RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Локшина швидкого приготування: наскільки це шкідливо

Локшина швидкого приготування: наскільки це шкідливо


Її часто демонізують: поряд з колою і чіпсами, локшина швидкого приготування вважається мало не отрутою.

А тим часом у всьому світі щорічно з’їдають 44 мільярди упаковок цієї локшини. Чи загрожує це масовими гастритами, виразками, інсультами і раком?



Що в складі?

Ось з чого зазвичай робиться така локшина:

Пшеничне борошно вищого гатунку;
Пальмова олія;
Модифікований крохмаль;
Солі;
Харчова добавка емульгатор (сорбіт, соєва олія, лецитини);
Клейковина;
Комплексна харчова добавка "премікс" (карбонат калію, гуарова камедь, поліфосфат натрію, рибофлавін);
Сушена ламінарія;
Приправи (цукор, екстракт дріжджів, рослинний протеїн, цибуля, порошок соєвого соусу);
Барвник "бета-каротин".

Що все це означає?

Вчені Сибірського державного університету проаналізували склад. І ось до чого вони прийшли:

В основі лежить самий даремний (але і не небезпечний) сорт пшеничного борошна. У ньому багато калорій, але майже немає клітковини і вітамінів.

Локшина містить консерванти і підсилювачі смаку: сорбат калію, бензонат і глутамат натрію. Ці добавки шкідливі, якщо вживати їх у великих кількостях. Але в вермішелі їх зовсім мало: менше, ніж в звичайному біфштексі.

Пальмова олія в розумних кількостях теж не небезпечна. Ми розповідали про неї докладно в статті “Пальмова олія – друг чи ворог?“.

Модифікований крохмаль не має ніякого відношення до генної інженерії і дозволений навіть при виробництві дитячого харчування. Він потрібен, щоб продукт став густішим.

Значить, локшину можна їсти?

Здоровій людині можна. Іноді. Особливої шкоди не приносить, але і користі в ній теж практично ніякої, а, значить, при постійному вживанні організм буде недоотримувати корисні речовини.

До того ж, японські вчені попередили: страва містить занадто багато ненатуральних компонентів. Вони вважають, що через це шлунку важко її переварити.

А Гарвардські експерти з’ясували: у жінок з Південної Кореї підвищений ризик серцевих захворювань та інсульту. Вчені вважають, що кореянки їдять локшину занадто часто – тому так відбувається. А ось у чоловіків таких ризиків не знайшли.

А кому ця страва протипоказана?
Людям з будь-якими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серця і нирок. Небезпечна не сама локшина, а бульйон: він містить багато гострого перцю і солі.

І який з цього всього випливає висновок?

Локшина швидкого приготування не може замінити звичайну свіжу їжу. Якщо харчуватися нею постійно, в організмі утворюється дефіцит білків, жирів і мікроелементів – а це може спровокувати хворобу. Тому в пріоритеті завжди повинні бути натуральні продукти.

А в іншому вона не так вже й шкідлива. Вчені поки не знайшли ніякого підтвердження, що рідкісне споживання такої локшини шкодить здоров’ю.
3-02-2019, 00:10
Коментарів 0 Переглядів 2 382


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.