RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чим надійно накривати оселю

Град, урагани, блискавиці – стихія останніми роками дедалі частіше завдає збитків буковинцям. Найбільше страждають дахи будівель. Чим надійно накривати оселю, щоб не боятися сюрпризів погоди?

Нещодавно град у Сторожинці повністю знищив два типи покрівель – ондулін і шифер. На дахах – дірка на дірці? molbook.ua.




"У батьків хата під шифером, від граду він перетворився на решето, – каже мешканець Сторожинця Андрій. – У сусідів будинок під ондуліном. Його теж попробивало. Мій дім під металочерепицею. Дірок у ній немає, але є значні вм’ятини. Покрівля має поганий вигляд, але добре, що хоч не протікає. Маю ще стару хатину під дранкою (дощечки з натуральної деревини,– авт.), то на ній від граду взагалі й сліду немає".

Як серед різних варіантів сучасних покрівельних матеріалів обрати надійний, порадила власниця підприємства з продажу дахового покриття Олена Лончина.

"При виборі матеріалу для покрівлі на першому місці його стійкість до шквальних вітрів, урагану, граду, різких змін температури, – пояснила фахівчиня. – Досвід Строжинця довів, що абсолютно надійними виявилися два типи сучасних покрівель: бітумна і композитна черепиця. Перша – стійка завдяки тому, що настеляється на міцне суцільне дерев’яне покриття – дошку чи OSB-плиту. Бітумна черепиця захищає дерево від води, дерево ж надає їй додаткової міцності.
Композитна черепиця – це сучасний матеріал, у якому поєднано сталевий лист, захищений додатково алюмінієм із цинком, покритий шаром базальтової крихти. На вигляд такий дах як натуральна черепиця – з фактурою, хвилями. Та за властивостями значно стійкіший за неї. Адже натуральна керамічна черепиця крихка і легко розбивається від удару граду".

Ми продаємо композитну черепицю Gerаrd, виробником її є торгова марка з Нової Зеландії. Відповідно, тести цього покрівельного матеріалу проводилися там – в умовах ураганних вітрів, граду, високого вмісту мінеральних солей в атмосфері. Раніше ніхто не сподівався, що така кліматична стійкість покрівель знадобиться і в наших умовах…

За словами Олени Лончиної, через більш доступну ціну потерпілі від стихії сторожинчани нині переважно перекривають дахи дешевшим матеріалом на основі металевих листів: "Металочерепиця й металопрофіль хоч отримали вм’ятини від граду, але не були пробиті й не втратили захисні функції. Ці типи покриття зроблені зі сталевих листів із полімерним шаром. Їхня якість залежить від двох параметрів: товщини і вмісту цинку (чим його більше, тим стійкіший лист до корозії). Такі матеріали укладають цілими листами, що дозволяє швидко перекрити дах після стихії. Якщо металочерепиця вимагає зміни дерев’яної обрешітки даху, то металопрофіль можна стелити на ті самі конструкції, що були під шифером – головне, щоби балки були не гнилі".

Від шиферу, за словами керівниці компанії, Західна Європа давно відмовилася. Він і крихкий, і за екологічними нормами не підходить для житлової забудови через вміст азбесту. Ондулін, хоч і має гарний вигляд, насправді зроблений з паперу з бітумним просоченням. Град легко його пробиває.

Поради

Обираючи покрівельний матеріал, за словами Олени Лончиної, слід звернути увагу на різні показники.

- Порівнюйте вартість покрівлі в повній комплектації.
- Звертайте увагу на термін служби покрівельного матеріалу, вказаний виробником. Якщо гарантійний термін на металочерепицю – 10 років і термін експлуатації – 30-35, то для бітумної черепиці гарантійний термін до 25 років, термін експлуатації – до 50. Для композиту, відповідно, до 50 і до 100 років! Тобто якщо цю вартість розділити на термін служби, то якісніший матеріал – навіть дешевший.
- Обов’язково зберігайте гарантійний документ, при цьому його мають видати не на ім’я власника, а на адресу будівлі. Тоді навіть при зміні власника гарантія зберігається.
- Довіряйте монтаж даху лише перевіреним фахівцям, які реально можуть підтвердити свою кваліфікацію. Від цього залежить термін експлуатації покрівлі.
- Важливий правильно прорахований кут нахилу даху, від його конфігурації також залежить тип оптимального покриття.
- Не економте на елементах для покрівлі, особливо на якісному утепленні, вентиляції, вітрозахисті, сніготримачах (якщо покриття гладке).
- Захист від блискавок – також обов’язкова умова, особливо в часи нинішніх кліматичних змін. Параметри громовідводу і заземлення прораховують для кожного будинку окремо.

Орієнтовні ціни 1 кв. м. дахового покриття в повній комплектації (в євро)

Металопрофіль (профнастил покрівельний) – 4.

Металочерепиця – 5.

Бітумна черепиця – 8-12.

Композитна черепиця – від 12.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
7-09-2019, 16:36
Коментарів 0 Переглядів 1 634

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.