Початок повного плодоношення нових черешневих садів, закладених у 2012–2018 рр., дає підстави експертам прогнозувати рекордний урожай цієї ягоди в Україні.
Про це повідомляє EastFruit, передає
Укрінформ.
Зазначається, зокрема, що у цьому сезоні для українських виробників черешні складаються добрі перспективи.
З’явилося більше можливостей для експорту, оскільки в Європі наразі більша частина урожаю черешні йде на переробку, а не на ринок. Це зумовлено втратою якості урожаю внаслідок несприятливих погодних умов. Також нестача пропозиції черешні на ринку Європи утримує досить високі ціни на цю продукцію. Експерти кажуть, що затримка початку збирання врожаю черешні в Україні зіграє на користь українським аграріям, оскільки дасть змогу розпочати експорт цієї ягоди тоді, коли Узбекистан уже практично повністю піде з ринку і коли вже перейде пік поставок черешні з Туреччини.
Експорт черешні з України у 2019 р. уперше перевищить 5 тис. т і стане "рекордним за всю історію України", прогнозують експерти.
Водночас ціна на черешню на внутрішньому ринку не збільшиться – так вважає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва. Це зумовлено тим, що пропозиція на внутрішньому ринку черешні зростає більш істотно, ніж експорт, а багато виробників так і не мають необхідних знань для системного експорту продукції.
Цього року розширюється географія експорту української черешні: очікуються перші поставки в країни Близького Сходу.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
27-05-2019, 17:01
0
1 149