RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Без молитви піст – банальна дієта, - розпочинається Різдвяний піст

Сьогодні, 28 листопада, розпочинається Різдвяний піст. Він триватиме 40 днів і закінчиться у недільну ніч з шостого на сьоме січня 2018 року – в переддень Різдва.

– Я завжди дотримуюся посту, як це робили мої батьки, дідусь з бабусею, – запевнила чернівчанка Людмила Шевчук. – Протягом 40 днів не вживаю м’ясних та молочних страв, яєць. Після цього краще почуваюся, не маю проблем із тиском. Часто відвідую храм Пресвятої Параскеви УПЦ КП, молюся, сповідаюся та причащаюся. Також намагаюся примиритися з усіма, прошу вибачення у тих, перед ким завинила. Навідуюся з подарунками до геріатричного пансіонату та інтернату, допомагаю грошима хворим дітям.

– Зимовий Різдвяний піст або Чотиридесятниця встановлений церквою напередодні великого свята – Різдва Христового. У цей період віруючі люди постять, моляться, – розповів настоятель храму Пресвятої Трійці УПЦ КП отець Володимир Плішка. – Однак піст має на увазі не тільки обмеження в їжі, але й певний внутрішній настрій, духовне очищення від гріхів. Він пов’язаний з молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, милосердними справами. Без усього цього піст перетвориться на банальну дієту. Як сказав святитель Іоанн Златоуст: "Піст пом’якшує норов, вгамовує гнів, стримує поривання серця, бадьорить розум, дістає спокій для душі, полегшує тіло, усуває нестриманість". Та, перш ніж поститися, людям треба обов’язково порадитися з лікарем і священиком, щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю. Адже головна мета посту – не утримання від певних продуктів, а духовне очищення людини.

У дні Різдвяного посту слід виключити зі свого раціону м’ясні та молочні продукти , яйця. В понеділок, середу і п’ятницю церковним уставом заборонено вживати навіть рибу, дозволяється пісна їжа без олії.

– Якщо людина здорова, то піст піде їй тільки на користь, – переконаний завідувач фізіотерапевтичним відділенням Чернівецької міської поліклініки № 1 Іван Марчук. – М’ясо, молоко і яйця можна замінити овочами та фруктами. Рослинна їжа багата клітковиною, тому сприяє нормалізації обміну речовин, очищає організм від токсинів і шлаків, виводить радіонукліди. Таким чином відбувається омолодження організму. Але їжа повинна бути різноманітною і свіжоприготовленою. Піст категорично протипоказаний дітям, підліткам, вагітним жінкам, мамам, що годують немовлят, людям із хронічними захворюваннями, тим, що перенесли тяжкі операції. У раціоні повинні бути різні крупи, бобові, соя, гарбуз, гриби, горіхи, насіння льону, мед, сухофрукти. Добре використовувати під час приготування страв оливкову олію, додавати часник та цибулю. Пити чаї з шипшини, обліпихи, смородини, калини. Дуже корисна капуста – свіжа та квашена. Вживати салати з моркви, буряка, редьки. Якщо люди переривають піст під час святкування Нового року, то не треба багато їсти, вживати спиртні напої. Інакше це може закінчитися лікарнею.

Поради лікаря

Перші страви під час посту

Суп-пюре із гороху та гарбуза.
Суп овочевий з гречаною крупою та зеленню.
Борщ із квасолею та грибами.
Суп картопляний з пшоном, грибами та зеленню.
Суп морквяний з манною крупою і тостами з арахісовим маслом.

Другі страви

Каша вівсяна з меленими горіхами, насінням льону, тертим яблуком та корицею.
Картопля печена, фарширована грибами, кропом та цибулею.
Соєві котлети, тушковані з овочами, томатом і паприкою.
Рис бурий із шпинатом та квасолею.
Запіканка з тертої картоплі з соєвим сиром.
Пиріжки з гороховим пюре та імбиром.
Вареники з грибами та картоплею.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
28-11-2017, 09:51
Коментарів 0 Переглядів 4 509

Теги -

26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, однієї з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики

Інформацію перевіряють відповідні служби
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.