
Якщо ви завзято п'єте каву і смакуєте кожен ковток, важливо знати, як зробити її менш гіркою та смачнішою.
Зрештою, ніщо так не може зіпсувати ваш ідеальний ранок, як занадто гіркий напій. Ще гірше, якщо ви не дійдете до суті гіркоти, і наступного ранку історія повториться. Ось чому ваша чашка інколи має неправильні смакові ноти, і як це виправити. Про це пише NV.
Пояснення гіркого смаку
Щоб було зрозуміло, кава вже займає місце в цьому ключовому секторі смаку, але можуть знадобитися коригування, коли гіркота перекреслює радість. Гіркота — погане слово в кавовій індустрії, але секрет у тому, що вся кава гірка — це одна з речей, які ми в ній любимо. Покупці часто сприймають гіркоту як негативну характеристику, описуючи її як відчуття різкості. Важливо відзначити та зрозуміти, що кофеїн, який вважається несмачним, насправді має гіркий смак.
Наскільки гірке — це вже занадто?
Шоколад також гіркий. Якщо ви коли-небудь випадково готували гарячий шоколад із чистим какао, ви, швидше за все, відчували це. І навпаки, потрібна кількість гіркоти радує смак, вона може допомогти зосередити смак на солодкості та кислотності, що врівноважує елементи для чудової чашки кави.
Гірке проти кислого
Гіркота — не єдиний присмак, який має ваш напій. Якщо зерна недостатньо розвинені під час обсмажування або занадто грубий помел, ви також можете відчути кислинку. Кисла кава часто протилежна гіркій.
Причини, чому ваша кава гірка
Коли смак перетинає межу від гіркого в хорошому сенсі до занадто гіркого, це може бути причиною кількох факторів, і всі вони можуть бути легко вирішені.
Надмірне проливання
Якщо гаряча вода протікає через гущу занадто довго, результати можуть бути гіркими; якщо ваша машина заварює надто швидко, напій буде недостатньо екстрагованим і може мати кислий смак.
Спробуйте встановити таймер і подивіться, скільки часу знадобиться для приготування кави. Більший вплив води зазвичай означає більше екстрагування, а надмірне екстрагування може призвести до надмірної гіркоти.
Неправильний розмір помелу
Розмір помелу є основною причиною неякісних результатів. Кава може бути занадто гіркою, якщо її змололи занадто дрібно, але кислою, якщо недостатньо дрібно. Правильний подрібнювач із борозенками може зробити вас господарем кавового всесвіту. Він дасть вам більше контролю над розміром кавової гущі.
Час смаження
Більш тривале смаження також може передвіщати гіркоту. Кава легкого або середнього обсмаження зберігає більше природних властивостей і тонких смакових нюансів, водночас надає менше гіркоти, ніж кава темного обсмаження. Пересмажені боби також більш гіркі через підвищену присутність хімічних сполук фенілінданів.
Погана вода
Фільтрована вода має вирішальне значення для смаку, аромату та тіла. Зрештою, чашка кави на 98 відсотків складається з води, а мінеральні речовини в ній значно впливають на екстракцію. Використання якісної м’якої води, такої як дистильована, допомагає зменшити мінеральні перешкоди (кальцій і магній), що призводить до отримання чистішої, м’якшої та добре збалансованої чашки кави.
Трішки солі, доданої до кавової гущі або щойно звареної чашки, може допомогти змінити гіркий стан. Це "обдурює" наші смакові рецептори, покращуючи сприйняття солодкого, кислого та умамі, одночасно зменшуючи сприйняття гіркоти.
Для кави легкого обсмаження потрібна кипляча вода, але для темної - трохи нижча температура.
Парене молоко
До уваги любителів лате та капучино: молоко також може підштовхнути напої на основі еспресо до гіркоти. Надмірно пропарене молоко може розщепити білки, викликаючи гіркуватий смак і погану консистенцію.
Ваше обладнання та те, як ви варите каву, також відіграють важливу роль. Якщо ви використовуєте ручну заварку, подивіться на свою техніку. Як ви наливаєте? Ви рівномірно змочуєте всю каву? Якість бобів.
Незалежно від того, чи використовуєте ви френч-прес, еспресоварку, Moka або автоматичну кавоварку, результат все одно залежить від того, чи дотримуєтеся ви вказівок у посібнику до машини та чи якісні ваші зерна. Краще використовувати високоякісні свіжообсмажені кавові зерна арабіки, а потім зосередитися на бажаному ступені обсмаження (світлий, середній або темний).
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram