Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Піст – це не дієта

Квасоля, соя та горіхи чудово замінюють м’ясо

Піст – це не дієта і не спосіб позбутися зайвої ваги. Ті, хто дотримується його з релігійних, моральних спонукань, витримують його краще. І все-таки, щоб у період різдвяного посту покращити здоров’я, варто дотримуватися деяких правил харчування.

– Піст – дуже важливий, оскільки, виключивши тваринні жири й перейшовши на рослинну їжу, ми виводимо з організму холестерин, канцерогени, токсини й відходи тваринних білків, – пояснює Ірина ОКІПНЯК, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ. – У пісній їжі багато антиоксидантів, які стабілізують стан серцево-судинної системи та опорно-рухового апарату. Пісні страви допомагають нам легше адаптуватися до сезонних змін. Наш організм подібний до природи: особливо активний у теплий час і починає втомлюватися і втрачати опірність недугам із настанням холодів.

За словами Ірини Вікторівни, перш ніж постити, обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем. Хворим людям, вагітним і жінкам, які годують грудьми, а також дітям припустиме послаблення посту. Оскільки таким людям для нормального розвитку організму необхідні різноманітні речовини, в тому числі й тваринні білки.

– Із почуттям міри повинні постити й хворі з хронічними захворюваннями, – зауважує лікар. – Якщо зі здоров’ям начебто все гаразд, але під час посту виникли проблеми із самопочуттям, порадьтеся, чи варто обмежувати себе в харчуванні й надалі.

А щоб не сталося незворотніх процесів після посту, перехід до звичайного харчування має бути поступовим і помірним. Тільки збалансоване харчування принесе ослабленому суворим постом організму користь, а не шкоду.

Коли не можна
Виразка, гастрит, панкреатит, холецистит
У разі цих хвороб від посту доведеться відмовитися взагалі. Якщо здорова людина може покрити нестачу тваринного білку рослинним, збільшивши в своєму раціоні зернобобові (горох, квасоля, соя, сочевиця), може споживати гриби, то у людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту подібні продукти з дієти виключені (рослинний білок у них може викликати загострення хвороби).

Дисбактеріоз
Не можна відмовлятися від молочних продуктів при дисбактеріозі. Така сама ситуація у хворих із нирковою недостатністю (їхня дієта: різке обмеження білку за рахунок збільшення жиру і вуглеводів), тому для таких хворих піст також протипоказаний.

Сильний стрес, психічна травма
Дуже обережні щодо посту мають бути люди, які нещодавно перенесли сильний стрес, психічну травму, люди, які одужують після якогось захворювання, особливо інфекційного, або мають високі розумові і фізичні навантаження. Таким людям потрібно харчуватися повноцінно і різноманітно.

При цукровому діабеті
Допускається виключення з раціону м’ясних продуктів, але щодня в організм мають надходити сири, молоко і риба. Крім цього, при діабеті не можна голодувати (дні суворого посту).

У літньому віці
Відхід від традиційного раціону харчування може привезти до різкого погіршення самопочуття або рецидивів хронічних захворюваннях, які, на жаль, є практично у всіх.

Якщо вирішили постити
За словами Ірини Вікторівни, витримати цей період без тваринних білків допоможуть наступні продукти.

- Квасоля, соя та інші бобові – багаті на рослинний білок.

- Горіхи, гарбуз, плоди шипшини, болгарський перець, брусниця, журавлина, селера, петрушка, кінза, кріп – джерела заліза і мікроелементів.

- Мак, фундук, білокачанна капуста, броколі, брюссельська капуста, свіжовичавлений апельсиновий сік – джерела кальцію.

- Морська капуста – поповнить нестачу йоду за відсутності в раціоні риби та інших морепродуктів.

- Лляна олія, насіння льону – джерело Омега-3 і Омега-6 жирних кислот.

- Родзинки, курага, чорнослив та інші сухофрукти – багаті на вітаміни (A, B1, B2, B3, B5, B6) і мінеральні елементи (залізо, кальцій, магній, фосфор, калій, натрій).

Леся ТОКАРЮК
Рейтинг:
(голосів: 1)
20-12-2015, 13:30
Коментарів 0 Переглядів 2293

загрузка...
Популярне Коментують
• Новини
Пацани ходять табунами, а корупція – городами. Блог Мостіпаки
Про головні політичні події минулого тижня - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Автомобіль у розстрочку від 0,01% річних відтепер можна обрати в будь-якому автосалоні України (на правах реклами)

Клієнти ПриватБанку отримали можливість придбавати нові автомобілі в розстрочку на акційних умовах з будь-якого автосалону України
10 причин, чому дитині варто відвідувати заняття у центрі розвитку дитини ІриСкА (на правах реклами)

У цій статті ми постараємося відповісти на питання: у чому ж переваги Центру дитячого розвитку "ІриСкА", з якого віку потрібно віддавати дитину на навчання і для чого це дитині потрібно?
Сльози від амброзії та полину
У серпні люди, що страждають на алергію, потерпають від небезпечного пилку
Рубрика здоров'я ...