RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Історія успіху | Історія успіху Допомога захисникам | Медична допомога для переселенців | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Локшина швидкого приготування: наскільки це шкідливо


Її часто демонізують: поряд з колою і чіпсами, локшина швидкого приготування вважається мало не отрутою.

А тим часом у всьому світі щорічно з’їдають 44 мільярди упаковок цієї локшини. Чи загрожує це масовими гастритами, виразками, інсультами і раком?



Що в складі?

Ось з чого зазвичай робиться така локшина:

Пшеничне борошно вищого гатунку;
Пальмова олія;
Модифікований крохмаль;
Солі;
Харчова добавка емульгатор (сорбіт, соєва олія, лецитини);
Клейковина;
Комплексна харчова добавка "премікс" (карбонат калію, гуарова камедь, поліфосфат натрію, рибофлавін);
Сушена ламінарія;
Приправи (цукор, екстракт дріжджів, рослинний протеїн, цибуля, порошок соєвого соусу);
Барвник "бета-каротин".

Що все це означає?

Вчені Сибірського державного університету проаналізували склад. І ось до чого вони прийшли:

В основі лежить самий даремний (але і не небезпечний) сорт пшеничного борошна. У ньому багато калорій, але майже немає клітковини і вітамінів.

Локшина містить консерванти і підсилювачі смаку: сорбат калію, бензонат і глутамат натрію. Ці добавки шкідливі, якщо вживати їх у великих кількостях. Але в вермішелі їх зовсім мало: менше, ніж в звичайному біфштексі.

Пальмова олія в розумних кількостях теж не небезпечна. Ми розповідали про неї докладно в статті “Пальмова олія – друг чи ворог?“.

Модифікований крохмаль не має ніякого відношення до генної інженерії і дозволений навіть при виробництві дитячого харчування. Він потрібен, щоб продукт став густішим.

Значить, локшину можна їсти?

Здоровій людині можна. Іноді. Особливої шкоди не приносить, але і користі в ній теж практично ніякої, а, значить, при постійному вживанні організм буде недоотримувати корисні речовини.

До того ж, японські вчені попередили: страва містить занадто багато ненатуральних компонентів. Вони вважають, що через це шлунку важко її переварити.

А Гарвардські експерти з’ясували: у жінок з Південної Кореї підвищений ризик серцевих захворювань та інсульту. Вчені вважають, що кореянки їдять локшину занадто часто – тому так відбувається. А ось у чоловіків таких ризиків не знайшли.

А кому ця страва протипоказана?
Людям з будь-якими захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серця і нирок. Небезпечна не сама локшина, а бульйон: він містить багато гострого перцю і солі.

І який з цього всього випливає висновок?

Локшина швидкого приготування не може замінити звичайну свіжу їжу. Якщо харчуватися нею постійно, в організмі утворюється дефіцит білків, жирів і мікроелементів – а це може спровокувати хворобу. Тому в пріоритеті завжди повинні бути натуральні продукти.

А в іншому вона не так вже й шкідлива. Вчені поки не знайшли ніякого підтвердження, що рідкісне споживання такої локшини шкодить здоров’ю.
3-02-2019, 00:10
Коментарів 0 Переглядів 2 180

Теги -

Руслан Запаранюк розповів про найбільші проблеми в області, нову команду та як "пожинає плоди" діяльності Сергія Осачука та його команди..


Також сьогодні вирішили, що робити із пам’ятником у парку Шевченка.


У місті з 15 серпня зросте вартість проїзду у маршрутках
• Новини партнерів
ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Якої перемоги ми очікуємо? Блог Ярослава Волощука
Всі ми щиро прагнемо перемоги, але якої саме – це далеко не риторичне запитання
«Не знаю, кому платити». Блог Надії Будної
Уже два місяці я не плачу за газ
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо ви помітили, що дитина по-особливому сприймає цей світ, має багату уяву й хороший смак, відчуття стилю, а також їй подобається малювати чи креслити, запишіть її у художню школу.

Підписавши декларацію з сімейним лікарем у "Центрі сімейної медицини "DANKO" ви отримаєте пакет безкоштовних послуг

Чому не можна легковажити їхнім носінням і як обрати справді хороші та стильні окуляри, нам розповіли в мережі оптик Cristals Optic, яка ще в травні відкрила свої двері для чернівчан.

Каміни та печі найперше вражають тим, що це справді економічно вигідний варіант опалення.

"ВСТ Автодрайв" – сучасна автошкола, яка вже не перший рік здійснює фахову підготовку водіїв усіх категорій та є однією із кращих у Чернівецькій області.

На що звертати увагу, обираючи вироби для дому та на які матеріали варто орієнтуватися, ми розпитали у магазині "Затишок вдома", що в ТЦ "Головний".
• Теги