RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Чоловіків слід хвалити так, щоб не розслаблялися»
Директор служби таксі "Євро­транс" Валентина Коломієць 8 Березня отримує на кількасот поздоровлень більше, ніж будь-яка буковинка. Адже у її підпорядкуванні працює 700 чоловіків: таксистів, механіків, лікарів... Силі та харизмі цієї тендітної жінки можна позаздрити. Розповідають, що коли вона дізналася, що один із водіїв спробував заробити на пасажирах, закип’ятила чайник і облила капот машини з наклейкою "Євротранс". Наклейку віддерла, хоч і з манікюром попрощалася. Але від ідеї зробити фірму зразковою не відмовилася.

"Я сувора"

– Чи легко жінці керувати сотнями чоловіків?

– Керую ж! Створила службу шість років тому. В обличчя знаю всіх, характер кожного.
Багато років прожила на Півночі. Після закінчення фізфаку та інституту нафти і газу працювала економістом. Тобто з 24 років працювала переважно з чоловіками.

Коли я на них дивлюся... Як пояснити?.. Я була на практиці у школі… Чоловіки для мене не те, що як діти, а люди, якими слід керувати, але ніхто не хоче. А мені це вдається.

Керівник повинен бути справедливим. Вважаю, чим більша дисципліна – тим більша повага, а чим більша повага – тим краща дисципліна. А щоб цього досягти, доводиться серйозно працювати. За часів Союзу була дисципліна, а потім людям дали свободу, не підготувавши до неї. За 20 років люди розхиталися. Стільки енергії йде на пояснення, що коли сідаєш до машини, а вона чиста, форма гарна – приємно. Я сувора. Хтось і щось каже навздогін, можливо. Мені ніколи про це думати: не хочеш – не працюй. Ображає, що я організувала бізнес, взяла усю важкість кредитів на себе, щоби створити для людей робочі місця, а розуміють це відсотків 60. Їм я вдячна. Я ж не лише сиджу в кабінеті, а і в ремонтну яму йду, і, коли треба, прибираю сніг. Слід працювати. Не всі це розуміють, тому є плинність кадрів.

Більшість проблем легко вирішити. Рецепт простий – слід працювати. Усім! Дивишся, на п’ятому поверсі чоловік з отакенним пузом палить, кидає донизу недопалок і розмірковує, чому це двірники не прибирають перед під’їздом. А самому взяти лопату, віник і прибрати?! Я не з балкона, а із села родом, й у нас усі прибирали навесні самі.

– А рецепт керування чоловіками маєте?

– Вважаю, що чоловіки – дуже сильна половина людства. Люди колись казали, що чоловік – голова (родини, фірми тощо), але є шия (куди поверне, туди голова й повернеться). А шия – це жінка.

– Ви бездоганно виглядаєте. Напевно, присутність такої кількості чоловіків навколо зобов’язує?

– Ніколи про це не думаю. У мене у родині всі стрункі – генетика. Працюю, як усі, прокидаюся о 06.00. Зараз уже все налагоджено, а коли починала службу, доводилося до 01.00 працювати. Багато хто дивується, побачивши керівника автопідприємства – тендітну жінку. Кажуть, що уявляли собі мене як огрядну, такого собі начальника...

"Плакати?
Ніколи у житті!"


– Чи слід хвалити чоловіків?

– Треба їх хвалити так, щоб вони не розслаблялися. Минулого року організувала змагання, відзначила усіх, хто гарно працює, хто пропрацював від початку служби. Усіх нагородили – виготовили спеціальні статуетки.

– А дорогою на роботу похвалити за гарний вигляд, наприклад?..

– Чесно, не у моєму характері. Роблю інакше: тому працівнику, машина якого брудна, ставлю за приклад його колегу. Кажу: "Бачиш, який він молодець, а у тебе яка машина?! Швидко на мийку!"

– Сварите як? Міцне слівце вжити можете?


– Вважаю, не обов’язково вживати для кращого ефекту такі слова. Хоча за обставинами траплялося іноді. Потреби у тому немає: вони знають, що якщо я сказала, що тут буде так, то інакше вже не буде ніколи. Я рішення обдумую серйозно, готую їх, тому впевнена у собі.

– У житті таксистів смішного чи сумного не бракує, напевно?..

– У нашу службу приходять досвідчені таксисти, тому ніколи не розгублюються у будь-якій ситуації. Був випадок, коли таксист приїхав до замовника, а онучка виводить дуже хвору бабусю і просить відвезти її на Фастівську. Він наполіг на тому, щоб онучка сіла також. Дорогою бабуся померла...

Але буває і смішне. Якось забули у таксі дитячий візочок. Слава Богу, що не дитину... Згадали аж через три дні. Уявіть, у якому стані з гостей поверталися...

Правило таксиста – клієнт завжди правий. Єдине – не беруть дуже п’яного пасажира. Було одного разу, що сів у машину чоловік напідпитку, то таксист його годину містом возив. Той не міг пригадати, де живе! Відвіз туди, звідки взяв. Був випадок, коли таксист привіз чоловіка додому, а жінка дверима грюкнула: "Забирай і вези, звідки взяв!"

Якось у таксі чоловік побився з дружиною. Таксист спробував її захистити: "Чого ж жінку бити?" Знаєте, якою була реакція подружжя? Вони удвох напали на... таксиста.

– Страшно буває?

– У роботі не буває. Я стала сильною у 26 років, коли довелося виступати по роботі у суді. Я не могла допустити, щоб несправедливість перемогла. І страх зник.

– Вдома ви також керуєте?

– Мені здається, що вдома я не така. Чоловік працює зі мною на роботі. Удома ми на рівних, а на роботі він такий самий, як усі. Удома навіщо керувати комусь кимось? Ми маємо кожен свою роботу. Він чистить виноград, дерева, у мене – своя робота.

– Як відпочиваєте?

– Відпочинок у мене який? Живу в приватному будинку: квіти, город. Усе роблю сама. На балконі не сидітиму. Не в моїх правилах.
– Сильній жінці, напевно, непросто. Не можна розплакатися...

– Плакати? Ніколи у житті! Якщо жінка плаче, вона не до життя. Для чого плакати? Я своє відплакала. Мені було 17 років, коли загинули батьки.

Зроби – і не будеш плакати! Можу поплакати, коли на цвинтар приходжу. І то, здається, стала більш суворою. Плакати ніколи!

– Але який суворий не був би керівник, він все одно – жінка…

– З розумінням ставлюся до життєвих ситуацій. Шкодую, напевно. Не чекаю на "дякую". Маю такий характер: не цікавить, хто що думає. Знаю, що слід зробити. Якщо знаю, що зараз слід перевірити усі машини на ямі, так і буде. Є такі, хто не витримує. Хтось звик ходити у футболці, заляпаній кавою, не хоче одягнути акуратну сорочку. Не хочеш – до побачення.

Люди з різними долями працюють у нас. Багато самотніх. Жінка поїхала в Італію – він один. Або програв усе на світі... І таких багато. Є такі, у яких немає житла. Мама померла, переписала хату на когось..

Багато працівників із сіл. Які вони виховані, як цінують роботу! Є навіть працівник, який закінчив Податкову академію і працює таксистом. Пояснює, що батько помер, у нього родина. І вони заробляють – і непогано.

– Бути сильною важко?

– Не була слабкою, тому не знаю. Нормально. Вважаю, коли ти вимогливий до себе, усе працюватиме бездоганно.

– А про що мріє сильна жінка?

– Лише про здоров’я – як усі. Не мрію... Можливо, насправді я якась не така – не мрію? А чого мріяти? Іди і роби.
Думаю, мріє той, хто не хоче працювати. Хто хоче – завжди може заробити. 
Юлія Боднарюк
9-03-2012, 11:31
Коментарів 0 Переглядів 3 915

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.