Їмо багато солодощів, а ось фруктів – недоїдаємо! Щоденна норма вдвічі менше, ніж потрібно, підрахували в Асоціації дієтологів України.
Переглянути радять медики і молочне меню. Тому що ми налягаємо переважно на сметану та сири, тоді як молока і кефіру в нашому раціоні мало. Шкідливі для здоров'я продукти українці вживають на вечерю. В меню – переважно важкі страви. У ранковій тарілці багато смаженого, солодкого, а також напівфабрикатів.
Хоча саме сніданок найважливіший в добовому раціоні. З яких продуктів варто починати день, а від яких слід відмовитися?
Найшкідливіше – взагалі не снідати, каже гастроентеролог Галина Незговорова. І зазначає, що якщо о 7-й ранку шматок в горло не лізе – їжте о 9-10-й.
"Сніданок повинен бути здоровим. Він не повинен починатися з чашечки кави. На жаль. Чому? Тому що коли людина зловживатиме або взагалі вживатиме тільки каву на сніданок, навіть якщо вона буде з молоком, вона подразнює слизову", – каже дієтолог Галина Незговорова.
Подразнюють шлунок, а тому викликають дискомфорт, і цитрусові. Їх слід виключити з ранкового раціону. Якщо хочете фруктів – додавайте до каш – підказує дієтолог Євгенія Крилова.
"Якщо ми хочемо до каші додати солодкий фрукт, це може бути хурма і може бути яблуко", – говорить фахівець з харчування.
Шкідливо снідати продуктами швидкого приготування. Наприклад, вівсянкою, яку не треба варити. Хліб краще замінити на лаваш, а кількість мучного скоротити.
"Любителям хліба – бездріжджовий хліб, невеликий шматочок, на сніданок з сиром, з авокадо. Будь ласка, їжте, не треба собі відмовляти, тому що їжа повинна бути в задоволення, особливо сніданок", – говорить Євгенія Крилова.
Основне правило – перший прийом їжі повинен бути легким.
Їсти відразу після пробудження дієтологи не рекомендують. Радять спочатку випити води, а вже потім, через півгодини, можна приступати до сніданку. Краще, якщо він буде білковим – яйця або сир. Сюди ж можна додати сезонні овочі та зелень. Каву замінить чай з лимоном, компот або смузі.
14-02-2019, 00:50
0
2 318