Варимо і обрізаємо: фахівці пояснили, як позбутися нітратів в овочах

новини / Здоров'я
2 217
0
Варимо і обрізаємо: фахівці пояснили, як позбутися нітратів в овочах


В управлінні Держпродспоживслужби у Чернівецькій області пояснили, як можна зменшити кількість нітратів у продуктах.

Фахівці кажуть, що при одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами, відбуваються серйозні збої в обміні речовин, слабшає імунітет. Також знижується кількість вітамінів, що надходять в організм, з’являються проблеми у шлунково-кишковому тракті.


Усунути нітрати повністю з продуктів неможливо, але знизити їх кількість в їжі цілком реально.

Очищуємо фрукти і овочі, зрізаємо шкірки, хвостики тощо. На 1,5 см з двох сторін обрізаємо огірки, кабачки, баклажани, томати, цибулю і буряк.

Знімаємо 4-5 верхніх листів з капусти, викидаємо качана. А потім ретельно миємо, можна в содовому розчині і ретельно ополіскуємо водою (на 1 л води – 1 ст / л).

Вимочувати овочі у звичайній воді протягом 15-20 хвилин. Такий метод обробки зелені, листових овочів і молодої картоплі (овочі слід нарізати перед замочуванням) знизить кількість нітратів на 15%.

Під час варіння також "тікає" велика кількість нітратів (до 80 відсотків – у картоплі, до 40 – у буряку, до 70 – у капусти). Але нітрати залишаються в бульйоні. Тому перший бульйон рекомендується зливати. Причому зливати гарячим, бо під час охолодження всі нітрати "повернуться" з бульйону назад в овочі.

Прийом аскорбінової кислоти перед вживанням нітратних овочів. Вітамін С загальмує в організмі процес нітрозамінів.

Додавання гранатового соку або лимонної кислоти до овочів в процесі приготування обіду. Такі компоненти мають властивість знешкоджувати нітратні шкідливі сполуки. Також можна використовувати журавлину, яблука, яблучний оцет.

Вживання нарізаних овочів одразу після приготування. Під час їх зберігання (особливо в теплому місці) також відбувається перетворення нітратів у нітрити.

Зелень перед приготуванням ставимо у воду "букетом" на кілька годин під пряме сонячне світло або просто замочуємо у воді на годину.

Овочі ріжемо кубиками і замочуємо у воді кімнатної температури 2-3 рази по 10 хвилин.

У зелені не використовуємо в їжу стебла, тільки листя.

Картоплю на годину замочуємо в холодну воду, нарізавши її.

Редиску вибираємо круглу, а не подовгувату, адже в останній більше нітратів.

Нагадаємо, що у Чернівцях на ринках через нітрати не дозволили продавати редиску та ранню капусту
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Івасюк та Кузнєцова – на Театральній площі: у Чернівцях відтворили перше виконання «Червоної рути»
6 290
Записали лише з 12-го дубля: сьогодні легендарній «Червоній руті» – 55
6 092
«Беремо всіх»: у Чернівцях і в комуналці, і в бізнесі - значний дефіцит кадрів
6 019
Понеділок – за партою, вівторок – за планшетом. У Чернівцях 9 шкіл – на змішаній формі навчання
5 010
Назвали десятку шкіл Буковини, де учні склали НМТ на найвищі бали
4 544
У Чернівцях наступного тижня воду подаватимуть за графіком: як саме
4 265
Роздають сміттєві контейнери: хто з чернівчан може їх отримати безкоштовно
3 922
Через затори і нові дорожні знаки: чому перенесли зупинки у Чернівцях
3 816
"Був прихильним до людей": у Чернівцях попрощалися з журналістом і письменником Анатолієм Томківим
3 742
«Був опорою, підтримкою, всім». У Чернівцях попрощалися із воїном Тарасом Винником
3 693


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.