
Наразі в Україні існує дефіцит якісних груш для зберігання. Ціни на фрукт продовжують зростати (160 грн/кг), а українським аграріям необхідно переглядати підходи до вирощування, зберігання та селекції фруктових культур. Про це розповів президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник в інтерв'ю SEEDS.
За його словами, проблема полягає не лише в недостатній кількості посадок груш, а й у зберіганні.
Він зауважив, що українські груші складно знайти в хорошій якості в будь-яку пору року, особливо в міжсезоння. Це відрізняє їх від європейських фруктів, які мають тривале зберігання завдяки правильній селекції та інфраструктурі сховищ.
"На сьогодні вартість груш у магазинах коливається в межах 120-160 гривень за кілограм. Проте навіть за таку ціну якість цих фруктів залишає бажати кращого", - наголосив експерт.
Він також додав, що зважаючи на труднощі з вирощуванням та зберіганням груш, фермери шукають альтернативні культури. Наприклад, останнім часом в Україні збільшуються площі під абрикосові сади, але це одна з найскладніших культур. Вона дуже чутлива до погодних умов, а заморозки можуть знищити врожай.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram