RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Піст – це не дієта

Квасоля, соя та горіхи чудово замінюють м’ясо

Піст – це не дієта і не спосіб позбутися зайвої ваги. Ті, хто дотримується його з релігійних, моральних спонукань, витримують його краще. І все-таки, щоб у період різдвяного посту покращити здоров’я, варто дотримуватися деяких правил харчування.

– Піст – дуже важливий, оскільки, виключивши тваринні жири й перейшовши на рослинну їжу, ми виводимо з організму холестерин, канцерогени, токсини й відходи тваринних білків, – пояснює Ірина ОКІПНЯК, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ. – У пісній їжі багато антиоксидантів, які стабілізують стан серцево-судинної системи та опорно-рухового апарату. Пісні страви допомагають нам легше адаптуватися до сезонних змін. Наш організм подібний до природи: особливо активний у теплий час і починає втомлюватися і втрачати опірність недугам із настанням холодів.

За словами Ірини Вікторівни, перш ніж постити, обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем. Хворим людям, вагітним і жінкам, які годують грудьми, а також дітям припустиме послаблення посту. Оскільки таким людям для нормального розвитку організму необхідні різноманітні речовини, в тому числі й тваринні білки.

– Із почуттям міри повинні постити й хворі з хронічними захворюваннями, – зауважує лікар. – Якщо зі здоров’ям начебто все гаразд, але під час посту виникли проблеми із самопочуттям, порадьтеся, чи варто обмежувати себе в харчуванні й надалі.

А щоб не сталося незворотніх процесів після посту, перехід до звичайного харчування має бути поступовим і помірним. Тільки збалансоване харчування принесе ослабленому суворим постом організму користь, а не шкоду.

Коли не можна
Виразка, гастрит, панкреатит, холецистит
У разі цих хвороб від посту доведеться відмовитися взагалі. Якщо здорова людина може покрити нестачу тваринного білку рослинним, збільшивши в своєму раціоні зернобобові (горох, квасоля, соя, сочевиця), може споживати гриби, то у людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту подібні продукти з дієти виключені (рослинний білок у них може викликати загострення хвороби).

Дисбактеріоз
Не можна відмовлятися від молочних продуктів при дисбактеріозі. Така сама ситуація у хворих із нирковою недостатністю (їхня дієта: різке обмеження білку за рахунок збільшення жиру і вуглеводів), тому для таких хворих піст також протипоказаний.

Сильний стрес, психічна травма
Дуже обережні щодо посту мають бути люди, які нещодавно перенесли сильний стрес, психічну травму, люди, які одужують після якогось захворювання, особливо інфекційного, або мають високі розумові і фізичні навантаження. Таким людям потрібно харчуватися повноцінно і різноманітно.

При цукровому діабеті
Допускається виключення з раціону м’ясних продуктів, але щодня в організм мають надходити сири, молоко і риба. Крім цього, при діабеті не можна голодувати (дні суворого посту).

У літньому віці
Відхід від традиційного раціону харчування може привезти до різкого погіршення самопочуття або рецидивів хронічних захворюваннях, які, на жаль, є практично у всіх.

Якщо вирішили постити
За словами Ірини Вікторівни, витримати цей період без тваринних білків допоможуть наступні продукти.

- Квасоля, соя та інші бобові – багаті на рослинний білок.

- Горіхи, гарбуз, плоди шипшини, болгарський перець, брусниця, журавлина, селера, петрушка, кінза, кріп – джерела заліза і мікроелементів.

- Мак, фундук, білокачанна капуста, броколі, брюссельська капуста, свіжовичавлений апельсиновий сік – джерела кальцію.

- Морська капуста – поповнить нестачу йоду за відсутності в раціоні риби та інших морепродуктів.

- Лляна олія, насіння льону – джерело Омега-3 і Омега-6 жирних кислот.

- Родзинки, курага, чорнослив та інші сухофрукти – багаті на вітаміни (A, B1, B2, B3, B5, B6) і мінеральні елементи (залізо, кальцій, магній, фосфор, калій, натрій).

Леся ТОКАРЮК
Редактор: Леся Токарюк
20-12-2015, 13:30
Коментарів 0 Переглядів 3 285

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.