RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Революція на митниці: що хоче змінити нова влада

Митну службу України і український ринок контрабанди чекають великі зміни. Про це заявив президент України Володимир Зеленський 6 липня, під час візиту до Закарпатської області.

На нараді з головами українських митниць Зеленський і представники його команди різко заявили, що збираються припинити потоки контрабанди до України. Займатиметься реформуванням митної служби і боротьбою з контрабандою нещодавно призначений головою Митної служби України Макс Нефьодов. До цієї роботи він приступає з понеділка, 15 липня, пише газета Сегодня.



Що не так на митниці

Як заявив на зустрічі з митниками в Закарпатській області заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук, вивчення ситуації на митниці привело нове керівництво країни до висновку, що Україна перетворилася на світовий "хаб" щодо постачання контрабанди.

"Виглядає так, що з Китаю, з Еміратів через Одесу, з Білорусі, з Молдови, з непідконтрольних територій через Україну, як через дику землю, до Європи йдуть нелегальні цигарки. Чи поважатимуть після цього нас наші європейські колеги? Питання риторичне... А є ще питання контрабанди імпорту, який до нас заходить", – сказав Олексій Гончарук.

За словами представників бізнесу, кількість контрабанди зростає. Однак статистика свідчить про зворотне.

"Ми зустрічаємося в Києві з бізнесом, і вони кажуть, що контрабанда зростає. Ось заходиш в Києві до якогось магазину, а там брендові речі, і всі контрабанда. А подивишся офіційні документи митників, прикордонників – і все добре. З кожним днем ​​все більше ефективно працюють наші державні органи. Ось чому так? Чому в реальному житті все гірше і гірше, а за паперами все краще і краще?"- адресував митникам запитання Олексій Гончарук.

У присутності президента він повідомив присутніх, що "наверх більше заносити не потрібно". Маючи на увазі, що контрабанда в Україні – явище не стихійне, а чітко контрольоване певними особами і силами. І повідомив, що має намір направити до бюджету гроші, які зараз йдуть через митницю повз державну скарбницю.

"Ви знаєте, що наша країна заборгувала багато грошей різним іноземним інституціям, і ми знаємо, за рахунок чого можна спробувати погасити цю заборгованість. Це контрабанда", – сказав заступник голови Офісу президента.

Ціна питання

Обсяг ринку контрабанди команда президента не озвучила. Зізнавшись, що підрахувати це точно неможливо. Але з окремих цифр, що прозвучали на нараді і озвучених сайту "Сьогодні" експертами, можна зрозуміти, наскільки високі ставки.

Так в.о. голови СБУ Іван Баканов повідомив, що нещодавно було викрите велике угруповання, що займалося поставками до Великої Британії сигарет з України. "Щорічний збиток Великої Британії від діяльності цієї групи досягав 600 млн фунтів стерлінгів, з яких 200 млн заїжджали назад на територію України у вигляді кешу", – заявив він.

До речі, Баканов також згадав про відмінності між методами боротьби з контрабандою в Великій Британії і в Україні.

"У Великій Британії заарештували всіх учасників цієї схеми. В Україні контрабанда товару не є кримінальним злочином, це адміністративний злочин. І поки всі люди, які були задіяні в цій схемі, не арештовані. Але сподіваємося, що слідство буде об'єктивним і ми зможемо мати певні вироки найближчим часом", – сказав він.

За даними Державної фіскальної служби, обсяг нелегального ринку підакцизних товарів в Україні становить близько 50%. В.о. керівника Державної фіскальної служби Олександр Власов навів дані про те, що через "човникові" переходи жителів прикордонних районів через кордон (схема "піджаки") Україна щорічно втрачає близько 700 млн євро.

Як розповів в коментарі сайту "Сьогодні" економічний експерт Борис Кушнірук, за рік розбіжність між даними польської митниці та української оцінюється приблизно в 2 млрд євро. Цю різницю можна вважати об'ємом контрабанди, яка надходить до Україну тільки через одну цю країну.

"Від контрабандного експорту більше страждають наші західні партнери. А якщо говорити про імпорт, то ми, по-перше, втрачаємо великі суми, недоодержуючи кошти від імпортних мит і ПДВ. Думаю, йдеться про десятки мільярдів гривень. Крім того, нелегальний імпорт, який не платить податків, створює проблеми українському бізнесу, чиї товари стають неконкурентними. Ну, і ще одна проблема, пов'язана з цим, – корупція. Це розбещує суспільство", – перераховує Борис Кушнірук.

Виконавчий директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Оксана Кузяків розповідає, що під час опитування на тему спрощення процедур торгівлі їх інститут проводив опитування імпортерів і експортерів і запропонували оцінити обсяг "сірих" або нелегальних товарів на їх галузевих ринках. Треба зазначити, що 48% бізнесменів відмовилися відповідати на запитання про митні схеми. Решта ж називали зовсім різні цифри. Так, з них 21% респондентів оцінили обсяг нелегальних товарів на своєму ринку в 10%, 12% – до 30%, 11% – від 30 до 50%, решта сказали, що в їх галузях більша частина продукції – це контрабанда.



Офіс президента на нараді в Закарпатській області продемонстрував обізнаність в розмаїтті контрабандних схем та "спеціалізацій". Так, з виступів на нараді з митниками можна було почерпнути інформацію, що нелегальний експорт сигарет, ліси і бурштину йде практично через всі митниці. А ось щодо нелегального імпорту у кожної з чотирьох західних митниць – Чернівецької, Закарпатської, Львівської, Волинської – своя спеціалізація. Так, нелегальні тканини та інші товари з Туреччини надходять до України через Чернівецьку область, посилки і брендовий одяг – через Львівську і т.д.

За оцінками Олексія Гончарука, приблизно близько 40% усієї контрабанди – це шахрайство і "підробки". Відсотків 25 – "зеленка", тобто нелегальні поставки продукції "через річки, тунелі, через дикий кордон" і т.д. Ще 20% – "піджаки" (або човники) і нібито "порожній" транспорт.

Митники: не вистачає зарплат і законів

В.о. керівника ДФС Олександр Власов, говорячи про проблеми, які заважають ефективній роботі митниці, назвав насамперед невелику зарплату, яка в Україні становить близько 320 євро (менше 10 тис. грн), тоді як у європейських митників – 1000 євро. Але набагато серйознішою, системнішою проблемою він вважає недосконалість українського законодавства.

"Ми аналізували схеми контрабанди сільгосппродукції і брендових речей. Без зміни податкового кодексу ці схеми побороти неможливо", – заявив Власов.

Він нагадав, що Україна на сьогодні обмінюється митною інформацією тільки з Польщею та Угорщиною. Щоб налагодити таку роботу з іншими державами, необхідно гармонізувати українське митне законодавство з європейським і світовим, гармонізувати систему кодування товарів із загальносвітовою і оснастити митницю необхідною інфраструктурою для електронного документообігу.

Найцікавіше, що багато необхідні закони давно розроблені і по кілька років лежать у Верховній Раді. Устаткування для електронного документообігу частково також на митниці є. Наприклад, на нараді було оголошено, що систему обміну інформацією про переміщення через кордон підакцизних товарів планується запустити буквально наступного тижня.

Що зміниться

Крім того, що нова влада оголосила про припинення практики отримання "відсотка" від контрабанди, президент 9 липня підписав указ "Про заходи щодо протидії контрабанді та корупції під час митного оформлення товарів". Цим документом, зокрема, Кабінету міністрів доручено створити інформаційний портал для добровільного публічного декларування більшості товарів, що має спростити митне оформлення і скоротити спілкування між бізнесом і митниками.

Крім того, Кабміну доручено опублікувати у відкритому доступі інформацію про митну вартість товарів, що має забезпечити застосування єдиних правил для всіх і виключити корупційну складову. А також доручено забезпечити обмін митною інформацією з іншими країнами – насамперед шляхом розробки відповідних нормативних актів.

РНБО доручено створити Міжвідомчу комісію для розробки програми боротьби з контрабандою та корупцією на митниці і гарячу лінію для інформування про випадки контрабанди та корупції на митниці. При цьому всім іншим правоохоронним органам (Генпрокуратурі, СБУ, Нацполіції) надійшла заборона на втручання до роботи митниці. Що має на увазі припинення практики розсилки "листів щастя", як їх називають митники – неофіційних наказів про недогляд або, навпаки, про надзвичайно ретельний огляд тих чи інших партій товарів.

Серйозніші зміни президент анонсував через місяць, коли буде сформований новий склад Верховної Ради.

"Ми точно розуміємо, що нам зараз потрібен один місяць. Я хочу всіх попередити: відчуття, що у нас тільки один новенький Баканов, а більше жодні правоохоронні органи ми не контролюємо, – це відчуття пройде після виборів до Верховної Ради. Ми нікому нічого не залишимо. У нас буде своя прокуратура, у нас будуть нормальні відносини з Нацполіцією. Повірте мені. Ми на це налаштовані, ми до цього готові. Тому я вам всім пропоную почати працювати, як нормальні люди", – сказав Зеленський.

У свою чергу, Макс Нефьодов анонсував "нове життя" для митників з 15 липня, коли він приступить до виконання обов'язків голови Митної служби України.

"Я прийшов сюди радикально міняти систему. Прийшов сюди будувати нову митницю. Я переконаний, багато хто думає, що це тільки бла-бла-бла, що і з ним можна буде домовитися, а не з ним, так із заступниками, мовляв, щороку це чули. І що все буде, як раніше. Так я хочу всім сказати: ні, так, як раніше, не буде. Ті, хто готовий далі працювати – супер. Я готовий спиратися на молодь, на професіоналів. Решта – краще пишіть заяви самі. З 15 числа почнеться нове життя", – заявив він.

Борис Кушнірук вважає правильним кроком створення на митниці системи електронного обміну інформацією. Однак він переконаний, що боротьба з корупцією повинна насамперед полягати не в "вихованні" людей, а в створенні умов, які мінімізують можливості корупційних дій. Тобто необхідно також істотно змінити Митний і Податковий кодекси.

"Звісно, контрабанда на митниці – це передусім про людей. Але проблема не тільки в людях. Боротьба з корупцією – це насамперед повинна бути боротьба з причинами, які її породжують. Питання полягає в тому, як вибудувати систему, яка б максимально зменшила можливості для корупції на митниці. Найперше, потрібно чітко розділити імпорт готової продукції, яка створює пряму конкуренцію українським товарам, і імпорт сировини, яка завозиться для того, щоб виробляти готову продукцію в Україні. Я вважаю, що мито з напівфабрикатів взагалі не повинна стягуватися, крім хіба що поодиноких випадків, коли імпорт напівфабрикатів також створює конкуренцію з українськими товарами. А на сплату ПДВ з напівфабрикатів і сировини повинна бути розстрочка для бізнесу терміном на 3-6 місяців і навіть більше. Вимога негайної сплати ПДВ вимиває оборотні кошти у бізнесу. А якщо буде розстрочка до моменту продажу готової продукції, у багатьох представників бізнесу не буде потреби в зловживаннях на митниці", – пояснює експерт.



А виконавчий директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Оксана Кузяків нагадує, що завдання митної служби – не тільки приносити гроші до бюджету, але також забезпечувати економічну безпеку країни. У тому числі контролювати якість товарів, що потрапляють до України.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram

Редактор: Микола Кобилюк
11-07-2019, 09:46
Коментарів 0 Переглядів 3 486


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!