
Овочі - ключове джерело вітамінів, клітковини та антиоксидантів, необхідних для здоров’я. Але що станеться, якщо повністю відмовитися від них? Дефіцит важливих нутрієнтів може призвести до важких проблем зі здоров'ям.
Про це пише РБК-Україна (проєкт Styler).
Що буде, якщо не їсти овочі
Проблеми з травленням
За словами нутриціолога Олени Костюк, без клітковини кишківник починає працювати гірше, тому виникає закреп, здуття, а накопичення токсинів.
Погіршення стану шкіри
Овочі - джерело антиоксидантів. Без них шкіра може стати сухою, тьмяною, з’явиться більше акне та зморшок.
Постійна втома та слабкість
Мікроелементи, як магній і калій, підтримують рівень енергії. Якщо їх не вистачає, то виникає постійна слабкість і занепад сил.
Важливо розуміти, що прийом вітамінів - це не панацея. Натуральні вітаміни з продуктів засвоюються краще.
"Не треба їсти овочі кілограмами! Достатньо 300-400 г на день, і твій організм скаже "дякую", - додала експерт.
Які овочі обов'язково мають бути у раціоні
Для підтримки здоров’я в раціоні обов’язково мають бути овочі, які забезпечують організм необхідними вітамінами, мінералами та клітковиною. Ось найважливіші з них:
листова зелень (шпинат, капуста кейл, рукола, салат) - багата на вітаміни А, С, К, фолієву кислоту та антиоксиданти. Підтримує роботу серця, покращує травлення і зміцнює імунітет
броколі - містить багато клітковини, вітамінів C, K і фолієвої кислоти. Відоме своїми протизапальними властивостями та користю для серцево-судинної системи
морква - джерело бета-каротину (провітаміну А), що підтримує зір, шкіру та імунну систему
болгарський перець - один із найкращих джерел вітаміну С, що важливий для імунітету, здоров’я шкіри та засвоєння заліза
томати (помідори) - містять лікопін, який є потужним антиоксидантом, що знижує ризик серцевих хвороб і певних видів раку.
цвітна капуста - багата на клітковину, вітаміни С і К, а також сполуки, що сприяють детоксикації організму
буряк - допомагає покращити кровообіг, підтримує здоров’я печінки та сприяє зниженню тиску
часник та цибуля - мають протизапальні та антимікробні властивості, допомагають зміцнити імунітет і знизити ризик серцево-судинних захворювань
гарбуз - багатий на бета-каротин, який підтримує здоров’я очей, шкіри та імунітету
огірки - містять багато води, сприяють зволоженню організму та допомагають у травленні
Включення цих овочів у щоденний раціон допоможе зберегти здоров’я, енергію та гарне самопочуття.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram