DataLife Engine > новини / Ваше здоров'я > Чому небезпечно вживати хліб у великій кількості: відповідь дієтолога

Чому небезпечно вживати хліб у великій кількості: відповідь дієтолога

Чому небезпечно вживати хліб у великій кількості: відповідь дієтолога

Помірне вживання хліба не нанесе шкоди, проте якщо людина вживає його у великій кількості, то це може спричинити безліч проблем зі здоров’ям.

Дієтолог Світлана Фус пояснює, що найкраще обирати хліб, вироблений з використанням натуральної закваски без домішків.

Проте якщо людина вживає понад 100 грамів хліба на день, то це може зашкодити здоров’ю. Світлана Фус пояснює – на користь та властивості хліба впливають два фактори – амілопектин та глютен.

У складі крохмалю зернового борошна входить амілопектин та амілоза, перший компонент засвоюється швидко і робить хліб білим та пухнастим. Амілоза навпаки: засвоюється повільно. 2 скибки хліба з пшеничного борошна збільшують рівень цукру в крові як цукор рафінад

Дієтолог застерігає, що постійне вживання хліба та інших виробів з пшеничного борошна стимулює збільшення інсуліну, що з часом приводить до інсулінової резистентності. Через це фігура гладшає, виникає підшкірний жир, якого важко позбутися.

Від співвідношення амілопектину і амілози в крохмалі залежить глікемічний індекс хліба, який застосовують для засвоєння вуглеводів в дієтології.

Другий фактор – глютен або клітковина – білок пшеничного, житнього та ячмінного зерна. Цей компонент довго перетравлюється у кишківнику. Глютен здатний впливати на слизову оболонку – порушувати кишковий бар'єр для вірусів, бактерій, неперетравлених харчових макромолекул і провокувати імунну реакцію та запалення.

Надлишок глютену може викликати розвиток цукрового діабету, харчове несприйняття, надмірну вагу, целіакію (несприйняття глютену) та інші аутоімунні захворювання.



Повернутися назад