RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Робимо ліки за старими рецептами»

Чернівці входять в трійку міст України, де фармацевти займаються розробкою та виробництвом медикаментів. Їх основою є місцеві лікарські рослини.

Кандидат фармацевтичних наук Галина Мельник відроджує старі рецепти ліків. І не просто відроджує, а й разом зі своїми колегами виготовляє ліки на їх основі. Галина Мельник ще й займається наукою, навчається в докторантурі Харківської фармакологічного університету. Розпочавши діяльність рядовим аптекарем, вона зуміла створити регіональну аптечну мережу "Гармонія", яка виготовляє лікарські форми в умовах аптеки.

Хотіла знати все до дрібниць

Після закінчення фармакологічного факультету Львівського медінституту Галина Мельник разом з чоловіком-стоматологом отримали направлення на роботу у Заставну. Вчорашня студентка хотіла знати все до дрібниць: вивчала технологічні інструкції та методи проведення аналізів, їздила в лабораторію обласного аптечного управління на стажування.

Потім пані Галина почала працювати у чернівецькій виробничій аптеці при шкірвендиспансері. Тут потрібно було не тільки відпускати готові препарати, тримаючи в пам’яті сотні назв, але й за декілька хвилин визначити ціну багатокомпонентного засобу (іноді з 5-10 складниками).

Невдовзі кваліфікованого фахівця запросили на посаду головного спеціаліста в обласне аптечне управління. Відтак Галина Мельник вже відповідала за якість лікарських засобів в усіх аптеках області. Цей багаторічний досвід призвів до того, що вона створила нову аптеку. Так у 2000 році народилася мережа "Гармонія". Спершу це була одна аптека неподалік історичного центру Чернівців, але невдовзі Галина Миколаївна збагнула: щоб вижити, потрібно розвиватися, причому кластерно. Адже кластери наразі є однією з найефективніших форм організації регіонального інноваційного розвитку, відповідно до якої на ринку конкурують уже не окремі підприємства, а цілі комплекси, які скорочують свої витрати завдяки спільній технологічній кооперації компаній.

– Ми вирішили, що втриматися на роздрібному фармацевтичному ринку нам допоможуть нові структурні підрозділи, – розповідає Галина Мельник. – Усе виявилося набагато складніше, ніж я собі уявляла. Особливо бракувало знань в економіці. Крім того, я намагалася все робити прозоро, а це потребувало додаткових зусиль і часу. Багато залежить і від людей, з якими працюєш. Тому я запропонувала роботу багатьом спеціалістам. Це були люди, здатні працювати в команді однодумців. Перша наша аптека мала помірний класичний асортимент і жодної спеціалізації. Кожну аптеку розпочинали з нуля, а це значно важче, ніж на базі старого аптечного закладу. Але, з іншого боку, був великий простір для нових ідей. До речі, від початку нас цікавила не тільки і не стільки реалізація готових ліків, а всі напрямки аптечного підприємства.

Хотілося чогось для душі...

Відкриття виробничої аптеки – важливий етап розвитку. За словами пані Галини, агресивний ринок завше викликав у неї певний спротив, тому хотілося чогось для душі. Це бажання збіглося із захистом кандидатської дисертації на кафедрі технології ліків № 2 Харківського національного фармакологічного університету, яка спеціалізується на виготовленні лікарських форм з природних біологічно активних речовин.

–Відкрити три-чотири аптеки готових лікарських форм легше, ніж одну з виготовленням, – зізнається Галина Мельник. – Щоб отримати ліцензію, треба було підготувати приміщення, придбати сертифіковане обладнання і посуд, ваги, прилади для аналізу, перечитати багато літератури.

Однак на меті у Галини Мельник було не просто аптечне виготовлення (у Чернівцях є ще один виробничий аптечний заклад), а виведення його на якісно новий рівень. Ішлося про пошук нових форм препаратів, напрацювання нових комунікацій для цього пошуку. Пані Галині було приємно пересвідчитися, що наука не стоїть на місці: у Львові, Харкові й Чернівцях триває робота над розробкою нових технологій виготовлення лікарських форм. Спершу на Буковині відновили виготовлення відомих препаратів за старими рецептами. Знайшли деякі призабуті рецепти, наприклад, нафталанової мазі для лікування псоріазу і дерматозів, яку раніше можна було придбати лише як заводську готову лікарську форму.

– Разом з харків’янами ми опанували методику виготовлення мазей на гелевій і кремовій основі полегшеної структури на відміну від традиційних аптечних мазей на вазеліні і ланоліні, – каже пані Галина. – Науковці з Харкова приїжджали до нас і проводили майстер-класи для фармацевтів. Так, у нашому асортименті з’явилися мазі з гіалуроновою кислотою, відбілюючі креми. Потім навчилися виготовляти свічки на основі масла какао, проте не застарілим методом "викачування", що насправді дуже важко, а методом виливання. До речі, наукові дані доводять, що свічки – це найоптимальніші лікарські форми для дітей. Засвоюються вони на 80 відсотків як ін’єкційний засіб, але дитину зовсім не травмують. Ще один напрямок – виготовлення настоянок на основі ендемічних рослин Карпат, які ми закуповуємо безпосередньо у лісництвах: родіола рожева, калган, арніка ... У нашій виробничій аптеці працюють два фармацевти. Співпрацюємо з колегами із Хмельниччини та Харківщини , з тими, хто прагне нового.

Днями в аптеці на вулиці Руській, 17, відкрилася фітовиставка лікарських рослин України.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Василь Гринюк
23-04-2018, 10:21
Коментарів 0 Переглядів 3 229

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!