RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

В житті кожної жінки виникає період, коли вона замислюється про вагітність. Проте чи бажана вагітність чи ні – це вже питання індивідуальне для кожної майбутньої мами. Планування сім’ї вважається основним засобом збереження здоров’я жінок, а також відноситься до головних прав людини.

Про це повідомила асистент кафедри акушерства та гінекології Вищого державного навчального закладу України БДМУ Юлія Цисар.



Для того, щоб кожна вагітність була бажаною та планованою необхідно знати деякі моменти, а саме: незважаючи на позитивну динаміку зниження частоти абортів в Україні, вони все ще залишаються одним із методів регуляції народжуваності, непланована вагітність у 85-92% закінчується штучним перериванням вагітності (абортом), що може бути причиною ускладнень, які негативно впливають на стан репродуктивного здоров’я жінки.

Профілактика небажаної вагітності повинна враховувати права людини, включати комплексну оцінку життєвих обставин і стану здоров’я жінки, а при виборі контрацептивного засобу лікар та пацієнт враховують ризики, можливі ускладнення та зручність у використанні.

Протизаплідний ефект має бути тимчасовим, а репродуктивна функція могла відновлюватись час від часу. Важливим психологічним аспектом є те, що під час застосування протизаплідних засобів не повинна порушуватись фізіологія статевого акту і виникати негативні емоції, а навпаки – метод має позитивно впливати на організм жінки. Важливо зазначити, що однією з умов надійної та доступної контрацепції є те, що під час тривалого використання метод має бути доступним, а саме за прийнятною ціною та наявним в продажу.

За даними ВООЗ, щороку у всьому світі у 6 млн. жінок настає непланована вагітність. За даними МОЗ України, у 2012 році зареєстровано 91 484 випадків непланованої вагітності, що значно перевищує рівень в країнах Європейского Союзу. Непланована вагітність залишається однією з актуальних проблем, адже понад 32% заміжніх жінок та приблизно 38% одружених чоловіків не використовують сучасні засоби запобігання вагітності.

В Україні, та Чернівецькій області зокрема, ставлення до сучасних методів контрацепції, особливо до гормональної, залишається упередженим, внаслідок чого більш, ніж половина жінок використовують традиційні, бар’єрні методи з недостатньою ефективністю.

Планування сім’ї є невичерпним резервом у збереженні здоров’я жінки через використання сучасних контрацептивів з урахуванням факторів ризику. Сучасна медицина пропонує багато методів, що дозволяють попереджувати неплановану вагітність. Види і засоби контрацепції відрізняються за механізмом дії, ефективністю і способом застосування, мають додаткові (неконтрацептивні) позитивними ефектами. Це дає можливість підібрати засіб попередження вагітності у відповідності з потребами практично кожної пари.
Методи контрацепції для жінок: які з них найефективіші?

Сучасна контрацепція як основний засіб планування сім’ї для пар вже давно зарекомендувала себе як безпечний метод. Жінкам та їх партнерам необхідно рекомедувати дотримуватись правил поведінки щодо профілактики небажаної вагітності, використовуючи засоби сучасної контрацепції.
Підготовка жінки до вагітності та уникнення непланової і ризикованої вагітності є основною стратегією зменшення малюкової та материнської смертності (ВООЗ, 2010).

Перед прийняттям рішення використання певного методу контрацепції для практично здорових жінок рекомендується повне клініко-лабораторне обстеження та виключення вагітності. Важливо пам’ятати, що жоден метод контрацепції не забезпечує захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом та ВІЛ.

Вибір методу контрацепції є індивідуальним у кожному випадку, та залежить від багатьох факторів: віку жінки, періоду життя, початок сексуального життя, перерва між пологами, індивідуальними особливостями організму, супутніх захворювань та ще низка факторів, які обговорюються з лікарем перед призначенням того чи іншого засобу контрацепції.

В сучасному світі різноманітність методів профілактики небажаної вагітності є надзвичайно багато: метод перерваного статевого акту, презервативи, бар’єрні методи, сперміциди, гормональні препарати, внутрішньо маткові засоби, методи невідкладної контрацепції тощо. Проте кожен метод контрацепції має бути підібраний лікарем індивідуально, враховуючи індивідуальні особливості.

Жінки повинні піклуватися про своє здоров’я та здоров’я своїх майбутніх дітей заздалегіть: консультуватися з лікарем акушер-гінекологом щонайменше 1 на рік, не лікуватися "по інтернету", планувати вагітність, адже запорука здорової нації в майбутньому – це здорові мами вже зараз та їх ще ненароджені, але бажані діти!

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
20-10-2019, 00:34
Коментарів 0 Переглядів 2 724

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.