RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Локшина швидкого приготування: наскільки це шкідливо


Її часто демонізують: поряд з колою і чіпсами, локшина швидкого приготування вважається мало не отрутою.

А тим часом у всьому світі щорічно з’їдають 44 мільярди упаковок цієї локшини. Чи загрожує це масовими гастритами, виразками, інсультами і раком?



Що в складі?

Ось з чого зазвичай робиться така локшина:

Пшеничне борошно вищого гатунку;
Пальмова олія;
Модифікований крохмаль;
Солі;
Харчова добавка емульгатор (сорбіт, соєва олія, лецитини);
Клейковина;
Комплексна харчова добавка "премікс" (карбонат калію, гуарова камедь, поліфосфат натрію, рибофлавін);
Сушена ламінарія;
Приправи (цукор, екстракт дріжджів, рослинний протеїн, цибуля, порошок соєвого соусу);
Барвник "бета-каротин".

Що все це означає?

Вчені Сибірського державного університету проаналізували склад. І ось до чого вони прийшли:

В основі лежить самий даремний (але і не небезпечний) сорт пшеничного борошна. У ньому багато калорій, але майже немає клітковини і вітамінів.

Локшина містить консерванти і підсилювачі смаку: сорбат калію, бензонат і глутамат натрію. Ці добавки шкідливі, якщо вживати їх у великих кількостях. Але в вермішелі їх зовсім мало: менше, ніж в звичайному біфштексі.

Пальмова олія в розумних кількостях теж не небезпечна. Ми розповідали про неї докладно в статті “Пальмова олія – друг чи ворог?“.

Модифікований крохмаль не має ніякого відношення до генної інженерії і дозволений навіть при виробництві дитячого харчування. Він потрібен, щоб продукт став густішим.

Значить, локшину можна їсти?

Здоровій людині можна. Іноді. Особливої шкоди не приносить, але і користі в ній теж практично ніякої, а, значить, при постійному вживанні організм буде недоотримувати корисні речовини.

До того ж, японські вчені попередили: страва містить занадто багато ненатуральних компонентів. Вони вважають, що через це шлунку важко її переварити.

А Гарвардські експерти з’ясували: у жінок з Південної Кореї підвищений ризик серцевих захворювань та інсульту. Вчені вважають, що кореянки їдять локшину занадто часто – тому так відбувається. А ось у чоловіків таких ризиків не знайшли.

А кому ця страва протипоказана?
Людям з будь-якими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серця і нирок. Небезпечна не сама локшина, а бульйон: він містить багато гострого перцю і солі.

І який з цього всього випливає висновок?

Локшина швидкого приготування не може замінити звичайну свіжу їжу. Якщо харчуватися нею постійно, в організмі утворюється дефіцит білків, жирів і мікроелементів – а це може спровокувати хворобу. Тому в пріоритеті завжди повинні бути натуральні продукти.

А в іншому вона не так вже й шкідлива. Вчені поки не знайшли ніякого підтвердження, що рідкісне споживання такої локшини шкодить здоров’ю.
3-02-2019, 00:10
Коментарів 0 Переглядів 2 415

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.