Експеримент "шведського столу" розпочали в Чернівецькій загальноосвітній школі №16. Протягом двох тижнів за таким типом харчування снідатимуть 130 учнів третіх-четвертих класів.
Обладнання для шведського столу — це металева теплозберігаюча конструкція з заглибленнями для їжі та полицями. Принцип дії такий, що діти самі вибирають, що хочуть їсти.
Цього разу за типом "шведського столу" дітям запропонували горох, картоплю, котлети, овочі, хліб і компоти. Деякі зі школярів не брали м’ясне, хтось брав по два стакани компоту. Хтось, навпаки, брав м’ясо, але відмовлявся від овочів.
- Склад їжі незмінний. Готуємо ті ж страви, що і при звичному вже типі харчування, - розповіла заввиробництвом ЗОШ №16 Світлана Миколаївна. - Завдяки "шведському столу" дітки мають право вибору, що їсти. Зберігається все теплим. Бо коли накривали столи на 130 сніданків, то страви відповідно хололи.
"Мені подобається цей спосіб харчування, тому що можу вибрати, що хочу і їжа зберігається теплою, - зауважила учениця четвертого класу школи Віка Свєтла. - Той, хто на дієті, обирає собі також лише корисну їжу. Крім того, я беру таку порцію, яку зможу з’їсти".
Експеримент "шведського столу" триватиме протягом двох тижнів. Як розповів міський голова Чернівців Олексій Каспрук, якщо результат буде позитивний, то "шведські столи" поступово впровадять і в інших школах міста.
- Понад 30 тисяч гривень витратили на закупівлю спеціального обладнання для "шведського столу" в цій школі, - розповів Олексій Каспрук. - Позитив у тому, що таке харчування оперативне, а страви залишаються теплими. Обладнання розраховане на тривалий термін використання.
"За результатами лише одного дня цей експеримент показав, що таке харчування буде дешевшим для місцевого бюджету, - зауважив Каспрук. - Вчора, коли діти вже харчувалися самостійно, майже не було відходів їжі, які в нас постійно залишаються".
14-05-2015, 14:36
0
6 943