RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Про що розкажуть дитячі малюнки

Кажуть, що психологи за малюнками дітей проводять цілі тести, аж до оцінки рівня інтелекту. А чи можуть це зробити батьки і на звертати увагу.

Дійсно, малюнок будь-якої людини багато що може відобразити. І навіть якщо ми захочемо намалювати так, щоб малюнок "не читався", на 100% це все одно не вдасться. Фахівці називають малюнок дитини графічної мовою, яка відображає все побачене, почуте дитиною (навіть якщо малюк ще не розмовляє). Крім цього, малюнок може відобразити реальний біохімічний стан організму, стан здоров'я, самопочуття і стабільні характеристики особистості



Що хочете зрозуміти, що відображає малюнок дитини, не варто читати довідники для фахівців. Великий ризик неправильної інтерпретації. Наприклад, нерідко батьки вважають, що, якщо дитина часто використовує чорний колір, значить, у неї депресія, страхи і т. д. Але це не так. Сам по собі чорний колір цього не означає. Більш того, є вік, коли поява в малюнках чорного кольору, темних відтінків говорить про позитивну динаміку розвитку дитини.

Важливо. Висновки робимо, тільки якщо бачимо певні ознаки відразу в декількох малюнках, намальованих в один період часу.

1. Зміни
Ви помітили, що малюнки малюка стали іншими (різко помінялися стиль малюнка, колірна гамма, сюжет, а також частота малювання). Наприклад, дитина завжди малювала яскравими жовтими фарбами, а тут раптом вибирає зовсім інші кольори або тільки один, другий. Такі зміни можуть говорити про те, що з дитиною щось відбувається, її щось турбує.

2. Характер ліній

Якщо малюнок виконаний ясними, чіткими лініями, значить, дитина відкрита перед світом, впевнена в собі або просто чітко уявляє собі що вона малює. Коли лінії слабкі, ледве помітні, варто задуматися.

Найпростіший варіант - дитина просто не вміє користуватися ручкою чи олівцем, або у неї невідповідний інструмент. Адже батьки не завжди використовують правильні олівці і навіть не завжди знають, що є олівці для дітей 2 років, 3-5 років, для школярів.

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com
Другий можливий варіант - дитина погано уявляє, що її просять намалювати, але боїться запитати. Або вона в цілому не дуже впевнена у собі. Можливо, її мало хвалять, обіймають, у неї мало друзів. Більше розповідайте дитині про навколишній світ, хваліть навіть за маленькі успіхи, частіше проводьте час разом.

Є більш серйозні причини нечітких ліній. Іноді слабкість руки - наслідок неврологічних порушень. Дитина при цьому може ні на що не скаржитися. Діти до 10 років не завжди адекватно можуть відчувати біль і розуміти, що і де болить. Через це багато захворювань, пов'язані з порушенням роботи нервової системи, кістково-м'язового апарату, діагностуються досить пізно. Дорослим здається: дитина лінується малювати або писати красиво, не прикладає зусиль. Якщо ви помітили, що в малюнках дитини фактично немає натиску і це не пов'язано з першими двома причинами, варто показати її неврологу або хірургу. Нерідко діагностують такі порушення здоров'я у школярів, у яких поганий правопис і патологічна неграмотність. Але вони легко усуваються, якщо з дитиною почати вчасно займатися.

3. Штрихування

Звертайте увагу на його кількість на аркуші. Якщо штрихування занадто багато і особливо якщо воно виконане з сильним натиском, це може говорити про підвищену тривожність дитини, наявності страхів або поганий настрій. Наприклад, дитина заштриховує не тільки фігури, але й весь простір навколо них, штрихування виходить за межі предметів, з'являється там, де зовсім невиправдане. Якщо ви це помітили, не варто відразу приставати до дитини з розпитуваннями, що її лякає або турбує, краще самим проаналізувати ситуацію в родині. Якщо дитина бачить, як батьки сваряться щодня, вона починає турбуватися. Адже їй ж ніхто не пояснив: батьки лаються не тому, що не люблять один одного. Привід може бути самий банальний. Часто надмірне штрихування з'являється при переїзді та вступу до іншої школи, при появі в сім'ї нової людини. Якщо дитині більше 6 років, можливо, вона зможе відповісти на питання, що її тривожить. Якщо дитина молодша, поспостерігайте, як вона грає. Якщо не виходить справитися самим - варто звернутися до психолога.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Юлія Леськова
3-06-2019, 02:01
Коментарів 0 Переглядів 1 486

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!