RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Шкільний перекус: що покласти дитині в портфель

Перекус – важлива частина харчування школяра. Він потрібний не для того, щоб перебити апетит, а щоб вгамувати голод і "зарядити" мозок. Практичні поради та варіанти здорових шкільних снеків – у нашій статті.

Горіхи і сухофрукти



Горіхи і сухофрукти чудово підійдуть для легкого перекусу. Горіхи багаті вітамінами, мінералами, антиоксидантами, корисними жирами, білком і клітковиною, які допомагають дітям нормально рости, розвиватися і вчитися.

Всього 30 г горіхів (мигдалю, кеш'ю, волоських, фісташок, пекан) містять 36% від добової норми вітаміну Е, 13% від щоденного рекомендованої кількості клітковини, 4 г білка, а також вітаміни групи B, кальцій, залізо, цинк, калій і магній. Регулярне вживання горіхів допомагає підтримати здоров'я кісток, що особливо важливо для зростаючого організму.

Найкорисніший варіант – сирі або підсушені в духовці горіхи без додавання солі і цукру. Але не забувайте, що у деяких дітей горіхи (особливо арахіс і волоські) можуть викликати алергічну реакцію.

Сухофрукти – прекрасне джерело енергії для дитини. Ізюм та курага багаті мінералами, такими як магній, фосфор, калій, залізо, мідь і марганець. Їх регулярне вживання допомагає запобігти анемії і зміцнити кістки. Рекомендована добова доза для дітей – не більше 1/4 склянки. Сухофрукти слід обов'язково помити напередодні.

Свіжі фрукти

Рання осінь, коли діти йдуть до школи, – головний сезон яблук, груш і винограду. Корисні вуглеводи, які містяться в цих фруктах, дають дітям енергію, необхідну для ігор і навчання. А мікроелемент бор зміцнює кістки і допомагає запобігти розвитку остеопорозу в майбутньому. Він також сприяє росту м'язів, покращує когнітивні навички та координацію.

Вітамін С корисний для регенарації тканин і вироблення колагену. Він допомагає загоювати рани, зберігає здоров'я кісток і зубів дитини. Завдяки аскорбінові кислоті у дітей поліпшується настрій і знижується рівень стресу.

Також не варто забувати про питний режим дитини – в день вона повинна випивати достатню кількість води. Це захистить дитячий організм від зневоднення і позитивно вплине на загальне самопочуття і навіть на успішність. Але діти часто віддають переваги підсолодженим або навіть газованих напоїв. Але щоб мотивувати її пити саме воду, купіть гарну пляшку з улюбленим героєм з мультика, і давайте її з собою. Не забудьте нагадати, що вода втамує спрагу і додасть сил, тим більше, з такої ошатної пляшки!

Свіжі овочі

З овочів підійдуть огірки, болгарський перець, стебла селери і моркву. Остання особливо хороша для молодших школярів: багата необхідними поживними речовинами і вітамінами, морква не тільки корисна, але і дуже смачна та апетитна. Вона містить бета-каротин, який відіграє важливу роль у створенні імунітету і забезпечує дітям здоровий ріст. З бета-каротину в організмі синтезується вітамін А, цінний для зору.

Просто помийте свіжі овочі, при необхідності очистіть їх від шкірки, розріжте на зручні брусочки і відправте в ланч-бокс або пакет із застібкою.

Домашня випічка


Всі діти люблять солодке. Щоб убезпечити малюків від шкідливих десертів зі шкільного буфету, складіть їм в рюкзак домашню випічку – кекси, пиріжки, печиво, батончики мюслі. По можливості зробіть смакоту максимально корисною: використовуйте борошно з висівками, кладіть менше цукру, додайте в тісто сир, фрукти, ягоди, родзинки і горіхи. Навіть якщо ви звикли використовувати маргарин, замініть його натуральним маслом – вершковим або рослинною олією.

Бутерброди і сандвічі

Всілякі бутерброди і сендвічі – ідеальний перекус для школяра. Вони швидко готуються і порівняно довго зберігаються, їх зручно їсти на перерві. Щоб приготувати корисний сендвіч, використовуйте цільнозерновий хліб замість білого, домашню буженину замість ковбаси, а замість магазинних соусів візьміть вершкове масло.

По можливості доповніть бутерброд свіжими овочами – огірками, перцем, редькою, помідорами, а також нежирним сиром – натуральний продукт багатий на кальцій, який важливий для здоров'я кісток і зубів.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
14-10-2019, 01:42
Коментарів 0 Переглядів 1 030

Теги -
Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!