RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Чому на Святвечір готують кутю

Чому на Святвечір готують кутю

Кутя – це традиційна основна різдвяна страва, яку готують із вареної пшениці, додаючи мед і мак. Кутя символізує жертву Богові, бо пшениця з медом є сакральною частиною святої вечері. Мак символізує мучеництво, невинно пролиту кров. Мед – символ Божого слова та чистоти.

Кутя – найголовніша страва на столі, з якої заведено починати трапезу. Горщик з кутею має нести господиня.



Історія куті

Походження слова "кутя" бере початок ще з Давньої Греції і дослівно перекладається як "варене зерно". У Греції та Україні страва спочатку була пов’язана з традиційним поклонінням покійним, і подавалася на стіл напередодні всіх релігійних свят. Кутя завжди була присутня на столі в Різдво, Хрещення та інші православні свята.

Читати також: Як приготувати кутю на Різдво: 3 рецепти

Символізм куті

Основний компонент колива – зерно, яке є символом вічного життя і переродження, віра в безсмертя душі і її перевтілення. Як і насіння, яке потрапляє в землю і перероджується, так і дух людини відроджується в новому тілі після поховання. Зерно здатне довго "спати", зберігаючи в собі життя, а потім знову відтворювати його з приходом весни.

Часто додають пророщені зерна, які є символом вічного життя. Макові зерна або ядра горіхів в куті – означають родючість. Додаючи ці продукти, людина програмує себе на багатство, щедрість і достаток для всієї родини. Саме через це, коливо часто готують на весіллях і при народженні або хрестинах дітей. Мед в сочиві символізує задоволення і солодке життя, але не земне, а вічне, яке чекає на людину в Царстві Небесному. Кажуть, що блага загробного життя настільки великі і прекрасні, що перевершують найсміливіші мрії та сподівання.

Види куті

Для кожного свята існує окремий спосіб приготування. Кутя може бути напіврідкою або розсипчастою, все залежить від кількості рідини. Є три різновиди приготування куті:

– багата кутя (пісна кутя з різними інгредієнтами, яку готують у Святвечір);

– щедра кутя (перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока);

– голодна кутя (на Водохрещення, страва в основному складається із зернової основи і підсолоджувача).

Секрети приготування куті

Кутю варять із різноманітних круп і зерен: пшениці, перловки, ячменя, рису, вівса та навіть гречки. Пшеницю або інше цільне зерно товчуть в ступі з додаванням води. Після цього її треба варити в печі. Пшеницю й крупи треба замочувати, щоб зменшити час приготування. Вони повинні добре розваритися і стати м'якими.

Кутю традиційно заправляють рідким медом. Також в Україні була традиція готувати напіврідку кутю, розводячи її узваром (компотом із сухофруктів). У кутю можна додавати численні сухофрукти, розпарені та здрібнені, варені, заморожені фрукти і ягоди, а також усілякі спеції та пряності за смаком.

Джерело: 24 канал

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
5-01-2019, 09:40
Коментарів 0 Переглядів 2 775

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.