DataLife Engine > новини / Здоров'я > Варимо і обрізаємо: фахівці пояснили, як позбутися нітратів в овочах

Варимо і обрізаємо: фахівці пояснили, як позбутися нітратів в овочах


Варимо і обрізаємо: фахівці пояснили, як позбутися нітратів в овочах


В управлінні Держпродспоживслужби у Чернівецькій області пояснили, як можна зменшити кількість нітратів у продуктах.

Фахівці кажуть, що при одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами, відбуваються серйозні збої в обміні речовин, слабшає імунітет. Також знижується кількість вітамінів, що надходять в організм, з’являються проблеми у шлунково-кишковому тракті.


Усунути нітрати повністю з продуктів неможливо, але знизити їх кількість в їжі цілком реально.

Очищуємо фрукти і овочі, зрізаємо шкірки, хвостики тощо. На 1,5 см з двох сторін обрізаємо огірки, кабачки, баклажани, томати, цибулю і буряк.

Знімаємо 4-5 верхніх листів з капусти, викидаємо качана. А потім ретельно миємо, можна в содовому розчині і ретельно ополіскуємо водою (на 1 л води – 1 ст / л).

Вимочувати овочі у звичайній воді протягом 15-20 хвилин. Такий метод обробки зелені, листових овочів і молодої картоплі (овочі слід нарізати перед замочуванням) знизить кількість нітратів на 15%.

Під час варіння також "тікає" велика кількість нітратів (до 80 відсотків – у картоплі, до 40 – у буряку, до 70 – у капусти). Але нітрати залишаються в бульйоні. Тому перший бульйон рекомендується зливати. Причому зливати гарячим, бо під час охолодження всі нітрати "повернуться" з бульйону назад в овочі.

Прийом аскорбінової кислоти перед вживанням нітратних овочів. Вітамін С загальмує в організмі процес нітрозамінів.

Додавання гранатового соку або лимонної кислоти до овочів в процесі приготування обіду. Такі компоненти мають властивість знешкоджувати нітратні шкідливі сполуки. Також можна використовувати журавлину, яблука, яблучний оцет.

Вживання нарізаних овочів одразу після приготування. Під час їх зберігання (особливо в теплому місці) також відбувається перетворення нітратів у нітрити.

Зелень перед приготуванням ставимо у воду "букетом" на кілька годин під пряме сонячне світло або просто замочуємо у воді на годину.

Овочі ріжемо кубиками і замочуємо у воді кімнатної температури 2-3 рази по 10 хвилин.

У зелені не використовуємо в їжу стебла, тільки листя.

Картоплю на годину замочуємо в холодну воду, нарізавши її.

Редиску вибираємо круглу, а не подовгувату, адже в останній більше нітратів.

Нагадаємо, що у Чернівцях на ринках через нітрати не дозволили продавати редиску та ранню капусту



Повернутися назад