Ніяких солінь і варення: Супрун порадила, як краще заготувати фрукти й овочі на зиму

новини / Новини України
2 586
0
Ніяких солінь і варення: Супрун порадила, як краще заготувати фрукти й овочі на зиму

Міністерство охорони здоров'я не радить українцям варити варення чи закривати соління, а закликає підійти до заготівель на зиму творчо, технічно і з користю для здоров’я. Адже вітаміни, нутрієнти і клітковина нам потрібні цілий рік, а додані цукри — ні.

Про це у своєму Facebook написала очільниця МОЗ Уляна Супрун.



"Класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Також, що триваліша термічна обробка, то менше вітамінів лишається в їжі. Фрукти не варто варити понад 20 хвилин. Які є альтернативи варенню? Заморозка, сушка, приготування пастили. Всі вони потребують обладнання, але перш ніж протестувати через ціни на сушарки, порахуйте витрати цукру на приготування варення. Техніку можна купувати вживану.

Ягоди та фрукти перед заморозкою треба помити, можливо, перемолоти блендером і прогріти до 60-90 градусів на 1 хвилину. Це стане на заваді руйнації вітамінів ферментами і якнайкраще збереже смак. Особливо це доречно для заморозки персиків, слив, шовковиці та абрикосів. У морозилці має бути достатньо низька температура, щоб фрукти швидко заморожувалися — не вище -10", - пише Супрун.



За її словами, зморожування зберігає майже три чверті корисних речовин у ягодах.

Супрун також пояснила, чим шкодять організму різноманітні соління - через сіль, а в деяких рецептах є ще й аспірин, олія та оцет.

"Надмірне споживання солінь, особливо — розсолу — становить ризик для людей із гіпертензією. Хронічне споживання ацетилсаліцилової кислоти — наприклад, ви всю зиму їсте закрутки, де розсол містить аспірин — збільшує ризик шлункової кровотечі. Соняшникова олія, яку разом із гірчицею чи оцтом використовують у консервації, не запобігає псуванню продуктів, але збільшує ризик серцево-судинних хвороб", - пояснила медик. 

Тому вона радить зберігати овочі так само, як і фрукти: сушити та заморожувати.

"У заготівлі майже всіх овочів важливо їх спершу швидко бланширувати чи запекти — це зупинить дію ферментів, що руйнують вітаміни та поліфеноли. Найкраще спершу швидко приготувати кабачки, броколі, цвітну та брюсельську капусту, стручкову квасолю (“шпарагівку”). Якщо їх відварити, то вітаміни лишаться у воді чи зруйнуються Бланшировані овочі треба або заморозити, або висушити. Баклажани слід перед заморозкою запекти. Перець можна заморозити сирим, бланшированим, або висушити", - написала Супрун.

Так, можна приготувати овочеві чіпси без олії із моркви, буряка, гарбуза, кабачків, а помідори зробити в'яленими.

Кріп добре заморожувати чи сушити; петрушку, м’яту, розмарин, чебрець, червоний перець, шавлію — сушити; базилік — заливати оливковою олією і заморожувати.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

07:00
Погода на Буковині 9 березня
02:00
Фраза, яка здатна зупинити будь-яку сварку
01:45
Гострий тонзиліт: чому запалюються мигдалики й до чого тут зуби
01:30
Віруючий чи ухилянт: чи можна уникнути мобілізації з релігійних переконань
01:15
Три знаки зодіаку, які бояться змін
01:00
Як зрозуміти, що вами маніпулюють і як із цим боротись
00:45
Відомий продюсер припустив, чому мовчать про війну буковинка Ротару та Меладзе
00:30
Як правильно збирати березовий сік і чому його варто пити
00:15
Три сухофрукти, які краще їсти перед сном: отримаєте максимум користі
08 березня, 2025
23:59
Українські десантники знищили групу російських спецпризначенців на Курщині
23:40
На Калинівському ринку в Чернівцях зроблять бруковані доріжки
23:22
Як готувати Віденську паску на Великдень: рецепт, який набуває популярності в мережі
23:00
Курський напрямок - найгарячіший на фронті, тривають запеклі бої – Генштаб
22:40
Власниця готелю "Черемош" у Чернівцях має спільну фірму із родиною Папієвих
22:20
Що зірки нам пророкують: гороскоп на наступний тиждень, 10-16 березня
22:00
Три неочікуваних продукти, які шкодять фігурі
21:40
У місті на Буковині облаштовують притулок для собак - фото
21:21
«Несподіванка, але приємна»: чернівчанка отримала «Золотий хрест»
21:00
Два знаки зодіаку, які притягують до себе гармонію і щастя, наче магнітом
20:42
Матір полеглого воїна із Чернівців щомісяця донатить на ЗСУ
20:20
Атака РФ по Донеччині: 47 поранених, 11 людей загинули - фото
20:00
"Жодної румунізації Буковини не відбувається": головна освітянка - про шкільну реформу
19:41
"Буковина" зіграла чергові контрольні матчі
19:21
Калинівський ринок у Чернівцях вмирає? Не все так погано - фото, відео
19:00
Тепло, хоч і з дощами: погода на Буковині наступного тижня
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм