Чому на Святвечір готують кутю

новини / Життя
3 002
0
Чому на Святвечір готують кутю

Кутя – це традиційна основна різдвяна страва, яку готують із вареної пшениці, додаючи мед і мак. Кутя символізує жертву Богові, бо пшениця з медом є сакральною частиною святої вечері. Мак символізує мучеництво, невинно пролиту кров. Мед – символ Божого слова та чистоти.

Кутя – найголовніша страва на столі, з якої заведено починати трапезу. Горщик з кутею має нести господиня.



Історія куті

Походження слова "кутя" бере початок ще з Давньої Греції і дослівно перекладається як "варене зерно". У Греції та Україні страва спочатку була пов’язана з традиційним поклонінням покійним, і подавалася на стіл напередодні всіх релігійних свят. Кутя завжди була присутня на столі в Різдво, Хрещення та інші православні свята.

Читати також: Як приготувати кутю на Різдво: 3 рецепти

Символізм куті

Основний компонент колива – зерно, яке є символом вічного життя і переродження, віра в безсмертя душі і її перевтілення. Як і насіння, яке потрапляє в землю і перероджується, так і дух людини відроджується в новому тілі після поховання. Зерно здатне довго "спати", зберігаючи в собі життя, а потім знову відтворювати його з приходом весни.

Часто додають пророщені зерна, які є символом вічного життя. Макові зерна або ядра горіхів в куті – означають родючість. Додаючи ці продукти, людина програмує себе на багатство, щедрість і достаток для всієї родини. Саме через це, коливо часто готують на весіллях і при народженні або хрестинах дітей. Мед в сочиві символізує задоволення і солодке життя, але не земне, а вічне, яке чекає на людину в Царстві Небесному. Кажуть, що блага загробного життя настільки великі і прекрасні, що перевершують найсміливіші мрії та сподівання.

Види куті

Для кожного свята існує окремий спосіб приготування. Кутя може бути напіврідкою або розсипчастою, все залежить від кількості рідини. Є три різновиди приготування куті:

– багата кутя (пісна кутя з різними інгредієнтами, яку готують у Святвечір);

– щедра кутя (перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока);

– голодна кутя (на Водохрещення, страва в основному складається із зернової основи і підсолоджувача).

Секрети приготування куті

Кутю варять із різноманітних круп і зерен: пшениці, перловки, ячменя, рису, вівса та навіть гречки. Пшеницю або інше цільне зерно товчуть в ступі з додаванням води. Після цього її треба варити в печі. Пшеницю й крупи треба замочувати, щоб зменшити час приготування. Вони повинні добре розваритися і стати м'якими.

Кутю традиційно заправляють рідким медом. Також в Україні була традиція готувати напіврідку кутю, розводячи її узваром (компотом із сухофруктів). У кутю можна додавати численні сухофрукти, розпарені та здрібнені, варені, заморожені фрукти і ягоди, а також усілякі спеції та пряності за смаком.

Джерело: 24 канал

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

14:41
На Буковині попрощалися із загиблим захисником Сергієм Шкоропадом
14:35
На Буковині піротехніки знайшли та знищили міну часів Другої світової війни
14:19
Росія не хоче тимчасового припинення вогню — помічник Путіна
13:59
Бійців 82-ї Буковинської бригади показали, як дронами нищать окупантів - відео
13:42
ЗСУ продовжують бої на околицях Суджі та намагаються зупинити ворога – DeepState
13:37
До 10 000 грн на навчання водіння: хто з буковинців може отримати компенсацію
13:16
У Чернівцях затримали наркоторговця з понад 230 готовими закладками
12:53
У Чернівцях та області - відбій повітряної тривоги
12:43
Житло дорожчає: у трьох регіонах України вартість оренди перевищила 10 тисяч гривень
12:36
Повітряна тривога у Чернівецькій області
12:36
Подався лише один учасник: у Чернівцях здали в оренду приміщення колишнього РАЦСу
12:19
В Україні створять спеціалізовану організацію для надання допомоги агровиробникам
12:00
Погода вражає: Чернівці увійшли до трійки найтепліших міст України
11:44
Курс валют у Чернівцях 13 березня
11:32
Не умнічка і не толковий: як українською правильно хвалити за розум
11:23
У Чернівцях продовжать ремонт кільця біля Дріжджзаводу
10:57
"Буковина" зіграла два заключні спаринги на закарпатському зборі
10:45
Співачка-зрадниця родом із Буковини Лорак таємно вийшла заміж - фото
10:32
Шахраї ошукали двох буковинок майже на 150 тисяч гривень
10:17
На Курщині росіяни розстріляли полонених українських бійців
09:53
Знову гірка втрата. Загинув воїн із Буковини Василь Пінтілей
09:38
У Чернівцях засудили бізнесмена, який ремонтував техніку окупантів
09:20
У селі на Буковині перепоховали захисника Геннадія Бордачова - фото
08:58
Росіяни захопили місто Суджа в Курській області, - ISW
08:38
У Чернівцях кілька вулиць до вечора будуть без води: адреси
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм