RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як перестати нервувати з будь-якого приводу: дієві поради

Наш мозок так влаштований, щоб реагувати на все, що відбувається дуже швидко. Кажучи іншими словами, більшість реакцій відбуваються практично без нашої участі - достатньо лише на секунду подумати про щось. Цей закладений природою механізм - дуже корисний інструмент в більшості випадків. Але не завжди. Тому що, коли реакцією мозку є страх або хвилювання, це вельми ускладнює нам життя, інформує Ukr.Media.

Сам по собі неспокій - не смертельна хвороба і не вселенська катастрофа. Турбуватися час від часу - це нормально. До того ж нам не дає занудьгувати і саме життя: воно із завидною регулярністю підкидає приводи для тривог. Але якщо ви помічаєте, що занепокоєння стає забагато у вашому житті, що воно починає домінувати в ситуаціях, які абсолютно не вимагають такої реакції, це вже стає проблемою.

Ви починаєте переживати буквально з будь-якого приводу: перед рядовим візитом до дантиста, коли вас викликає шеф для того, щоб просто поговорити. Та що там: ви нервуєте навіть перед вечерею зі своїми старими друзями.

Якщо занепокоєння займає всі думки і починає впливати на ваше життя і відносини - це вже сигнал тривоги. Прийшов час "перезавантажити" ваш мозок.

Існують дуже прості, але досить ефективні прийоми, які допоможуть позбутися від занепокоєння. Вони допоможуть вам чітко і ясно побачити і проаналізувати ситуацію, щоб спокійно продумати, як краще вийти з неї.

Виробіть звичку медитувати

Ця порада стала вже заїждженим кліше - "Медитуйте!". Але коли мова заходить про те, як привести свої думки і почуття в порядок, не дарма люди вже не одну тисячу років вдаються саме до цього прийому. Тому що це працює!

Дослідження свідчать про те, що медитація істотно покращує когнітивні функції, знижує рівень тривожності і занепокоєння, а головне - допомагає бути більш сконцентрованим протягом дня.

Якщо ви ніколи раніше не практикували медитацію, то можете мати дуже упереджені уявлення про неї. Почнемо з того, що медитація не вимагає багатогодинних занять. Вона не вимагає спеціального одягу або місця для занять. Все, що вам потрібно - це кілька хвилин на день в тихому і спокійному куточку, де ви можете зібратися з думками і заспокоїться.

Ніхто не каже, що після медитації життя перетвориться в рожевий пончик, і ви більше не будете турбуватися. Завдання полягає в тому, щоб навчитися пропускати це занепокоєння крізь себе, відпускати його і не давати можливості мозку зациклюватися на проблемах.

Тренуйте тіло

Один із чудових способів позбавити свій мозок від занепокоєння - це зайняти своє тіло тренуваннями. Фізичні вправи дуже сприятливо впливають на людину, і один з приголомшливих ефектів - це здатність знижувати рівень стресу.

Фізичні навантаження допомагають позбутися від звички реагувати на те, що відбувається у форматі "бий або біжи". Справа в тому, що наше тіло часто реагує на ситуації навіть раніше, ніж мозок. І якщо тіло вільне від напруги і занепокоєння, і мозок для себе читає цей сигнал, як "немає про що турбуватися, все під контролем".

Не обов'язково бігати марафони або годинами піднімати штангу. Досить 5-10-хвилинної прогулянки вдень. Навіть така незначна активність допоможе вам заспокоїтися, адже ваш мозок отримає сигнал, що все буде ок.

Прийміть своє занепокоєння

Іноді неспокій настільки накриває задушливою хвилею, що ми вже починаємо переживати про те, що ми так багато турбуємося! Ми ніби потрапляємо в якесь замкнуте коло, з якого не можемо вирвати ні своє тіло, ні свій мозок.

Якщо ви по своїй натурі людина, яка постійно турбується, дуже вразлива, то у вас немає вибору, окрім як навчитися приймати своє занепокоєння. Прийміть ситуацію і занепокоєння такими, якими вони є. Бо це життя. Тому що інакше не буває, і вам від цього нікуди не дітися.

У чому ж тут секрет? Справа в тому, що, один раз прийнявши занепокоєння, ви перестанете зациклюватися на ньому і хвилюватися ще більше. Ви зможете рухатися вперед зі своїм "прийнятим занепокоєнням". Воно не буде заважати вам приймати рішення і діяти!

Ви віддаєте собі звіт, що якась ситуація може викликати у вас стрес. І що це не може не напружувати вас або навіть лякати. Але як тільки ви приймете його, прийміть занепокоєння і зможете відпустити все це.

Іноді краще, що ми можемо зробити, це сказати собі, що турбуватися - це нормально. Таким чином, ви будете холоднокровніші, коли дійсно зіткнетеся з труднощами і проблемами.

Перенесіть занепокоєння на папір


На перший погляд, це може здатися дурним - записувати все, про що ви турбуєтесь, так само, як і тримати цю запис на видному місці. Але поставтеся до цього, як способу розвантажити свій мозок від непотрібних і шкідливих думок.

Коли ви описуєте всі ваші тривоги щодо якоїсь певної ситуації, ви як ніби завантажуєте їх на папір зі свого розуму. Ви звільняєтесь.

Якщо ви ще не завели звичку щодня вести щоденник? Почніть з цього методу. Побачите, як вам відразу ж стане легше.

Дослідження вчених підтвердили, що ця тактика дуже корисна для людей, які, наприклад, готуються до тестів. Коли ваші тривоги викладені на папері - ви можете сміливо подивитися їм в обличчя. Вони стають лише словами на папері - не більше. А, значить, вони вас більше не лякають. Перенесіть ваші тривоги на папір, звільняйте ваш мозок, і до вас повернуться впевненість і рішучість.

Дайте собі перепочинок

Неможливо бути постійно і у всьому досконалим. Але, до нещастя, це те, до чого прагне більшість з нас кожен день. Природно, всі ми розуміємо, що невдачі повинні відбуватися час від часу, а є люди, яким набагато важче прийняти цей факт, ніж іншим.

Нам з усіх боків розповідають про те, що слід щодня робити щось нове і корисне для здоров'я, або для відносин, або для того, щоб досягти успіху. І якщо у нас це день-два не виходить одразу в голову лізуть думки про те, що з нашим життям щось не так, і все просто жахливо.

Ключ до вирішення проблеми - зменшити оберти. Вашою метою повинно стати прожити ваше найкраще життя, а не досконале життя. З однієї простої причини: досконалих життів, як і людей - не буває. Цією логікою ви повинні керуватися у будь-якій сфері свого життя, будь то турбота про здоров'я, стосунки або кар'єра.

Коли ми відриваємося від очікувань суспільства, які, на жаль, воно навішує на нас щодня і щохвилини, то йде і нервозність. Ми вже не переживаємо, що так і не зможемо досягти чогось, адже розуміємо, що можемо бути щасливі і без цього.

Станьте вільними

Ніхто не сперечається, зовсім позбутися від тривожних думок - нереально. Ви ж не плюшевий ведмедик, а жива людина. Але навчитися більш усвідомлено ставитися до стресових ситуацій - цілком під силу кожному з нас. Проблема полягає в тому, щоб навчитися контролювати своє занепокоєння. В іншому випадку, воно візьме гору над вами і буде контролювати ваше життя, поступово руйнуючи здоров'я, кар'єру, відносини і все інше.

Навряд чи ви позбудетеся від всіх тривожних думок за одну ніч. Це процес довгий, він вимагає зусиль і роботи над собою. Нагородою стане повноцінне життя без страху і занепокоєння.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: MariaH
15-10-2018, 02:15
Коментарів 1 Переглядів 4 546

Hаписав: Гість Оксана, Коментарів: 0, Новин: 0, 26 жовтня 2023 08:17
В новині:
Раніше регулярно нервувала через роботу. Колега Вітанго порадила пропити, щоб заспокоїти нерви. Я стала менше переживати, зібрана та активна.


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!