Ніяких солінь і варення: Супрун порадила, як краще заготувати фрукти й овочі на зиму

новини / Новини України
2 698
0
Ніяких солінь і варення: Супрун порадила, як краще заготувати фрукти й овочі на зиму

Міністерство охорони здоров'я не радить українцям варити варення чи закривати соління, а закликає підійти до заготівель на зиму творчо, технічно і з користю для здоров’я. Адже вітаміни, нутрієнти і клітковина нам потрібні цілий рік, а додані цукри — ні.

Про це у своєму Facebook написала очільниця МОЗ Уляна Супрун.



"Класичне варення містить майже 50% цукру, на додачу до цукрів, присутніх в ягодах чи фруктах. Також, що триваліша термічна обробка, то менше вітамінів лишається в їжі. Фрукти не варто варити понад 20 хвилин. Які є альтернативи варенню? Заморозка, сушка, приготування пастили. Всі вони потребують обладнання, але перш ніж протестувати через ціни на сушарки, порахуйте витрати цукру на приготування варення. Техніку можна купувати вживану.

Ягоди та фрукти перед заморозкою треба помити, можливо, перемолоти блендером і прогріти до 60-90 градусів на 1 хвилину. Це стане на заваді руйнації вітамінів ферментами і якнайкраще збереже смак. Особливо це доречно для заморозки персиків, слив, шовковиці та абрикосів. У морозилці має бути достатньо низька температура, щоб фрукти швидко заморожувалися — не вище -10", - пише Супрун.



За її словами, зморожування зберігає майже три чверті корисних речовин у ягодах.

Супрун також пояснила, чим шкодять організму різноманітні соління - через сіль, а в деяких рецептах є ще й аспірин, олія та оцет.

"Надмірне споживання солінь, особливо — розсолу — становить ризик для людей із гіпертензією. Хронічне споживання ацетилсаліцилової кислоти — наприклад, ви всю зиму їсте закрутки, де розсол містить аспірин — збільшує ризик шлункової кровотечі. Соняшникова олія, яку разом із гірчицею чи оцтом використовують у консервації, не запобігає псуванню продуктів, але збільшує ризик серцево-судинних хвороб", - пояснила медик. 

Тому вона радить зберігати овочі так само, як і фрукти: сушити та заморожувати.

"У заготівлі майже всіх овочів важливо їх спершу швидко бланширувати чи запекти — це зупинить дію ферментів, що руйнують вітаміни та поліфеноли. Найкраще спершу швидко приготувати кабачки, броколі, цвітну та брюсельську капусту, стручкову квасолю (“шпарагівку”). Якщо їх відварити, то вітаміни лишаться у воді чи зруйнуються Бланшировані овочі треба або заморозити, або висушити. Баклажани слід перед заморозкою запекти. Перець можна заморозити сирим, бланшированим, або висушити", - написала Супрун.

Так, можна приготувати овочеві чіпси без олії із моркви, буряка, гарбуза, кабачків, а помідори зробити в'яленими.

Кріп добре заморожувати чи сушити; петрушку, м’яту, розмарин, чебрець, червоний перець, шавлію — сушити; базилік — заливати оливковою олією і заморожувати.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
«За місяць робимо до 18 тонн»: як на підприємстві Буковини роблять натуральний сік — відео
34 091
Як квасити капусту: поради жительки Хмельниччини, яка готує її за давнім рецептом
20 921
«Дах – як решето, небо видно!»: на Буковині ветеран АТО просить допомогти із покрівлею
14 323
Проїхав понад 11 тисяч кілометрів на мотоциклі: у Чернівцях зустріли лікаря-мандрівника
7 890
Лікарям повідомили про підозру після смерті одеського мільйонера-забудовника
7 847
Від золотої діадеми до операції “Запад”: краєзнавець оживив історію рідного села на Буковині
6 141
У селах на Буковині спалах африканської чуми свиней: оголосили карантин
5 252
Назвали громади Буковини, які найбільше коштів виділяють на ЗСУ
4 171
Повернувся з російського полону і знову пішов на фронт. Історія захисника з Буковини
3 995
У горах дощ з мокрим снігом: якою буде погода на Буковині завтра
3 983


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.