Ця помилка при зберіганні макаронів становить небезпеку для здоров'я: не робіть такого!

новини / Здоров'я
483
0
Ця помилка при зберіганні макаронів становить небезпеку для здоров'я: не робіть такого!

Неправильне зберігання звичних продуктів, як-от макарони та рис, може становити серйозну загрозу для здоров’я. Якщо залишити їх при кімнатній температурі надовго після приготування, вони можуть стати ідеальним середовищем для розмноження небезпечних бактерій.

Про це повідомляє лікар Джо Віттінгтон.



Що важливо знати

Лікар відреагував на допис іншого користувача, в якому розповідається трагічна історія 20-річного чоловіка, який помер після вживання п'ятиденної пасти, що не зберігалася в холодильнику.

Молодий чоловік навчався в Бельгії, коли трагічно загинув у 2008 році, з'ївши залишки спагеті, які він приготував п'ять днів тому та залишив при кімнатній температурі замість того, щоб охолоджувати.

Невдовзі після вживання пасти йому стало погано, у нього виникла сильна блювота та шлунково-кишкові симптоми, а наступного ранку його знайшли мертвим. Розтин виявив гостру печінкову недостатність, а аналізи показали високий рівень бактерії, відомої як Bacillus cereus у пасті.

За словами лікаря, така бактерія Bacillus cereus може швидко розвиватися в стравах з макаронів та рису, наражаючи на ризики протягом кількох годин, а не днів.

"Цей 20-річний чоловік помер від стану, який зазвичай називають "синдромом смаженого рису". Це стан, при якому відбувається надмірний ріст бактерій, якщо макарони або рис залишаються при кімнатній температурі занадто довго", - зазначив він.

Коли страви небезпечні для здоров'я

Не слід їсти макарони чи рис, що залишилися при кімнатній температурі, без холодильника, понад дві годин.

Варто охолоджувати рис протягом години після приготування, а потім негайно зберігати в холодильнику або морозильній камері. Його також слід спожити протягом 24 годин і ніколи не розігрівати повторно.

Правило двох годин не гарантує харчового отруєння чи смерті. Це лише час, коли бактерії починають розмножуватися, тому ризик харчового отруєння зростає.

Ознаки харчового отруєння

При харчовому отруєнні важливо пити достатньо води, щоб уникнути зневоднення.

Також важливо багато відпочивати та правильно харчуватися - уникайте жирної або гострої їжі, яка може ще більше подразнювати шлунок.

До того ж варто уникати фруктових соків або газованих напоїв, оскільки вони можуть посилити діарею.

Слід швидко звернутися до лікаря при таких симптомах:

блювота з кров’ю
зелена блювота (у дорослих)
виник раптовий, сильний головний біль
сильний біль у животі
сильні труднощі з диханням
втрата апетиту
зневоднення (сухість у роті)
судоми
втрата свідомості

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують