Бутерброди з маслом та ковбасою, які є звичним для багатьох сніданком чи перекусом, - це нездорова і навіть шкідлива їжа.
На цьому наголосила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook, запропонувавши більш здорові варіанти бутербродів.
"Хліб, масло, ковбаса... Такий бутерброд — їжа нездорова, некорисна і досить дорога", - пише Супрун.
Вона пояснює, що білий хліб містить багато солі, а "багато солі = ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, що переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю".
До того ж у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові. "Скоро через дію інсуліну рівень цукру впаде, а ви знову будете голодні", - додала Супрун.
"Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути — нездорова усім. В ній також багато солі. До прикладу, в 100 грамах салямі половина денної норми солі. Це процесоване м’ясо — глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. ... Регулярне надмірне споживання процесованого м’яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової", - застерігає Супрун.
За її словами, варто повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м‘ясних продуктів (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.
Насамкінець, наголошує Супрун, кілограм ковбаси коштує значно дорожче за кілограм хорошого м’яса.
І тут же зауважує, що "готового червоного м‘яса радять їсти не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня. Здоровіша альтернатива — птиця".
Що ж до ще одної складової бутерброда, то, як пише Супрун, "щодо масла науковці не протестують. Якщо це справжнє вершкове масло, а не спред чи маргарин, то все гаразд. В ньому є вітаміни А, D, K і жирні кислоти із коротким ланцюгом, які швидко включаються в метаболізм, а не запасаються на боках".
Але, наголошує очільниця МОЗ, слід пам’ятати, що у маслі багато насичених жирів, в 100 грамах масла насичених жирів в середньому половина — 50 грамів (для масла жирністю 81%), а це — подвійна денна норма для нашого організму.
Втім, Супрун розуміє, що "канапка, бутерброд, сандвіч — це дійсно зручно". Тому радить, як зробити здоровіші бутерброди:
- споживайте висівковий хліб. В ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб — в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В;
- ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку;
- додавайте овочі, яблука, зелень, коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру.
"Іншими "намазками" можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала. Здорова альтернатива ковбасі — це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Все це варіанти значно корисніші і дешевші за ковбасу та підійдуть всій родині", - резюмує Супрун науку правильного бутерброда.
3-02-2019, 14:50
0
2 410