
Здоров’я серця багато в чому залежить від харчування. Деякі продукти можуть підвищувати рівень холестерину, сприяти розвитку гіпертонії та збільшувати ризик серцево-судинних захворювань.
Про це повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на сайт Huffpost.
Печінка
Кардіолог Елеонора Левін каже, що вона ніколи не їсть печінку. Все тому, що це червоне м’ясо з надзвичайно високим вмістом жиру.
"Загалом я уникаю червоного м’яса, тому що в ньому дуже багато насичених жирів і трансжирів, а він особливо шкідливий, тому що це також орган, який фільтрує токсини, тому будь-які токсини містять там", - додала медик.
У 100 г печінки міститься близько 300-400 мг холестерину, що перевищує добову норму для людей із серцево-судинними захворюваннями. Надлишок холестерину може сприяти утворенню бляшок у судинах, підвищуючи ризик атеросклерозу, інфаркту та інсульту.
Сосиски на сніданок
За словами кардіолога Елізабет Клодас, вона за будь-яку ціну уникає сосисок на сніданок. У такому продукті багато натрію, що сприяє підвищенню артеріального тиску, а це також велике джерело насичених жирів, які підвищують рівень холестерину.
Оброблене м'ясо, включаючи ковбаси, шинку та бекон, класифікують як канцерогени.
Сосиски містять велику кількість натрію, який підвищує артеріальний тиск і збільшує навантаження на серце та нирки.
Маргарин
Дослідження показало, що з кожною столовою ложкою маргарину у вас на 6% більше шансів померти протягом 16 років.
"Зважаючи на це, я кажу своїм пацієнтам використовувати оливкову олію, коли це можливо", - сказав доктор Гармоні Рейнольд.
У деяких видах маргарину містяться гідрогенізовані жири, які підвищують рівень "поганого" холестерину (LDL) і знижують "хороший" (HDL), що сприяє розвитку атеросклерозу та підвищує ризик інфаркту й інсульту.
Стейки та бекон
Кардіолог Леонард Ліллі розповів, що споживання насичених жирів пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, раку та діабету.
Червоне м’ясо та жирний бекон містять значну кількість холестерину, який може накопичуватися на стінках судин, звужуючи їх і погіршуючи кровообіг.
Особливо у беконі міститься надлишок солі, який часто містить консерванти та велику кількість натрію. Це може спричинити підвищення артеріального тиску й навантаження на серце.
Регулярне вживання великої кількості червоного та обробленого м’яса може провокувати хронічні запальні процеси в організмі, що погіршує стан судин.
Смажена у фритюрі курка
Регулярне вживання смаженої їжі збільшить ризик серцевих захворювань та інсульту через збільшення кількості насичених і трансжирів в організмі.
Ці нездорові жири можуть підвищувати рівень холестерину.
Щоб зменшити ризики, краще обирати курку, приготовану на грилі, запечену або варену, а якщо хочеться хрусткої скоринки - використовувати менш шкідливі способи приготування, наприклад, запікання у духовці з мінімальною кількістю олії.
Пончики
Пончики смажать на олії, яка містить трансжири, що робить їх важкими для серця. Вони підвищують рівень холестерину та цукру в крові, сприяючи діабету 2 типу, хворобам серця та інсульту.
Трансжири часто маскують на етикетках під частково гідрогенізовані олії.
Один пончик може містити до 20-30 г цукру, що сприяє різким стрибкам рівня глюкози у крові. Це збільшує ризик інсулінорезистентності та ожиріння, які є факторами ризику серцево-судинних захворювань.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram