Найголовніша обрядова страва, з якої починається застілля на Святвечір - це кутя.
Основний принцип приготування - це поєднання вареної крупи, маку, сухофруктів і меду. Кожен компонент в має певне символічне значення: наприклад, зерна - відродження, а мед - солодка божественна їжа.
ТОП-3 рецепти приготування куті на РіздвоРецепт №1 Кутя із пшениці з медом, ізюмом і горіхамиІнгредієнти:- 200 г пшениці,
- 50 г ізюму,
- 50 г волоських горіхів,
- 100 г меду,
- сіль за смаком.
Приготування:* Пшеницю промий, замочи в холодній воді на 3 години, потім знову промий і вари до готовності 2 години.
* Наприкінці варіння додай у кашу ізюм, посоли і вари 30 хвилин, потім відкинь на друшляк.
* У кутю додай мед, розведений з кип'яченою водою, і подрібнені волоські горіхи.
Рецепт №2 Кутя з пшениці та горіхів
Інгредієнти:- 200 г пшениці,
- 100 г маку,
- 50 г волоських горіхів,
- 150 г меду,
- 100 г вершків,
- щіпка солі.
Приготування:* Пшеницю промий і вари до повної готовності, 2,5-3 години, потім злий воду і остуди.
* Мак запар окропом на 30 хвилин, потім розітри в ступці або подрібни блендером.
* Волоські горіхи підсуши і подрібни.
* Змішай пшеницю, мак, горіхи, додай мед, посоли і залий вершками.
* Подавай кутю охолодженою.
Рецепт №3 Кутя із рису з мигдалем і курагоюІнгредієнти:- 150 г рису,
- 100 г маку,
- 100 г мигдалю,
- 100 г кураги,
- цукор за смаком.
Приготування:* Рис промий, доведи до кипіння, промий холодною водою. Потім знову висип рис у каструлю, додай цукор і вари у великій кількості води до повної готовності 15-20 хвилин. Відкинь на друшляк і остуди.
* Мигдаль обшпар окропом, почисти і подрібни з цукром і невеликою кількістю кип'яченої води.
* Курагу помий, замочи на 30 хвилин у воді і потім подрібни.
* Перемішай всі інгредієнти куті.
Джерело: lady.tochka.net
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
3-01-2019, 11:38
0
2 656