Кольоровий пиріг
Інгредієнти:
(на 20 шматків)
200 г м’якого + 20 г охолодженого вершкового масла,
2-3 ст. л. панірувальних сухарів,
200 г + 5-7 ст. л. цукру,
сіль,
4 яйця,
350 г + 60 г борошна,
2 ч. л. розпушувача,
1 кг свіжих фруктів (абрикоси, слива, порічки, ожина),
дрібка кориці,
3-5 ст. л. різаних горіхів (мигладю, фісташок, грецьких тощо).
Приготування:
Глибоку форму на 39 см змастити маслом и присипати сухарями. Для тіста змішати 200 г масла, 200 г цукру і дрібку солі. Збивати міксером з насадками - вінчиками. Додати яйця. З’єднати 350 г борошна і розпушувач і вмішати в тісто.
Готове тісто рівномірно розмістити на деку. Фрукти помити і промокнути насухо або ж дати стекти. Абрикоси і сливи розрізати навпіл і вийняти кісточки. Смородину відділити від плодоніжок. Фрукти викласти на тісто чотирма смужками.
Розігріти духовку до 175 градусів. Для посипання змішати 3 ст. л. борошна, 2 ст. л. цукру, дрібку кориці і 20 г масла. Збити міксером і вимісити руками. Посипку розкришити на смужку з ожиною. горіхи викласти на сливи та абрикоси. Смородину посипати 3-5 ст. л. цукру.
Покласти в духовку на середній рівень на 25 - 30 хв. Подавати зі збитими вершками.
Сливовий пиріг
Інгредієнти:
500 г борошна,
100 г маргарину,
2 яйця,
250 г молока,
100 г цукру,
30 г дріжджів,
цедра одного лимона,
ваніль,
800 г слив-угорок.
Приготування:
Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 чайною ложкою цукру й 1 ст. ложкою борошна й поставити в тепле місце. Коли почне бродити, вилити в посуд з борошном, додати розтертий з цукром і жовтками теплий маргарин, ваніль, цедру, посолити й замісити тісто. Поставити в тепле місце, щоб підійшло. Розкачати, викласти на змащене деко, змастити білком, викласти половинки слив без кісточок шкіркою донизу й поставити на годину в тепле місце. Випікати в духовці за 190-200ᵒ 45 хв. Спечений пиріг нарізати ще гарячим і посипати цукровою пудрою.
Малиновий мільфей
Інгредієнти:
400 г листкового тіста,
600 г малини,
400 мл вершків 33-35%,
200 г цукрової пудри,
2-3 гілочки свіжої м’яти.
Приготування:
Малину помити й обсушити. Листкове тісто розморозити, нарізати на невеликі кружальця або прямокутники. Деко застелити пергаментом, викласти шматочки тіста й наколоти виделкою. Духовку розігріти до 200 °С і випікати тісто до золотистого кольору. Збити вершки із пудрою. Перекласти шари тіста збитими вершками й малиною. Прикрасити тістечка листям м’яти й цукровою пудрою.
Пиріг із ревеню з полуницею
Інгредієнти:
500 г дріжджового тіста,
1 кг ревеню,
500 г полуниці,
1 склянка апельсинових цукатів,
2 ст. л. сухарів,
5 ст. л. ядер волоських горіхів,
кориця.
Приготування:
Стебла ревеню очиcтити, помити і нарізати невеликими шматочками, засипати цукром, додати трохи води, щоб вона покривала ревінь. Припустити все до м'якості. Відкинути ревінь на друшляк, сироп відцідити. Ревінь охолодити, перемішати з цукатами, додати корицю. Розкачати тісто, розподілити його по формі й зробити бортики. Викласти начинку, посипати її потовченими горіхами. Розкласти полуницю. Зверху за бажанням або накрити тістом, або зробити решітку з тіста. Поверхню пирога наколоти виделкою, змастити міцним чаєм і покласти в духовку випікатися за 180ᵒ на 20-25 хв. Перевіряти готовність дерев'яною паличкою.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram