
500 мл холодної води (кип’яченої),
невеликий шматочок чорного хліба,
2/3 скл окропу,
2 зубчики часнику,
1 лавровий листок,
2-3 горошини запашного перцю.
Для супу:2,5 л води,
4 картоплини,
3 морквини,
2 скл закваски,
4 яйця, зварені вкруту,
150 г сметани,
600 г копченості (ковбаса, грудинка),
2-3 зубчики часнику,
1 ст. л. майорану (сушеного),
1лист лавровий,
1 ч. л. хрону,
сіль, мелений перець (чорний), зелень.
Приготування:Закваска для журека. Борошно залити окропом, добре розмішати. Холодну воду додавати поступово. Потім додати шматок хліба (поламаний), часник, лавровий лист, перець. Бажано готувати в банці. Обв’язати марлею або прикрити нещільно кришкою. Покласти на 4-5 днів у тепле місце для бродіння. Головне – не забувати помішувати кілька разів на день. Шостого дня закваску процідити, зберігати в холодильнику.
Суп. Очистити і вимити моркву і картоплю, їх відварити. Готові овочі дістати з бульйону. Копченості покласти в бульйон. На повільному вогні варити 45 хвилин. М’ясо вийняти. Майоран, лист лавровий і закваску додати в бульйон. Солити, перчити і варити протягом 10 хвилин на малому вогні.
Далі додати хрін, подрібнений часник, сметану. Після того, як закипить, потрібно відразу вимкнути. Овочі та м’ясо порізати великими шматками і кинути в бульйон. Дати настоятися 15 хвилин. Подавати гарячим, притрусивши дрібно нарізаною зеленню.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
19-11-2019, 22:33
0
4 109