Помірне вживання хліба не нанесе шкоди, проте якщо людина вживає його у великій кількості, то це може спричинити безліч проблем зі здоров’ям.
Дієтолог Світлана Фус пояснює, що найкраще обирати хліб, вироблений з використанням натуральної закваски без домішків.
Проте якщо людина вживає понад 100 грамів хліба на день, то це може зашкодити здоров’ю. Світлана Фус пояснює – на користь та властивості хліба впливають два фактори – амілопектин та глютен.
У складі крохмалю зернового борошна входить амілопектин та амілоза, перший компонент засвоюється швидко і робить хліб білим та пухнастим. Амілоза навпаки: засвоюється повільно. 2 скибки хліба з пшеничного борошна збільшують рівень цукру в крові як цукор рафінад
Дієтолог застерігає, що постійне вживання хліба та інших виробів з пшеничного борошна стимулює збільшення інсуліну, що з часом приводить до інсулінової резистентності. Через це фігура гладшає, виникає підшкірний жир, якого важко позбутися.
Від співвідношення амілопектину і амілози в крохмалі залежить глікемічний індекс хліба, який застосовують для засвоєння вуглеводів в дієтології.
Другий фактор – глютен або клітковина – білок пшеничного, житнього та ячмінного зерна. Цей компонент довго перетравлюється у кишківнику. Глютен здатний впливати на слизову оболонку – порушувати кишковий бар'єр для вірусів, бактерій, неперетравлених харчових макромолекул і провокувати імунну реакцію та запалення.
Надлишок глютену може викликати розвиток цукрового діабету, харчове несприйняття, надмірну вагу, целіакію (несприйняття глютену) та інші аутоімунні захворювання.
20-07-2018, 01:09
0
2 165